Χωρίς δικαστήρια κινδυνεύει να μείνει η Κύπρος κατακαλόκαιρα, στην περίπτωση που δεν αρθεί ένα μέτρο το οποίο αφορά στην ασφάλεια.

Οι δικηγόροι μελετούν τη λήψη διαφόρων μέτρων μεταξύ των οποίων και την αποχή από τις δικαστικές αίθουσες, αν δεν τερματιστεί ο έλεγχός τους από ειδικές αψίδες και ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα. Τον περασμένο μήνα τοποθετήθηκαν και λειτουργούν σε όλα τα δικαστήρια παγκύπρια, αψίδες ανίχνευσης μετάλλων και άλλα μηχανήματα για σκοπούς καλύτερης ασφάλειας των δικαστών και των διαδικασιών που διεξάγονται.

Με το μέτρο αυτό αντιδρούν έντονα οι δικηγόροι και ήδη ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος αλλά και οι τοπικοί συλλόγοι, έχουν αποστείλει επιστολές τόσο στο Ανώτατο Δικαστήριο όσο και στην υπουργό Δικαιοσύνης και τον αρχηγό Αστυνομίας, ζητώντας την εξαίρεση των δικηγόρων από τους ελέγχους αυτούς. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης, οι δικηγόροι ζητούν όπως εισέρχονται στα δικαστήρια με την επίδειξη της δικηγορικής τους ταυτότητας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα συνέλθει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, με σκοπό να συζητηθεί το θέμα και να ληφθούν μέτρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρέχουν για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη – Τι αλλάζει

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των δικηγόρων, το Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο απευθύνθηκαν για το θέμα, τους απάντησε ότι πρόκειται για θέμα ασφάλειας και τους παρέπεμψε στο υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία. Ο κ. Κληρίδης πρόσθεσε ότι έχει ζητηθεί συνάντηση για το θέμα με την υπουργό Στέφη Δράκου ώστε να συζητηθεί το ζήτημα και αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους για εξαίρεση από τον έλεγχο, τότε θα συζητηθεί η λήψη μέτρων. Τόνισε επίσης ότι το ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα για να διασφαλισθεί η εύρυθμη διεξαγωγή των εργασιών των δικηγόρων και να αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία, στην οποία υπόκεινται από τη μέρα της λειτουργίας τού εν λόγω ελεγκτικού μηχανισμού.

Επίσης, σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας αναφέρει ότι «αντί πρώτιστο μέλημα να ήταν η ασφάλεια των δικηγόρων και γενικότερα των προσώπων που εισέρχονται στις πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις των Δικαστηρίων, οι οποίες δεν τηρούν στο ελάχιστο όχι μόνο την ανάγκη ενός σύγχρονου δικαστηρίου αλλά ούτε και τα προαπαιτούμενα που απαιτεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία σε θέματα ασφάλειας και υγείας, δυστυχώς οι αρμόδιοι θεωρούν τους δικηγόρους επικίνδυνους υποβάλλοντας τους σε αχρείαστο καθημερινό έλεγχο». Tο θέμα συζητήθηκε και στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο ο οποίος επίσης εξέφρασε τις έντονες διαμαρτυρίες του.

Περαιτέρω τονίζουν ότι ως λειτουργοί της Δικαιοσύνης, επισκέπτονται καθημερινά τα δικαστήρια, ενώ λόγω της ιδιομορφίας των δικαστηρίων της Λευκωσίας τα οποία είναι διάσπαρτα σε διάφορα κτήρια, οι δικηγόροι υπόκεινται σε συνεχείς ελέγχους. Οι έλεγχοι αυτοί, τονίζει ο πρόεδρος των δικηγόρων της Λευκωσίας Μιχάλης Βορκάς, γίνονται χωρίς ουσιαστικό λόγο, δημιουργεί αχρείαστη ταλαιπωρία και δυσχεραίνει το έργο μας, ενώ υπόκεινται σε ακτινοβολία.