Μάστιγα έχουν καταντήσει για τους δήμους οι άδειες ασθενείας που λαμβάνουν πολλοί υπάλληλοι τους, με αποτέλεσμα πολλές υπηρεσίες τους να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω έλλειψης προσωπικού.
 
Η πρόσφατη αποκάλυψη του «Φ» για δημοτικό υπάλληλο που ενώ ήταν με άδεια ασθενείας, εντοπίστηκε από συναδέλφους του να εργάζεται σε ιδιωτική εταιρεία, στάθηκε αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις υπαλλήλων που εργάζονται σε διάφορους δήμους.
 
Η πιο κραυγαλέα ίσως περίπτωση αφορά δημοτικό υπάλληλο της ευρύτερης περιοχής  Λευκωσίας, που παρουσίασε χαρτί γιατρού και πήρε αναρρωτική άδεια. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος, έκανε χρήση του δικαιώματος για αναρρωτική άδεια πολλές φορές στο παρελθόν, όμως επειδή πάντα προσκόμιζε χαρτιά υπογραμμένα από ιδιώτη γιατρό, κανείς δεν τολμούσε να αμφισβητήσει τα όσα περί ασθενειών τους έλεγε. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος λοιπόν, ενώ απουσίαζε με άδεια ασθενείας ανάρτησε φωτογραφία του στο facebook που τον παρουσιάζει να διασκεδάζει μέχρι πρωίας σε νυκτερινό κέντρο διασκέδασης. 
 
 
Συνάδελφοί του που είδαν την ανάρτηση, ενημέρωσαν τους προϊσταμένους τους και εκείνοι τον δήμαρχο, ο οποίος με τη σειρά του διέταξε έρευνα εναντίον του… γλεντζέ υπαλλήλου και έτσι, η υπόθεση οδηγείται στο δημοτικό συμβούλιο για την επιβολή σχετικής ποινής.
 
Σε μια άλλη περίπτωση πάλι, δημοτικός υπάλληλος πήρε τρεις συνεχόμενες αναρρωτικές άδειες συνολικής διάρκειας δύο μηνών, ενώ η ασθένεια που αναγραφόταν στα ιατρικά χαρτιά που παρουσίασε, δεν δικαιολογούσε κάτι τέτοιο.
 
Οι προϊστάμενοί του, αντιλαμβανόμενοι ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τις συνεχόμενες άδειες ασθενείας, τον κάλεσαν σε εξέταση από ιατροσυμβούλιο και του ζήτησαν μάλιστα να υποβληθεί με έξοδα του δημαρχείου σε εξειδικευμένες εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως είναι ασθενής ή εάν προσποιείται τον ασθενή.
 
Ο συγκεκριμένος δημοτικός υπάλληλος, αντιλαμβανόμενος προφανώς ότι οδηγείτο σε αδιέξοδο και δεν θα μπορούσε να λαμβάνει άδειες ασθενείας, αρνήθηκε να πάει σε ιατροσυμβούλιο και το θέμα οδηγείται στο δημοτικό συμβούλιο.