Για τα βήματα που λαμβάνονται για να αντικατασταθούν οι γιατροί που είναι σε διαθεσιμότητα, ενημερώθηκε σήμερα από τον ΟΚΥπΥ, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος σε δηλώσεις του υπενθύμισε για το λόγο που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα αυτοί οι γιατροί.

 

Ο Υπουργός Υγείας μαζί με την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου επισκέφτηκαν το πρωί το Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου παρακάθισαν σε σύσκεψη με τον ΟΚΥπΥ.

 

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι, μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα είπε ότι επισκέφτηκε σήμερα το Μακάρειο Νοσοκομείο, μαζί με την Γενική Διευθύντρια, για να ενημερωθεί από τον ΟΚΥπΥ τα βήματα που λαμβάνονται για να αντικατασταθούν οι γιατροί που είναι σε διαθεσιμότητα.

 

Όπως ανέφερε ο υπουργός: «Απλά θέλω να υπενθυμίσω στον κόσμο γιατί έχουμε αυτούς τους γιατρούς σε διαθεσιμότητα. Όπως όλοι γνωρίζουμε, πέρσι τον Μάρτιο ένα 15χρονο κοριτσάκι έχασε τη ζωή της. Αυτό το κοριτσάκι μπορούσε να ήταν το εγγονάκι οποιουδήποτε από εμάς, το κοριτσάκι οποιουδήποτε από εμάς, η αδελφή οποιουδήποτε από εμάς, ο συγγενής οποιουδήποτε από εμάς. Οφείλουμε ως Υπουργείο Υγείας μετά που είχαμε γραπτή καταγγελία από τους γονείς να εξετάσουμε σωστά και με διαφάνεια αυτή την καταγγελία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι γιατροί που αντικαθιστούν τους δύο σε διαθεσιμότητα

Αυτό έπραξαν, είπε ο κ. Χατζηπαντέλα, από την πρώτη στιγμή, χωρίς πολλά λόγια και χωρίς να δει το φως της δημοσιότητας οτιδήποτε, εξετάστηκαν αυτές οι καταγγελίες.

 

«Αυτή η καταγγελία, μετά από μια ιατρική έκθεση που είχαμε πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο από την Αστυνομία και αυτό κάνουμε. Θεωρούμε σωστό ότι για την προστασία όλων μας πρέπει να αφήσουμε αυτή τη διαδικασία να λειτουργήσει και να υπάρξει άπλετο φως, ώστε να μην αφήσουμε οποιεσδήποτε σκιές που αφορούν αυτή την καταγγελία», συμπλήρωσε.

 

Όσον αφορά τη σημερινή του επίσκεψη στο Μακάρειο, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι ενημερώθηκε πως θα αντικατασταθούν οι γιατροί.

 

«Όσον αφορά την αντικατάσταση των παιδοχειρούργων έχω ενημερωθεί ότι υπάρχουν επιπρόσθετοι 6 παιδοχειρούργοι στο Μακάρειο Νοσοκομείο που θα αναλάβουν τα παιδοχειρουργικά περιστατικά. Όσον αφορά την αντικατάσταση του άλλου του γιατρού, με μεγάλη μου ικανοποίηση έχω ενημερωθεί από τον ΟΚΥπΥ ότι υπάρχει ήδη ένας γιατρός στον ΟΚΥπΥ που εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με την ίδια ειδικότητα του συγκεκριμένου γιατρού, που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του και στο Μακάρειο Νοσοκομείο», σημείωσε.

 

Την ίδια στιγμή, συνέχισε ο Υπουργός Υγείας, με την βοήθεια της Γενικής Διευθύντριας, τις τελευταίες μέρες γίνονται διαδικασίες ώστε να έρθει ακόμα μια γιατρός για 1 μήνα, παιδονεφρολόγος, «που θα είναι μόνιμα στο Νοσοκομείο μας μέχρι να δούμε πως θα προχωρήσουμε».

 

Ανέφερε, επίσης, ότι στη σημερινή συνάντηση είχαν συνάντηση με αρκετούς γιατρούς του Μακάρειου Νοσοκομείου, στους οποίους εξήγησαν τους λόγους που πήραν αυτή την απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποινική έρευνα για τον θάνατο 15χρονης στο Μακάρειο

Σημείωσε ότι τους άκουσαν προσεκτικά και την ίδια ώρα ζήτησαν από αυτούς τους γιατρούς εισηγήσεις πώς μπορούν να αναβαθμίσουν το Μακάρειο Νοσοκομείο, γιατί στόχος τους είναι να αναβαθμιστεί το Νοσοκομείο και με έμψυχο υλικό και με επιπρόσθετα μηχανήματα.

 

Σε ερώτηση ότι γονείς που έχουν παιδιά με νεφρικά προβλήματα ανησυχούν για το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί παρακολουθούσαν για καιρό τα παιδιά τους, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι οι γιατροί που θα παρακολουθούν τα παιδιά τους είναι παιδονεφρολόγοι με αρκετή εμπειρία και θεωρούν ότι θα μπορούν να επιβλέπουν αυτά τα παιδιά.

 

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν και άλλες καταγγελίες ή παράπονα στο Υπουργείο αναφορικά με ιατρική αμέλεια για άλλες περιπτώσεις και αφορούν και αυτές τους ίδιους γιατρούς, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι υπάρχουν και μελετώνται.

 

«Εμείς στο Υπουργείο Υγείας τα μελετούμε όλα. Δεν αφήνουμε τίποτε στην τύχη. Τα πάντα μελετώνται. Αν πρέπει να ανακοινώσουμε κάτι θα σας το ανακοινώσουμε», πρόσθεσε.

 

Ερωτηθείς αναφορικά με την ενίσχυση του Νοσοκομείου με εξοπλισμό, ένα πάγιο αίτημα γονέων, και αν είναι για αξονικό και μαγνητικό τομογράφο, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι την προηγούμενη εβδομάδα εγκαινίασαν τελευταίας τεχνολογίας αξονικούς και MRI στη Λεμεσό.

 

«Ένα αίτημα που το είχε το Νοσοκομείο Λεμεσού εδώ και 10 χρόνια…Έχω ζητήσει από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Νοσοκομείου να έρθει πρόταση στο Υπουργείο Υγείας και θα εξεταστεί ώστε να εγκατασταθεί ένας νέος αξονικός στο Μακάρειο Νοσοκομείο και την ίδια στιγμή αυτός ο αξονικός να εγκατασταθεί σε ένα μέρος, ώστε όταν θα κτίσουμε το νέο Μακάρειο να μπορέσουμε να το χρησιμοποιούμε και να μην αχρηστευτεί αυτός ο αξονικός», συμπλήρωσε.

 

Σε ερώτηση ότι τους προσέγγισε και ένας γονέας σήμερα και τους ανέφερε ότι δεν είχε ενημερωθεί ότι ήταν χαλασμένο, ότι μηχάνημα και ήρθε από την Λάρνακα, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι είναι λογικό όταν υπάρχουν μηχανήματα κάποιες φορές να σπάζουν και πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε ο Διευθυντής του Νοσοκομείου και λύθηκε και αυτό το θέμα.