Η Τουρκία, δυστυχώς μέχρι στιγμής, δεν απαντά καταφατικά στο ερώτημα εάν η Κύπρος θα αφεθεί να είναι ένα ανεξάρτητο κράτος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δήλωσε την Κυριακή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Σε δηλώσεις στην Ξυλοφάγου, ο κ. Προδρόμου ρωτήθηκε κατά πόσον στην αυριανή συνάντηση που θα έχουν, στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα καταβληθεί προσπάθεια για εξεύρεση κοινού εδάφους, μετά και την αντιπαράθεση των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.
 
Ο κ. Προδρόμου απάντησε πως «κοινό έδαφος υπάρχει, αλλοίμονο να μην υπήρχε. Είναι η επίλυση του Κυπριακού, το τέλος της τουρκικής κατοχής στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε και πρόσθεσε πως «αυτό είναι το κοινό έδαφος και σε αυτό πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι».
 
Πρόσθεσε ότι αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τη δική του προσέγγιση, με καλή θέληση αλλά και με σταθερή πολιτική βούληση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαν τερματιστεί. Θα πρέπει και θα ακούσει τους πολιτικούς αρχηγούς, δικές τους σκέψεις, εισηγήσεις, διότι ο στόχος πρέπει να είναι να παρακαμφθεί η κωλυσιεργία της Τουρκίας και η προσπάθεια να υποκαταστήσει τη συζήτηση για το Κυπριακό, αν είναι δυνατόν να ξεχάσουμε τις έξι παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ που σήμαιναν τέλος εγγυήσεων, τέλος κατοχικών στρατευμάτων, προκειμένου να μας παραπέμψει να συζητάμε άλλα θέματα».
 
Ο κ. Προδρόμου κλήθηκε να σχολιάσει μέρος της συνέντευξης του ΓΓ του ΑΚΕΛ σε κυριακάτικη εφημερίδα, στην οποία αναφέρει ότι πρέπει να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στο ζήτημα του φυσικού αερίου.
 
Αφού ανέφερε πως δεν θεωρεί ότι «είναι χρήσιμο να σχολιάζουμε τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως «γενικά διερωτάται κάποιος, η Τουρκία κατέχει, κατακρατά το 37% του Κυπριακού εδάφους, η Τουρκία θα μας ενημερώσει ακόμα για αγνοουμένους αυτές τις μέρες, η Τουρκία, το κατοχικό καθεστώς απειλεί να εποικίσει την Αμμόχωστο, η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατακρατά τις περιουσίες των ανθρώπων για δεκαετίες τώρα και τις προάλλες η Τουρκία με το στόμα του Προέδρου της χώρας απειλεί να επαναλάβει την πολεμική επίθεση του 1974. Επίπλέον η Τουρκία θέλει να οικειοποιηθεί σχεδόν τη μισή ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε και διερωτήθηκε «ποιες ανησυχίες εννοούμε, αυτές;».
 
Ο Πρόδρομος Προδρόμου κλήθηκε επίσης να σχολιάσει χθεσινή συνέντευξη του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το φυσικό αέριο είναι το αντίβαρο των Βαρωσίων και κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να το θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών.
 
«Συζητούμε στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποφάσεις για την Αμμόχωστο οι οποίες πρέπει να τηρηθούν, είναι τόσο απλό» είπε ο Εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «βεβαίως στον δρόμο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και πολύ περισσότερο στο δρόμο για μια συμφωνία για λύση, θα συνέβαλλε – και το έχει εισηγηθεί προ καιρού ο Πρόεδρος, είναι μια από τις βασικές προτάσεις, στα Μέτρα Εμπιστοσύνης –  θα συνέβαλλε εάν ξεκινούσε με τα Ηνωμένα Εθνη η μελέτη, η καταγραφή για την αποκατάσταση της πόλης της Αμμοχώστου και την παράδοση της στους νόμιμους κατοίκους. Αυτό είναι το μόνο που μπορεί να λεχθεί για την Αμμόχωστο».  
 
