Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μεγάλου Ιταλού Ποιητή Δάντη Αλιγκέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου τελεί την ερχόμενη Δευτέρα στις 10 το πρωί ο πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο Αντρέα Καβαλάρι μαζί με τον πρύτανη Τάσο Χριστοφίδη.
 
Χαιρετισμό στην τελετή των αποκαλυπτηρίων στο Αρχοντικό Αξιοθέας θα απευθύνουν ο πρέσβης και ο πρύτανης καθώς και ο  Γενικός Γραμματέας του «Dante Alighieri Society» στη Ρώμη, Αλεσάντρο Μάζι. Σύντομη εισήγηση για την παρουσία του Δάντη στη νεοελληνική ποίηση και την υποδοχή του στην Αξιοθέα, θα κάνει ο επίτιμος διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Mιχάλης Πιερής.
 
Η δωρεά της προτομής γίνεται από το «Dante Alighieri Society» της Ιταλίας προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 
Το ποιητικό έργο του Δάντη, ιδιαίτερα η «Θεία Κωμωδία», αλλά και ο φιλοσοφικός και πολιτικός στοχασμός του είχαν μιαν καθοριστική επιρροή στη νεοελληνική λογοτεχνία, επιδρώντας στο έργο του Κορνάρου, του Χορτάτση, του Σολωμού, του Καζαντζάκη, του Καβάφη, του Σεφέρη, κ.ά. Σημαντική υπήρξε η επενέργεια του έργου του και στη λογοτεχνία της Κύπρου, από τα Αναγεννησιακά Ποιήματα του 16ου αιώνα, έως το «Παγκόσμιον Άσμα» του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου (1902-1953).
 
Πηγή: philenews