ΤΟ θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων δεν είναι καινούργιο θέμα. Είναι ένα ζήτημα που επανέρχεται συχνά-πυκνά στη δημόσια σφαίρα. Όπως και πρόσφατα, μετά τις καταγγελίες που έγιναν στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Η Ελεγκτική Υπηρεσία ανακοίνωσε, διά του επίσημου λογαριασμού της στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι προχωρεί σε έλεγχο όλων των ιδιωτικών εισφορών προς τα πολιτικά κόμματα για την περίοδο 1.1.2016 με 31.12.2021. Ήδη, έχει αποστείλει επιστολή της προς τα κόμματα, τα οποία και ενημερώνει για την απόφασή της αυτή. Η Ελεγκτική Υπηρεσία ξεκαθαρίζει πως σ’ αυτή τη φάση ο έλεγχος θα επικεντρωθεί στις εισφορές που σχετίζονται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, όπως έχει ζητήσει η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, ενώ στην επιστολή αναφέρεται ότι στη συνέχεια ο έλεγχος θα επεκταθεί και σε άλλα θέματα.

ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ αυτή της Υπηρεσίας προκάλεσε, όπως προαναφέραμε, η συζήτηση, την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, μετά από καταγγελίες, ότι εισφορές προς συγκεκριμένο κόμμα έγιναν από ανθρώπους που είχαν αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα, εξασφάλισαν δηλαδή (ευρωπαϊκό) διαβατήριο. Στον απόηχο των συζητήσεων στη δημόσια σφαίρα και του θορύβου, που είχε προκληθεί, κατατέθηκε πρόταση για να τερματισθούν οι εισφορές νομικών και φυσικών προσώπων προς τα κόμματα. Τα κόμματα, δηλαδή, να έχουν πόρους από την κρατική χορηγία και τις εισφορές των μελών. Πρόκειται για μια πρόταση, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί, φτάνει -εάν και εφόσον υιοθετηθεί- να μην αφήνονται παράθυρα και ανοικτές πόρτες «διαφυγής». Φτάνει να συνδυαστεί τούτο το μέτρο και με άλλες ρυθμίσεις. 

ΤΟ θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων είναι μεγάλο θέμα και χρειάζονται διεξοδικές συζητήσεις και όχι περιστασιακές. Θα πρέπει να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα, που εγείρονται κατά καιρούς και η όποια απόφαση ληφθεί σε σχέση με τη χρηματοδότηση των κομμάτων, να γίνεται στη βάση κριτηρίων. Είναι γνωστό ότι το κράτος μοιράζει κάθε χρόνο χορηγίες στα κόμματα, με βάση την εκλογική τους δύναμη. Τα ποσά είναι αρκετά και καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των πολιτικών δυνάμεων. Από εκεί και πέρα, προφανώς και αναζητούν κι άλλα χρήματα, για να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους για παρέμβαση.

ΜΟΝΤΕΛΑ στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά κι αλλού υπάρχουν και θα πρέπει να μελετηθούν σε βάθος στην περίπτωση κατά την οποία αποφασισθεί, σε επίπεδο κομμάτων, ότι θα αλλάξει στο πεδίο της χρηματοδότησης. Εκείνο, το οποίο είναι σαφές είναι πως δεν επιτρέπονται υπόγειες διαδρομές του χρήματος και ύποπτες συναλλαγές.