Με μία σταγόνα, που ήρθε να πέσει σε ένα ποτήρι ξεχυλισμένο από προβλήματα, παρομοίασε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης, την εφαρμογή, από σήμερα, του μέτρου της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων.

Σε δηλώσεις του στο philenews, τόνισε ότι αυτό το Σαββατοκυρίακο οι επιχειρηματίες του κλάδου θα δουν πώς θα λειτουργήσει η εφαρμογή του μέτρου, συλλέγοντας προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν, και θα συνέρθουν για να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις αντίδρασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Όπως δήλωσε στο philenews, οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής, αρκετοί από τους οποίους δεν γνωρίζουν αν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις τους όλη την καλοκαιρινή σεζόν (λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και της ακρίβειας), εκφράζουν πολύ μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία για το συγκεκριμένο μέτρο, για τρεις κυρίως λόγους:

Πρώτα – πρώτα η επιστροφή της μάσκας αναμένεται να ταλαιπωρήσει περισσότερο το προσωπικό. Ο κ. Λεβέντης εξήγησε ότι οι θαμώνες θα εισέρχονται σε έναν εσωτερικό χώρο με τη μάσκα και όταν καθίσουν στο τραπέζι τους για να σερβιριστούν θα την αφαιρούν. Απεναντίας, το προσωπικό θα πρέπει αναγκαστικά να τη φορά συνέχεια. Το ίδιο, τόνισε, θα ισχύει και στους εξωτερικούς χώρους, «διότι εκ των πραγμάτων δεν μπορεί το προσωπικό, το οποίο μπαινοβγαίνει στο υποστατικό, να βάζει και να βγάζει τη μάσκα.»

Ενδεχομένως να υπάρξουν αντιδράσεις πελατών στους εσωτερικούς χώρους των κέντρων αναψυχής, πρόσθεσε ο κ. Λεβέντης. «Είναι ένα μέτρο, το οποίο εφαρμόστηκε και προηγουμένως, και αυτή την περίοδο στην πλειοψηφία τους οι χώροι λειτουργούν εξωτερικά. Οπότε δεν θα αντιμετωπίσουμε, στους εξωτερικούς χώρους, τουλάχιστον, ιδιαίτερο πρόβλημα. Ενδεχομένως να υπάρξει και να φανεί κάποια αντίδραση στους εσωτερικούς χώρους», σημείωσε.

Τέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΚΑ ανάφερε μία άλλη παράμετρο, που αφορά τους τουρίστες στο νησί. «Υπάρχει η ανησυχία για το πώς θα διαχειριστούμε στις τουριστικές περιοχές τους επισκέπτες της χώρας μας. Δεν γνωρίζουμε πόσο ενημερωμένοι είναι για την ύπαρξη αυτού του μέτρου. Ανησυχούμε, διότι θα πρέπει να το εφαρμόσουν, διαφορετικά θα τους βαρύνει ένα εξώδικο του ύψους των 300 Ευρώ. Δεν γνωρίζουμε αυτό τι αντίκτυπο θα έχει. Ούτε και βέβαια μπορούμε να πούμε ότι θα εξαιρούνται», είπε.

 

 

 

 

 

«Βαρόμετρο» το Σαββατοκυρίακο

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το Σαββατοκυρίακο ο ΠΑΣΙΚΑ θα συλλέξει τις αντιδράσεις και τα προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν, και θα συνέρθουν για τη λήψη αποφάσεων αντίδρασης. «Σε καμία περίπτωση δεν είναι μεμψιμοιρίες οι λόγοι των ανησυχιών μας», πρόσθεσε ο κ. Λεβέντης. «Σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας λειτουργούμε υπεύθυνα, με τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργεί ο κάθε πολίτης ατομικά, για να μην έχουμε πρόσθετα πισωγυρίσματα, με τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου», είπε.

 

 

 

Δύσκολο καλοκαίρι λόγω ακρίβειας

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, υπάρχουν πάρα πολλοί επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν είναι βέβαιοι εάν θα αντέξουν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους όλη την καλοκαιρινή περίοδο, όταν τους δυσκολεύουν λογαριασμοί του ηλεκτρισμού, που υπερβαίνουν τις οκτώ χιλιάδες Ευρώ. «Ήδη η βιομηχανία προσπαθεί να διαχειριστεί τις επιπτώσεις από την πανδημία, τις επιπτώσεις από την ακρίβεια, εξαιτίας και του πολέμου, κι όλη αυτή την κατακόρυφη αύξηση στον ηλεκτρισμό και το υγραέριο, πέραν των πρώτων υλών. Και τώρα καλείται, για όση περίοδο χρειαστεί, να ζήσει με νέα μέτρα πανδημίας», τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: 41 χρόνια πίσω ο πληθωρισμός – Δεν έχει τέλος η ακρίβεια

Ο νόμος για τον ήχο επιπλέον πρόβλημα

Ένα άλλο θέμα που ανησυχεί αυτή την περίοδο τον συγκεκριμένο κλάδο είναι η εφαρμογή του νόμου για τον ήχο. «Έχει βγει ένα διάταγμα», είπε ο κ. Λεβέντης, «αλλά δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις να προλάβουν για την τρέχουσα σεζόν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη άδεια. Δεν θα προλαβουν σε καμία περίπτωση οι Δήμοι να ανταποκριθούν ώστε να δοθούν οι άδειες στους επιχειρηματίες έγκαιρα. Καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών είτε να αναθεωρήσει το διάταγμα είτε να το αποσύρει.»