Η Ομάδα Συντονισμού Διερεύνησης Υποθέσεων Διαφθοράς, που συστάθηκε κατόπιν απόφασης των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, υπεισέρχεται σε ουσιαστικό στάδιο. Όπως πληροφορούμαστε, στις αρχές του Αυγούστου ζήτησε από την Αστυνομία λεπτομερή ενημέρωση για όλες τις υποθέσεις διαφθοράς που διερεύνησε και συγκεκριμένα σε ποιο στάδιο βρίσκονται.

Με τη σειρά της η ηγεσία της Αστυνομίας στράφηκε στους προϊστάμενους αρμόδιων τμημάτων (ΤΑΕ Αρχηγείου κι επαρχιών, αστυνομικούς σταθμούς κ.λπ.) που χειρίστηκαν υποθέσεις διαφθοράς τα τελευταία χρόνια, ζητώντας αναλυτική ενημέρωση για την πορεία τους.

Μάλιστα, δόθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που εξέπνευσε την περασμένη Τρίτη (23/08). 

Ο όρος «διαφθορά» χρησιμοποιείται για όλες τις καταγγελίες που έχουν να κάνουν με παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας για τη διαφθορά, αλλά και αδικήματα δεκασμού και κατάχρησης εξουσίας (βλ. ποινικό κώδικα).

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», η Αστυνομία από το 2013 μέχρι και τον Μάιο του 2020 εξέτασε 27 τέτοιες υποθέσεις, ενώ σε αρκετές απ’ αυτές ενεχόταν μεγάλος αριθμός ατόμων.

Σε πολλές περιπτώσεις, στο στόχαστρο των αστυνομικών ερευνών για διαφθορά βρέθηκαν λειτουργοί του δημοσίου, μέλη κοινοτικών συμβουλίων, στελέχη της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, λειτουργοί Υπουργείων και Τμημάτων της Δημοκρατίας. Οι περισσότεροι κατηγορήθηκαν για δεκασμό και κατάχρηση εξουσίας. Οι δε ποινές για τους καταδικασθέντες ήταν από μερικά χρόνια φυλάκιση μέχρι και πρόστιμο 600 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΥ: Ανείσπρακτα έσοδα €2 δισ. από το Τμήμα Φορολογίας

Πάντως, όπως πληροφορούμαστε, σε σχετική λίστα με υποθέσεις διαφθοράς που ετοιμάστηκε από το αρχηγείο Αστυνομίας για υπηρεσιακούς λόγους και έχει σταλθεί σε διάφορα τμήματα, συμπεριλήφθηκαν και περιπτώσεις ατόμων που δεν αντιμετωπίζουν πλέον κατηγορίες διαφθοράς. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός πρώην ανώτατου αξιωματικού της Αστυνομίας, για τον οποίο αναστάληκε η ποινική δίωξη από τον Φεβρουάριο του 2020, ωστόσο σε λίστα που καταρτίστηκε τρεις μήνες αργότερα, εμφανιζόταν να αντιμετωπίζει ποινικές ευθύνες ενώπιον δικαστηρίου.

Η Ομάδα Συντονισμού Διερεύνησης Υποθέσεων Διαφθοράς πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρία τον περασμένο Ιούλιο (28/7/2022). Είχε συσταθεί τον Μάρτιο, κατόπιν πρωτοβουλίας των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας. Ως όρους εντολής έχει την εποπτεία, την καθοδήγηση και τον συντονισμό των διαδικασιών διερεύνησης σοβαρών ποινικών υποθέσεων διαφθοράς. Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, έχει ως στόχο την υποβοήθηση του έργου των ανακριτικών Αρχών, στη βάση και των δράσεων που περιλαμβάνονται στο εθνικό οριζόντιο Σχέδιο Δράσης κατά της Διαφθοράς. Επικεφαλής της Ομάδας είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, ή ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ή εκπρόσωπός τους, ενώ σε αυτήν συμμετέχουν έμπειροι λειτουργοί που έχουν οριστεί από τη Νομική Υπηρεσία, την ΜΟ.Κ.Α.Σ. και την Αστυνομία, ως εκπρόσωποί τους. Ad hoc συμμετοχή θα έχουν εκπρόσωποι άλλων Αρχών ή Οργανισμών του δημόσιου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα, εκεί και όπου η εμπλοκή ή η ενημέρωσή τους κρίνεται απαραίτητη για τον χειρισμό συγκεκριμένης υπόθεσης. Η Ομάδα Συντονισμού Διερεύνησης Υποθέσεων Διαφθοράς θα συνεργάζεται με την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς -που αποτελεί ξεχωριστά θεσμοθετημένο σώμα- με την κάθε Υπηρεσία να ενεργεί στον τομέα της αρμοδιότητάς της.