Σε ρυθμούς ηλεκτρονικής διακυβέρνησης άρχισε να κινείται και η Κύπρος, εγκαινιάζοντας την περασμένη Τετάρτη τη νέα κυβερνητική πύλη gov.cy, που λειτουργεί στο πρότυπο του gov.uk, καθότι οι Άγγλοι έδωσαν τεχνογνωσία για το εγχείρημα. Η νέα πύλη, που σταδιακά θα αντικαταταστήσει τη γνωστή Αριάδνη, φιλοδοξεί να συγκεντρώσει το σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος προς επιχειρήσεις και πολίτες και να αλλάξει τον τρόπο συναλλαγής με το δημόσιο. Με λιγότερη γραφειοκρατία και ταλαιπωρία.

Μέσω της πύλης δόθηκε την Τρίτη η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής ακόμα ενός επιδόματος που προσφέρει το Υπουργείο Εργασίας, το υπουργείο με τις μεγαλύτερες ίσως καθυστερήσεις στην εξέταση αιτημάτων. Συγκεκριμένα, από την Τετάρτη οι αιτήσεις για το Βοήθημα Τοκετού μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά, με στόχο την επίσπευση της εξέτασης τους. Την επόμενη μέρα και συγκεκριμένα την Πέμπτη δόθηκε η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων και για το Επίδομα Μητρότητας και έπεται συνέχεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πιο αναλυτικά, τέλος του μήνα αναμένεται να υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής και αιτήσεων για το Επίδομα Ανεργίας. Επίσης, μέχρι και τον Σεπτέμβριο αναμένεται ψηφιακά να υποβάλλονται πλέον οι αιτήσεις και για τη θεσμοθετημένη σύνταξη, καθώς και για τη σύνταξη χηρείας. Με τα συγκεκριμένα επιδόματα αναμένεται να κλείσει ο κύκλος της ψηφιοποίησης των αιτήσεων του Υπουργείου Εργασίας και να τερματιστεί και η υποβολή αιτήσεων σε έντυπη μορφή για αυτά.

Αναμένεται ακολούθως να υπάρξει ψηφιοποίηση και όλων των αιτήσεων για τα επιδόματα που μεταφέρθηκαν πλέον στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, περιλαμβανομένων των αιτήσεων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αλλά και για το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου και μέσω του  gov.cy να μπορούν όλα τα κύρια επιδόματα που αφορούν πολίτες και ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες να μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Όπως υπενθύμισε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας, είχε προηγηθεί η ψηφιοποίηση κι άλλων αιτήσεων και υπηρεσιών ως εξής:

  • Από τον Ιανουάριο 2021 έχει ψηφιοποιηθεί η διαδικασία για την καταβολή των τρεχουσών εισφορών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και με πιστωτικές κάρτες,
  • Τον Σεπτέμβριο 2021 τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, που επιτρέπει αλλά και επιβάλλει την ηλεκτρονική δήλωση όλων των νέων προσλήψεων,
  • Από τον Οκτώβριο 2021 υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις του Επιδόματος Τέκνου και Μονογονίας,
  • Από τον Φεβρουάριο 2022 άρχισε η ηλεκτρονική αίτηση για το Επίδομα Ασθενείας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τελειώνουν και οι αναπάντητες

Αυτό που θα βάλει μαχαίρι στην ταλαιπωρία και αγανάκτηση των πολιτών θα είναι το τηλεφωνικό κέντρο που αναμένεται να λειτουργήσει το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου, ενδεχομένως και νωρίτερα. Η σχετική σύμβαση, είπε ο υφυπουργός Έρευνας, δεν αποκλείεται να υπογραφεί από βδομάδας. Με τη λειτουργία του κέντρου, εκτίμησε ο Κυριάκος Κόκκινος, οι αναπάντητες κλήσεις θα βρίσκονται μόνο στο ομότιτλο τραγούδι. Ίδωμεν.