Τρεις χορογραφίες σημαντικών διεθνών χορογράφων παρουσιάζει στην Κύπρο το περίφημο Χοροθέατρο της Ολλανδίας- Nederlands Dans Theater (NDT), με έδρα τη Χάγη.  Ο λόγος για τα έργα «The Big Crying» του Γερμανού Μάρκο Γκέκε, «Cluster» του Ρουμάνου Έντουαρντ Κλουγκ και «Bedtime Story» του Ισραηλινού Ναντάβ Ζέλνερ.

Το NDT 2 ή αλλιώς «Το Εφαλτήριο» (De Springplank) είναι η προέκταση του Nederlands Dans Theater και υποστηρίζει μια πλήρως αφοσιωμένη και δημιουργική ομάδα χορού, που πρόσθετα με τη δημιουργία, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την έρευνα. 

Προσφέρει σε νέους, ανερχόμενους καλλιτέχνες έναν αποκλειστικό χώρο για να αναπτύξουν την τέχνη τους και να εμπλακούν σε ένα πλήθος εντατικών, δημιουργικών συνεργασιών με ένα ευρύ φάσμα χορογραφικών φωνών. Το NDT 2 διευρύνει το χορογραφικό ρεπερτόριο δουλεύοντας τόσο με ανερχόμενους όσο και με καταξιωμένους χορευτές, όπως οι Αλεξάντερ Έκμαν, Μίλο Ντίμεφ, Γιόχαν Ίνγκερ, Μαρίνα Μασκαρέλ.

Το σύνολο εξερευνά πολλές περιοχές της έρευνας που αφορά την κίνηση, την ανάπτυξη του χορού και τη συνεργασία για επαγγελματίες καλλιτέχνες, σπουδαστές χορού και γενικά για άτομα της χορευτικής κοινότητας. Αυτό επιτυγχάνεται με επαναλαμβανόμενα και νέα προγράμματα, όπως τα «Here We Live And Now» (HWLAN), «Up and coming Choreographer», «Switch + Switch Streams», «NDT Lab» και άλλα site-specific έργα.

Κάθε σεζόν, το NDT 2 δημιουργεί δύο προγράμματα που περιλαμβάνουν μεγάλες περιοδείες σε Ολλανδία και Ευρώπη.

Παραστάσεις

  • 24/9 & 25/9, Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο, 8.30μ.μ. Διάρκεια: 120’. Ηλικία: 6+. Εισιτήρια πωλούνται στα γραφεία της ACS COURIER παγκύπρια και ηλεκτρονικά στο tickethour.com.cy / τηλ: 77777040

«The Big Crying» 

«Ένα έργο για τον αποχωρισμό και για όλα όσα πρέπει να κάψουμε» αναφέρει ο χορογράφος Μάρκο Γκέκε μιλώντας για αυτά τα σώματα που μοιάζουν με σπασμένες μηχανές και τα κοστούμια που θυμίζουν κουρτίνες νεκροφόρας. Οι εξαιρετικοί χορευτές του NDT 2 ερμηνεύουν με φλογερή δύναμη το πιο προσωπικό ίσως έργο του Γκέκε. «Παρά το εφήμερο των πάντων, ο χορός και η χορογραφία υμνούν τη χαρά της ζωής και την παρόρμηση να είσαι ζωντανός« σημειώνει η δραματουργός Νάντια Καντέλ.

Το έργο έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις 18 Μαρτίου 2021, στο Zuiderstrandtheater της Χάγης. 

Συντελεστές

  • Χορογράφος: Μάρκο Γκέκε
  • Μουσική: 
  1. Rorogwela- Death Lullaby, Electricity feat. Fire Eater: Indlela Yababi, Extreme Music From Africa (Susan Lawly, 1997).
  2. Tori Amos: Beauty Queen, Marianne (arranged by: John Philip Shenale), Blood Roses, In the Springtime of his Voodoo, Bells ‘For Her’. Published by Downtown Music Publishing. (P) Atlantic Recording Corporation, A Warner Music Group Company. Losing my Religion. Published by Night Garden Music.
  • Μίξη ήχου: Jesse Callaert
  • Δραματουργία: Nadja Kadel
  • Φωτισμοί: Udo Haberland
  • Σκηνικά – Κοστούμια : Marco Goecke

«Bedtime Story»

«Η μικρή, μυστική στιγμή μεταξύ ύπνου και συνείδησης» ενέπνευσε το χορογράφο Ναντάβ Ζέλνερ ώστε να επιστρέψει στα όνειρα «ενός παιδιού που ονειρεύεται», να τα εξερευνήσει και να τα κάνει πραγματικότητα. «Πρέπει να ξαναγνωριστούμε με το παιδί μέσα μας. Αυτό που δεν φοβάται να πέσει, που βιώνει τη ζωή και που έχει την περιέργεια να την ανακαλύψει. Αυτό που ξέρει ότι όλα τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Το παιδί μέσα μας έχει τη δύναμη να γελά, να ενθουσιάζεται και να κάνει πραγματικότητα όσα επιθυμεί». Η τυνησιακή καταγωγή του τον οδήγησε στη βορειοαφρικανική μουσική ως τη φυσική επιλογή για να βρεθεί «σ’ ένα όνειρο γεμάτο ελευθερία και ελπίδα.» 

Το έργο έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις 4 Νοεμβρίου 2021, στο Amare της Χάγης. 

Συντελεστές

  • Χορογράφος: Ναντάβ Ζέλνερ
  • Βοηθοί δοκιμών: Lydia Bustinduy, Francesca Caroti, Ander Zabala
  • Μουσική:
  1. Andre Hajj & Ensemble: Mir, Ez-Zouhour: Sidi Mansour / Baba Bahri. Courtesy of ARC Music Productions Int. Ltd.
  2. Al Ajaleh: Bat Sheva Music.
  3. Mohammed Abdu: Allah Alaiha, Al Rasayel & Mahma Ygolon. Courtesy of Rotana Music
  • Φωτισμοί: Tom Visser
  • Κοστούμια: Maor Zabar
  • Μίξη ήχου: Matan Onyameh

«Cluster»

«Η αφετηρία δημιουργίας του έργου ήταν: κανένα concept, καμιά ιδέα, καθόλου μουσική ή άλλα στοιχεία. Ήθελα να δουλέψω με τους χορευτές στον νέο, κενό χώρο» σημειώνει ο Έντουαρντ Κλουγκ. «Καθώς πλησιάζαμε ο ένας τον άλλο, άρχισε ένας διάλογος ενστίκτων και η διαδικασία ξεδιπλώθηκε αβίαστα. Μετά από λίγα λεπτά λάβαμε το πρώτο κομμάτι μουσικής του Milko, και το ταξίδι φούντωσε. Το καθημερινό τελετουργικό της πρόβας σιγά- σιγά μας ένωσε και μας έκανε να λειτουργούμε πάνω στο ίδιο μοτίβο, σχηματίζοντας ένα ανθρώπινο σύμπλεγμα που με ένα φυσικό τρόπο έγινε ο πυλώνας αυτού του έργου.» 

Το έργο έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις 21 Απριλίου 2022, στο Amare της Χάγης. 

Συντελεστές

Χορογράφος: Έντουαρντ Κλουγκ

  • Βοηθοί χορογράφου: Lydia Bustindy, Ander Zabala, Spencer Dickhaus
  • Μουσική – Νέα σύνθεση: Milko Lazar
  • Φωτισμοί: Tom Visser
  • Σκηνικά – Κοστούμια: Edward Clug