Με τα δεκανίκια του ιδιωτικού τομέα συνεχίζει την προώθηση σειράς έργων και άλλων δράσεων το κράτος, το οποίο προχωρά τώρα στην αγορά υπηρεσιών από διάφορους εμπειρογνώμονες, για να ετοιμάσουν τον σχεδιασμό, να διενεργήσουν μελέτες και να επεξεργαστούν νομοθεσίες.

Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε αίτημα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για την αποδέσμευση δεκάδων κονδυλίων, συνολικού ύψους €3,5 εκατ. Μεταξύ των αιτημάτων, κάποια αφορούν την αποδέσμευση πιστώσεων για τη συνέχιση της εργοδότησης των ιδιωτών χρηματικών – οικονομικών και νομικών συμβούλων για τη μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων, στη βάση της στρατηγικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2020. Παράλληλα, οι νομικοί θα προχωρήσουν σε αλλαγές του πλαισίου λειτουργίας της ΚΕΔΙΠΕΣ και της σχέση της με την Altamıra, καθώς και σε τροποποιήσεις των υφιστάμενων δεσμεύσεων της Δημοκρατίας σε σχέση με τη λειτουργία της ΚΕΔΙΠΕΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΕΔΙΠΕΣ: Χτύπησαν υψηλό πανδημίας οι ταμειακές εισροές

Επιπρόσθετα, θα υποβάλουν εισηγήσεις για την τελική διαμόρφωση του Σχέδιου Mortgage to Rent, σε καθορισμένο χαρτοφυλάκιο που θα υλοποιήσει η ΚΕΔΙΠΕΣ για το δικό της χαρτοφυλάκιο, καθώς και για το χαρτοφυλάκιο που θα αγορασθεί από τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Στο αίτημα περιλαμβάνεται και η επέκταση του συμβολαίου, για τη λήψη νομικής γνωμάτευσης για τις συμφωνίες που σχετίζονται με την απόκτηση ακινήτων από τη ΣΕΔΙΠΕΣ και τη CCSRE, που είναι θυγατρική της πρώτης εταιρείας. Ταυτόχρονα, θα εξεταστούν αιτήματα για την εφαρμογή της Οδηγίας για τους διαχειριστές δανείων, παρόλο που το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο, παρόλο που είναι στα προαπαιτούμενα του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης, ακόμη δεν έχει εγκριθεί από τη Βουλή.

Εξάλλου, εξιδεικευμένοι νομικοί θα παρέχουν υπηρεσίες για την ετοιμασία νομοσχεδίων που θα συμβάλλουν στη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Θα ετοιμάσουν και νομοσχέδια τα οποία θα εναρμονίσουν το εθνικό δίκαιο με τις ευρωπαϊκές οδηγίες που σχετίζονται με τα ταμεία αποζημίωσης επενδυτών, την ενθάρρυνση των καταγγελιών για παραβάσεις του ρυθμιστικού πλαισίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και για την σύσταση κεντρικού μητρώου πληροφοριών πιστοληπτικής ικανότητας. Περιλαμβάνονται και κονδύλια για τη διενέργεια μελέτης βιωσιμότητας και χωροταξικού σχεδίου για αξιοποίηση του χώρου της κρατικής έκθεσης, με στόχο να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την Κύπρο. Θα ληφθούν και αναλογικές υπηρεσίες, στα πλαίσια του προγράμματος σταθερότητας, για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών σε σχέση με τα συνταξιοδοτικά.