To Top
05:18 Σάββατο
23 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Οδηγούμε στην Κροατία το νέο Porsche Panamera Sport Turismo
ΑΡΧΙΚΗAUTOΑΠΟΣΤΟΛΕΣ Οδηγούμε στην Κροατία το νέο Porsche Panamera Sport Turismo
  08 Νοεμβρίου 2017, 11:56 πμ  

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: PORSCHE PANAMERA SPORT TURISMO - Γράφει ο Πέτρος Σουτζιής

Μεγαλώνει η γκάμα της Panamera

Πρακτικότητα και ευκολία για καθημερινή χρήση. Αυτός είναι σε γενικές γραμμές ο χαρακτήρας του νέου μοντέλου στη γκάμα της Porsche Panamera. H Panamera Spοrt Turismo, όπως ονομάζεται, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο φετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το Μάρτιο ενώ εμείς είχαμε την ευκαιρία να την οδηγήσουμε πριν μερικές μέρες στο πανέμορφο Σπλιτ της Κροατίας. Πρόκειται για ένα ολοκαίνουριο που εντάσσεται στην γκάμα της Panamera - μετά τη σετάν έκδοση και την Executive - προσφέροντας περισσότερο στιλ και πολλά στοιχεία πρακτικότητας. Με αυτό τον τρόπο η δεύτερη γενιά του πολυτελούς μοντέλου της Porsche αποκτά μια shooting brake έκδοση αμαξώματος.

Η κυριότερη αλλαγή στο αμάξωμα βρίσκεται προφανώς στο πίσω μέρος όπου και ο χαρακτήρας του μοντέλου. Κάτι που προσφέρει ακόμα πενήντα λίτρα αποσκευών φθάνοντας τα 520 ή τα 1.390 όταν τα καθίσματα είναι πεσμένα. Επίσης, πιο εύκολη γίνεται η φόρτωση αντικειμένων αφού το σκαλοπάτι του χώρου χαμήλωσε κατά 68 χλστ.
H Porsche δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην αεροδυναμική του μοντέλου, εφοδιάζοντας την Panamera Sport Turismo με μια ενεργή πίσω αεροτομή, που ανοίγει αυτόματα σε τρεις διαφορετικές θέσεις ανάλογα με την ταχύτητα του αυτοκινήτου και το οδηγικό πρόγραμμα που έχει επιλεγεί. Η αεροτομή μειώνει την αντίσταση του αέρα σε ταχύτητα έως 170 χλμ/ώρα, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση καυσίμου. Πάνω από αυτή την ταχύτητα, αυξάνει την κάθετη δύναμη στον πίσω άξονα, η οποία βελτιστοποιεί τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου σε υψηλές ταχύτητες.

Η διαφορά στους εσωτερικούς χώρους είναι στο πίσω μέρος όπου η Sport Turismo προσφέρεται πλέον και ως 5θέσια. Για την ακρίβεια ένας μικρόσωμος επιβάτης θα μπορεί να βολευτεί στο χώρο για τα πόδια που αφήνει η κεντρική κονσόλα.

Στο χώρο των κινητήρων η Sport Turismo προσφέρεται σε πέντε εκδόσεις. Η Panamera 4 Sport Turismo φορά τον τρίλιτρο κινητήρα V6, αποδίδει 330 ίππους και 450 Nm ροπής. Στη συνέχεια η Panamera 4S Sport Turismo αποδίδει 440 ίππους και 550 Nm ροπής από τον 2,9 λίτρων V6 με διπλό τούρμπο. Με τον ίδιο κινητήρα αλλά με την προσθήκη ενός ηλεκτροκινητήρα παρουσιάζεται και η E-Hybrid έκδοση που αποδίδει 462 ίππους και 700 Nm ροπής. Άξιο προσοχής είναι και το ότι η κατανάλωση φθάνει μόλις τα 2.6 λίτρα ανά εκατό χιλιόμετρα. Τέλος, η Panamera Turbo Sport Turismo αποδίδει 550 ίππους και 770 Nm(!) ροπής από τον τεσσάρων λίτρων V8 κινητήρα.

Με τη νέα έκδοση της Panamera είχαμε την ευκαιρία να… «γνωριστούμε» για περισσότερα από 500 χιλιόμετρα. Βάση μας το προστατευμένο από την UNESCO χωριό του Trogir ενώ κατευθυνθήκαμε βόρεια προς το πανέμορφο νησί Pag, για να επιστρέψουμε από μια ελαφρώς διαφορετική διαδρομή. Πρώτα με την «αδάμαστη» τούρμπο και στη συνέχεια με την Panamera 4. Η αλήθεια είναι ότι μας φάνηκαν «λίγοι» οι 330 ίπποι στην επιστροφή ύστερα από τους 550 της τούρμπο. Κατά την  παρουσία μας στην Κροατία είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε και την Panamera Turbo S E-Hybrid, των 680 ίππων! Μοντέλο το οποίο θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια.

H Panamera Sport Turismo συνδυάζεται επίσης με την έξτρα 4διεύθυνση, αλλά και ένα πλήθος ηλεκτρονικών υποβοηθημάτων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων και κάμερα νυχτερινής όρασης. Επίσης, τ 31% της κατασκευής είναι από αλουμίνιο και έχει χρησιμοποιηθεί ενισχυμένος χάλυβας σε σημεία όπως η μεσαία κολόνα για βελτιωμένη αντοχή σε ενδεχόμενη πρόσκρουση.

Η παραγωγή του μοντέλου ξεκίνησε στο εργοστάσιο της γερμανικής φίρμας στη Λειψία ενώ η διάθεση του μοντέλου στην ευρωπαϊκή αγορά αρχίζει άμεσα δίδοντας έτσι περισσότερες επιλογές στους εκθεσιακούς χώρους της φίρμας.