Τη νέα στρατηγική της ΕΕ, στο πλαίσιο της πράσινης συμφωνίας (European Green Deal), που έχει ως στόχο την επίτευξη τουλάχιστον της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 ανακοίνωσε χθες η  Κομισιόν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εγκρίθηκε η νέα στρατηγική για το 2030 (Biodiversity Strategy for 2030), μια εμβληματική πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας που βασίζεται στη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα. Η στρατηγική δεσμεύεται για την αυστηρή προστασία των δασών, την αποκατάσταση υποβαθμισμένων δασών και τη διασφάλιση της βιώσιμης διαχείρισης τους, με τρόπο που να διατηρεί τις ζωτικές υπηρεσίες του οικοσυστήματος και από τις οποίες εξαρτάται η κοινωνία.

Η στρατηγική προβλέπει επίσης την ανάπτυξη συστημάτων πληρωμών σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές δασών για την παροχή εναλλακτικών υπηρεσιών οικοσυστημάτων, π.χ. διατηρώντας ανέπαφα τμήματα των δασών τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η νέα κοινή γεωργική πολιτική, μεταξύ άλλων, θα είναι μια ευκαιρία για πιο στοχοθετημένη υποστήριξη στους δασοπόνους και στη βιώσιμη ανάπτυξη των δασών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καδής: Έργα δεκάδων εκατ. για διαχείριση υδάτινων πόρων

Η νέα δομή διακυβέρνησης για τα δάση θα δημιουργήσει έναν πιο περιεκτικό χώρο για τα κράτη μέλη, τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές δασών, τη βιομηχανία, τον πανεπιστήμιο και την κοινωνία των πολιτών, για να συζητήσουν για το μέλλον των δασών στην ΕΕ και να συμβάλουν στη διατήρηση αυτών των πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων για τις επόμενες γενιές. Η στρατηγική συνοδεύεται από έναν χάρτη πορείας για τη φύτευση τριών δισεκατομμυρίων επιπλέον δέντρων σε ολόκληρη την Ευρώπη έως το 2030 με πλήρη σεβασμό των οικολογικών αρχών, το σωστό δέντρο στο σωστό μέρος για τον σωστό σκοπό.

Η στρατηγική καθορίζει επίσης το πλαίσιο πολιτικής για την επίτευξη αναπτυσσόμενων, υγιών και ανθεκτικών δασών στη  ΕΕ, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στη βιοποικιλότητα και μπορούν να εξασφαλίσουν  τα προς το ζην σε αγροτικές περιοχές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι υπάρχουν περίπου 16 εκατομμύρια ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων στην ΕΕ και το 40% των δασών είναι κάτω από διαφορετικά συστήματα δημόσιας ιδιοκτησίας. Το 2018, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 2,1 εκατομμύρια άτομα εργάζονταν στον παραδοσιακό δασικό τομέα (διαχείριση δασών, υλοτομία, πριονιστήριο, προϊόντα με βάση το ξύλο, φελλός, χαρτοπολτός και χαρτί), δημιουργώντας ακαθάριστη προστιθέμενη αξία 109,855 δισ. ευρώ. 

Το 2018, 397.000 επιχειρήσεις δραστηριοποιήθηκαν σε βιομηχανίες με βάση το ξύλο, αντιπροσωπεύοντας το 20% των μεταποιητικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ. Εκτός από την οικονομία με βάση το ξύλο, τα δάση προσφέρουν μια ποικιλία εξίσου σημαντικών πρόσθετων προϊόντων και υπηρεσιών, από τα τρόφιμα έως τον οικοτουρισμό, που υποστηρίζουν τις οικονομίες στις αγροτικές περιοχές, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με λιγότερο από το 3% του μεριδίου αγοράς, τα προϊόντα ξύλου παραμένουν μόνο ένα μικρό κλάσμα δομικών υλικών στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αναθεώρησης του κανονισμού για τα δομικά προϊόντα, η Επιτροπή θα αναπτύξει ισχυρή και διαφανή μεθοδολογία για τον ποσοτικό προσδιορισμό των κλιματικών οφελών για κατασκευές με ξύλο.