Με τσουχτερά πρόστιμα θα έρχονται αντιμέτωποι όσοι πετάνε ανεξέλεγκτα απόβλητα σε χωράφια και ποτάμια, τα οποία θα έπρεπε να μεταφέρονται στα Πράσινα Σημεία. Σε μια προσπάθεια να κλείσει το κενό αυτό, ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, έκανε χθες πράξη τη δέσμευση που έδωσε στους δήμους τον περασμένο Αύγουστο, και από την 1η Δεκεμβρίου 2019, 74 νέοι επιθεωρητές, σε 18 δήμους της χώρας, θα αναλάβουν το έργο της αυστηρής επιτήρησης της ρίψης σκουπιδιών, εντός των διοικητικών ορίων που θα τους ανατεθούν.
 
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, θα ελέγχουν τη νομιμότητα απόρριψης των ακόλουθων τεσσάρων κατηγοριών αποβλήτων: α) Απόβλητα συσκευασιών, β) δημοτικά απόβλητα, γ) απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων, δ) άλλα, μη προδιαγραφόμενα είδη αποβλήτων, όπως τα ελαστικά.
 
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, οι νέοι επιθεωρητές θα μπορούν να κάνουν συστάσεις αλλά και να εκδίδουν εξώδικα ύψους μέχρι και €4.000, σε πολίτες που ανεξέλεγκτα αποθέτουν τα απόβλητά τους σε χώρους μη εγκεκριμένους, προκαλώντας κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και συμβάλλοντας, παράλληλα, στην αισθητική υποβάθμιση των αστικών περιοχών και της υπαίθρου της χώρας μας. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο: Για τα μπάζα…
 
Στην επιτυχία του έργου των νέων επιθεωρητών, καλούνται να συμβάλουν όλοι οι πολίτες, ενημερώνοντας τον δήμο στον οποίο διαμένουν για παράνομες ρίψεις απορριμμάτων στα πεζοδρόμια, στα πάρκα και τους ακάλυπτους χώρους της γειτονιάς τους.
 
Χθες, ο υπουργός Γεωργίας υπέγραψε διάταγμα μέσα από το οποίο ορίζονται επιπρόσθετοι 74 επιθεωρητές που θα είναι υπεύθυνοι να ελέγχουν τη συμμόρφωση και την τήρηση των περί αποβλήτων Νόμων στην επικράτεια των δημοτικών Αρχών. Πριν αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα, οι 74 επιθεωρητές θα τύχουν εκπαίδευσης από επιθεωρητές του Τμήματος Περιβάλλοντος και θα τους δοθούν οδηγίες για την εκτέλεση των νέων καθηκόντων τους.