Ανέφερε επίσης ότι «όσον αφορά το ζήτημα που παρεμβάλλει η τουρκική πλευρά για το φυσικό αέριο προκειμένου να ξεχάσουμε ότι ακόμα η Τουρκία οφείλει να τοποθετηθεί για τις εγγυήσεις, η απάντηση είναι ότι είχαμε φτάσει πολύ κοντά, σε ακτίνα μιας συμφωνίας για λύση και ο ΓΓ του ΟΗΕ προσπάθησε να υποβοηθήσει επιλέγοντας τα έξι βασικά ζητήματα, έξι παραμέτρους.  Σε εκείνες τις παραμέτρους θα πρέπει να επικεντρωθούμε και να τοποθετηθεί και η τουρκική πλευρά».
 
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου «η Κυπριακή κυβέρνηση όταν υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα του κράτους και του λαού, δεν υπερασπίζεται μόνο τον φυσικό πλούτο, δεν έχει να κάνει με πλούτο. Η υπεράσπιση του δικαίου και των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει να κάνει και με το είδος, με το περιεχόμενο της λύσης στην οποία πρόκειται να προχωρήσουμε, δηλαδή ότι η Κύπρος με τη λύση που επιδιώκουμε και επιζητούμε, μια λύση συνεννόησης με τους Τουρκοκυπρίους, δεν θα είναι υποχείριο και προτεκτοράτο της Τουρκίας, δεν θα τελεί υπό την επικυριαρχία της Τουρκίας».
 
Σημείωσε ακόμα ότι «περισσότερο και από τον πλούτο, το ζήτημα έχει να κάνει με τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους. Δηλαδή το ερώτημα είναι θα αφεθεί η Κύπρος να είναι ένα ανεξάρτητο κράτος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν απαντά καταφατικά» σ’αυτό ανέφερε.
 
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει ενδεχόμενο μορατόριουμ στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως πρότεινε χθες ο Μουσταφά Ακκιντζί, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «δεν θα αποφανθώ εγώ για το ενεργειακό ζήτημα, υπάρχει ομόφωνη, αν δεν απατώμαι, πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
 
Στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, κινείται ο ΠτΔ 

Νωρίτερα σε επιμνημόσυνο λόγο στο εθνικό μνημόσυνο των ηρωικά πεσόντων της Κοινότητας Ξυλοφάγου κατά την τουρκική εισβολή, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  για τη συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κινείται στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων των ΗΕ, ενισχυμένος από τις αποφάσεις της ΕΕ που εγκαλούν την Τουρκία για να συμπεριφερθεί ανάλογα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του πολιτισμένου κόσμου.  
 
Όπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει τη συνεννόηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, νοουμένου βέβαια ότι θα βρει απέναντί του, όπως είπε, «πράγματι έναν Τουρκοκύπριο συμπατριώτη και όχι τους σχεδιασμούς της Άγκυρας που αξιώνει με θράσος σχεδόν τα μισά δικαιώματα της Κύπρου στη θάλασσα μας και τον πλούτο της, διακηρύττοντας καθημερινά ότι λύση του Κυπριακού είναι η κατοχή».
 
Αναφέροντας ότι «είναι και πάλι κρίσιμη η συγκυρία», ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο και ενθυμούμενοι τις θυσίες του λαού μας το 1974, οφείλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για να επιτύχει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από εκεί που μείναμε το 2017 και αξιοποιώντας τις έξι παραμέτρους που πρότεινε ο ΓΓ  του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες».
 
Αυτό προσπαθεί να αποφύγει η Τουρκία, διότι ακόμα και αυτές τις μέρες ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όπως είπε, επικαλείται εγγυήσεις για να καταπατήσει τη θάλασσά μας και να επιβάλει τη λογική της τουρκικής αυθαιρεσίας.
 
«Αρνούμενη να διαπραγματευτεί και προσπαθώντας να σβήσει παρακαταθήκες για κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και αποχώρηση του στρατού της από την Κύπρο, η Τουρκία προσπαθεί να προσθέσει στη δισεπίλυτη εξίσωση του Κυπριακού και την επίθεση στη θάλασσα, συνεπικουρούμενη, δυστυχώς, και από την τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία αντί για μια συνεννόηση και συνδιαλλαγή στη βάση των αρχών των ΗΕ, αποπειράται να βάλει την Τουρκία συνέταιρο στους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου και έτσι παρακωλύει την ουσιώδη διαπραγμάτευση», υπογράμμισε.  
 
