Παρά το γεγονός ότι όλοι οι κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς στον τομέα του ηλεκτρισμού συμφωνούν ότι επείγει η έγκριση από τη Βουλή του πακέτου νομοσχεδίων που εναρμονίζουν την κυπριακή νομοθεσία με το κεκτημένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πιθανότητες να προχωρήσει με ταχύτητα το νομοθετικό έργο είναι περιορισμένες, καθώς ήδη όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει υπομνήματα ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, με τα οποία εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για πολλές από τις πρόνοιες. Μάλιστα, κάποιες από τις διαφωνίες είναι ουσιώδεις και αλληλοσυγκρουόμενες, κάτι που σημαίνει πως ό,τι κι αν αποφασίσει η επιτροπή, κάποιοι θα διατηρήσουν ενστάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως τα μέλη της νέας κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας προβληματίζονται έντονα για την έκταση και τη σοβαρότητα των διαφωνιών που τέθηκαν ενώπιόν τους, σχεδόν απ’ όλες τις αρχές, επιτροπές και φορείς που εκπροσωπήθηκαν ενώπιόν τους. Δεδομένης της διακοπής των εργασιών της Βουλής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Κυριάκος Χατζηγιάννης έχει ζητήσει από τους συναδέλφους του να μελετήσουν τα τρία νομοσχέδια κατά το υπόλοιπο της θερινής περιόδου, ώστε με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής να είναι σε θέση η επιτροπή να κινήσει ταχύτατα τις διαδικασίες επεξεργασίας των τριών κειμένων, με την ελπίδα το συντομότερο να επιτευχθεί μια φόρμουλα που να ικανοποιεί όλους, χωρίς όμως να παραβιάζονται υφιστάμενες πρόνοιες της νομοθεσίας, αλλά κυρίως το ενωσιακό κεκτημένο.

Με την επιφύλαξη να παρουσιάσουμε τις επόμενες μέρες τις παρατηρήσεις και διαφωνίες όλων των εμπλεκομένων, καταγράφουμε στη σημερινή έκδοση τμήματα των σημειωμάτων που κατέθεσαν οι δύο εργοδοτικοί σύνδεσμοι, που εκπροσωπούν σημαντικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.

Στο δικό του, εκτενές, σημείωμα, το ΚΕΒΕ υποστηρίζει πως «το προτεινόμενο νέο μοντέλο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύπλοκο σύστημα, με τη δημιουργία αρκετών νέων θεσμών και μηχανισμών, που εκ των πραγμάτων θα εμπεριέχει αρκετές δυσκολίες». Σε άλλο σημείο, το ΚΕΒΕ αναφέρει πως «μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι, δεδομένης της πιο πάνω πολυπλοκότητας, δεν έχουν ακόμα επιλυθεί αρκετά λειτουργικά, επιμέρους, προβλήματα της καθημερινότητας, που αφορούν τα θέματα ενέργειας, όπως για παράδειγμα η έκδοση αδειών για ΑΠΕ, τα προβλήματα στη χωροθέτησή τους με τα πολεοδομικά/χωροταξικά ζητήματα, η εμπλοκή πολλών υπηρεσιών μέχρι την έκδοση άδειας, σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με σκέπαστρα, κλπ». Προειδοποιεί δε, πως αν δεν προβλεφθούν από την αρχή, στους νόμους και τις κυβερνητικές διοικητικές πράξεις, ξεκάθαρες και απλοποιημένες διαδικασίες, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η αγορά και να επιτευχθούν οι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας «θα είναι ανέφικτοι οι στόχοι που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, για το 2021-30».

Από πλευράς ΟΕΒ, ο Σύνδεσμος Συμμετεχόντων στην Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού σημειώνει, στο πλαίσιο κατάθεσης πολλών εισηγήσεων για τροποποιήσεις στα νομοσχέδια, ότι η έγκαιρη ψήφιση του νομοσχεδίου για τον νέο νόμο περί ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού αποτελεί προϋπόθεση, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στη λειτουργία του ανταγωνισμού, κάτι που θα έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές, στις επικείμενες προγραμματισμένες πενδύσεις, στους στόχους της Κύπρου για μετάβαση σε οικονομία χαμηλών εκπομπών και στην ομαλή λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού. Ζητά δε, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα σημεία-ενστάσεις που κατέθεσαν με το σημείωμα τους.