Φορτσάτη, με εξελίξεις για την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ξεκίνησε η νέα χρονιά, όπως υποσχέθηκε για το τελευταίο μίλι της προεδρικής του θητείας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Πρώτα είδαμε να περνά από τη Βουλή το νομοθετικό πακέτο που αφορά στην αξιολόγηση και προαγωγή των δημόσιων υπαλλήλων, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, για την οποία ασφαλώς ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Ακολούθως πάρθηκαν οι τελικές αποφάσεις στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, αναφορικά με τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα οδηγηθούν για ψήφιση στην Ολομέλεια στις 24 Φεβρουαρίου. 

Ας σταθούμε όμως στην πρώτη εξέλιξη, που αφορά σημαντικές αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων, και να αναφερθούμε συγκεκριμένα στην περίπτωση των εκπαιδευτικών, με αφορμή μία τυχαία συζήτηση που είχα τις προάλλες σε καφετέρια, με άτομα από το διπλανό τραπεζάκι. Ήταν μία παρέα από συνταξιούχους εκπαιδευτικούς Μέσης Εκπαίδευσης.

«Ο τρόπος που μας αξιολογούσε για τις προαγωγές μας η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας είναι ένα μελανό σημείο στα εκπαιδευτικά χρονικά του τόπου», τόνισε ένας Μαθηματικός από εκείνη την παρέα. Το είπε και με την κατεβασιά του καφέ, που ακολούθησε, απλώθηκε στο πρόσωπό του μία έκφραση σιχασιάς, λες και κατάπινε ξανά όλα εκείνα τα φαρμάκια που ένιωθε ότι του πότισαν τα μέλη της συγκεκριμένης Επιτροπής. Έδωσε όμως την πάσα σε έναν δεύτερο, τον Φιλόλογο της συντροφιάς, για να εξηγήσει ότι με το μέχρι σήμερα καθεστώς οδηγούνταν όλοι τους με την ίδια ψηλή βαθμολογία στην καθιερωμένη συνέντευξη προαγωγής, με αποτέλεσμα, όπως είπε χαρακτηριστικά, να παρεισφρέει ο «διάολος του ρουσφετιού». «Αδικούμασταν όσοι δεν είχαμε κανάλι επικοινωνίας με κόμματα, ασχέτως εάν στρωνόμασταν στο διάβασμα ακόμα και έναν χρόνο πριν, ενώ προωθούνταν, είτε άξιζαν είτε όχι, όσοι είχαν πάρε – δώσε με αυτά», είπε με αναστεναγμό. «Πόσοι και πόσοι δεν είδαν τους εαυτούς τους να τσακίζονται απέναντι σε εντέχνως δύσκολα στο να απαντηθούν ερωτήματα που διατύπωναν μέλη της Επιτροπής, νιώθοντας στο τέλος θύματα ή ηλίθιοι που εμπιστεύτηκαν ένα άθλιο Σύστημα», συμπλήρωσε ο Μαθηματικός.

«Και στη δεύτερη ευκαιρία προφορικής εξέτασης που τους δινόταν, μετά το πέρασμα μηνών, άλλοι εισέρχονταν στην αίθουσα και κάρφωναν τα μέλη της Επιτροπής σχεδόν με βλέμμα δολοφόνου, θέλοντας να τα αρπάξουν από τον λαιμό για την αδικία που υπέστησαν, άλλοι τους “έσερναν τα εξ αμάξης”, κι εκείνοι απλά έσκυβαν το κεφάλι», επανήλθε ο Φιλόλογος.

Τέτοιες ιστορίες δυστυχώς είναι πολλές και γνωστές στην κοινότητα των εκπαιδευτικών, όπως διαβεβαίωσαν και οι δύο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τώρα με τη μεταρρύθμιση θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Με την ελπίδα, ότι θα μπει ακόμη ένα λιθαράκι για ένα πραγματικά σύγχρονο κράτος, μακριά από τη μάστιγα των κομματικών παρεμβάσεων.

Αυτό όμως που παράλειψα από την αρχή να σας αναφέρω, είναι ότι η πιο πάνω συνάντηση και τα όσα άκουσα από εκείνους τους εκπαιδευτικούς, ήταν προϊόν ονείρου. Αλλοίμονο, είπα όταν ξύπνησα, τέτοια φαινόμενα «είναι αδύνατον» να συμβαίνουν στην Κύπρο…

Υ.Σ. Μιας και αναφερθήκαμε στη συγκεκριμένη Επιτροπή, πιστεύουμε ότι στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, σωστό θα ήταν να αλλάξει επιτέλους και ο τρόπος με τον οποίο διορίζονται κάθε φορά τα πέντε της μέλη, δηλαδή από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενίοτε με αμφίβολα κριτήρια, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις για «εξαργυρώσεις» στήριξης σε κομματικά παιχνίδια.

[email protected]