Ο κ Προδρόμου είπε ότι η σημερινή στάση της Τουρκίας απέναντι στον φυσικό πλούτο της Κύπρου δείχνει βουλιμία, μισαλλοδοξία, θρασύ αυταρχισμό και τον υποβόσκοντα, δυστυχώς πάντα επεκτατισμό, προσθέτοντας ότι «δεν είναι τον πλούτο που έχουμε να υπερασπιστούμε αλλά πάνω από όλα την απαράβατη αρχή της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους και του λαού». Και «έτσι μαζί υπερασπιζόμαστε και την ίδια την ιδέα της λύσης του Κυπριακού χωρίς κατοχή ή επικυριαρχία της Τουρκίας».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι είναι αδιανόητο, την ώρα που η τουρκική ηγεσία μας απειλεί ακόμα και με επανάληψη της βάρβαρης επίθεσης του 1974, κάποιοι να προσπαθούν να επικρίνουν και να μη διστάζουν μέχρι και να ενοχοποιούν  τη δική μας πλευρά, ορμώμενοι από κομματική αντιπαλότητα κατά της Κυβέρνησης.
 
Τέτοιες συμπεριφορές τις έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν. Σήμερα επιβάλλεται ενότητα απέναντι σε ό,τι απειλεί την Κύπρο και την ελευθερία μας, πρόσθεσε.
 
Ανέφερε ότι σήμερα, 45 χρόνια μετά, συνεχίζουμε τον αγώνα μας προσηλωμένοι στην προσπάθεια για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, προσθέτοντας ότι επιδιώκουμε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση που θα ακυρώνει τα τετελεσμένα της εισβολής, θα προνοεί την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, θα τερματίζει τα απαράδεκτα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού μας.
 
Πέραν από πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές, με γνώμονα το χρέος για την πατρίδα και την ελευθερία αυτού του τόπου, ας στηρίξουμε από κοινού την προσπάθεια απέναντι στην Τουρκία, πρόσθεσε.
 
Ακριβώς αυτές τις μέρες, συνέχισε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά από δυο άγονα χρόνια που η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει διαπραγμάτευση σαν αυτή που έγινε στην Ελβετία το 2017, προσπαθεί να φέρει την τουρκική πλευρά ενώπιον των ευθυνών της.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν είμαστε πια μόνοι, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει γίνει κράτος-μέλος της ΕΕ, πράγμα το οποίο και σήμερα ακόμα, όπως είπε, ενοχλεί τα δόλια σχέδια της Τουρκίας –δεν παύουν να διαμαρτύρονται εις μάτην αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης.
 
«Γι’ αυτό, όχι μόνο έχουμε τη στήριξη των 27 εταίρων μας μπροστά στην απόπειρα της Τουρκίας να καταπατήσει και τη θάλασσα και να υποκλέψει και τα όποια ενεργειακά κοιτάσματα, αλλά βάσιμα διεκδικούμε και την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων», πρόσθεσε.
 
Τέλος, ο κ. Προδρόμου είπε ότι μνημονεύουμε και τιμούμε δεκατρία άξια τέκνα της Ξυλοφάγου, που αγωνίστηκαν με τόλμη και θυσιάστηκαν στον βωμό του καθήκοντος, προσθέτοντας ότι «σε καιρούς δύσκολους, που η πατρίδα μας εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις καθημερινές τουρκικές προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες στη θάλασσά μας, σε καιρούς που  χρειαζόμαστε πρότυπα ήθους και αρετής, η απόδοση τιμής σε όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία, έρχεται να μας φωτίσει» και «να μας δείξει στο φως, όχι μόνο τι οφείλουμε στους ήρωες που αγωνίστηκαν και έπεσαν για την ελευθερία, αλλά και τι οφείλουμε στα παιδιά μας, στις γενιές που ακολουθούν και ζωογονούν την Κύπρο που ουδέποτε ήταν και ούτε πρέπει να γίνει προτεκτοράτο και επαρχία της Τουρκίας».

 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