ΚΟΡΥΦΩΝΕΙ την ένταση η κατοχική Τουρκία έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου. Κλιμακώνει την ένταση και μάλιστα αυτή η τακτική έχει ξεκινήσει αμέσως μετά την πολυσυζητημένη συνάντηση Ερντογάν και Μητσοτάκη, τον περασμένο Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη. Ασφαλώς δεν είναι τώρα, που ο ηγέτης της κατοχικής Τουρκίας έχει ξεφύγει. Γίνεται επιθετικός και ετσιθελικός.Απόρροια της αλαζονείας του και αποτέλεσμα της ανοχής που επιδεικνύουν οι διάφοροι τρίτοι, περιλαμβανομένης και της Αθήνας, στη συμπεριφορά του. Η πρόσφατη δήλωση του Ερντογάν συνιστά κίνηση, με την οποία τινάζει στον αέρα τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα. Επιβαρύνει εν πολλοίςτο ήδη αρνητικό κλίμα, κλίμα που χαρακτηρίζεται μόνο απόένταση. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιό του, ανέφερε πως «κλείνουν οι δίαυλοι επικοινωνίας» με την Αθήνα στο ανώτατο επίπεδο και πως κάθε άλλο παρά «ήρεμα νερά» θα υπάρχουν στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι. Παράλληλα, επιτέθηκε με βαριές κατηγορίες κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη: «Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του», δήλωσε.

ΜΠΟΡΕΙ ένας ηγέτης χώρας να κάνει τέτοιες αναφορές; Μπορεί όταν πρόκειται για τον ηγέτη της κατοχικής δύναμης, μίας χώρας με περιορισμένες ελευθερίες και δημοκρατία. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Μητσοτάκη για την ομιλία του στο Κογκρέσο. Κατηγόρησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ότι στις ΗΠΑ επιχείρησε να μπλοκάρει την αγορά των F-16 από την Τουρκία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν είπε: «Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αποφασίσουν να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία, χωρίς να χρειάζεται να συμβουλευτούν τον Έλληνα Πρωθυπουργό». Το Anadolu μετέδωσε επίσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «η Άγκυρα δεν θα πραγματοποιήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Αθήνα λόγω των δηλώσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού κατά της Τουρκίας προς τους ηγέτες των ΗΠΑ».

ΟΛΑ αυτά λέγονται όχι τυχαία. Ο Ερντογάν έχει εμπειρία στην πολιτική, είναι περίπου ισόβιος αρχηγός ενός μεγάλου κράτους. Όλα αυτά τα ανέφερε, ύψωσε τον τόνο της φωνής του, παρουσιάσθηκε να έχει θυμώσει (που θύμωσε), τσακώθηκε (μονομερώς) με τον Πρωθυπουργό γειτονικής χώρας, της Ελλάδος, προσβλέποντας σε κάτι. Τι; Σε ανταλλάγματα. Κυρίως από τους Αμερικανούς, που είπαν καλά λόγια για την Ελλάδα και τον Πρωθυπουργό της, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, απέφυγε να κατηγορήσει την κατοχική Τουρκία όσο βρισκόταν στις ΗΠΑ. Και τα ανταλλάγματα αφορούν, μεταξύ άλλων, την αγορά αμερικανικών μαχητικών τύπου F-16. Όχι για να υπερασπιστεί τη χώρα του, αλλά για να συνεχίσει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Θέλει και πολλά άλλα ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ και έχει μεταβιβάσει τις αξιώσεις της η Άγκυρα. Όπως άλλωστε πράττει τούτο.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ προφανώς και θέλει και από την Ελλάδα, προτάσσοντας αυτό που θέλει η Αθήνα (και συμφέρει και την Άγκυρα), για ένα «ήρεμο» καλοκαίρι. Εκβιάζει και απειλεί πως θα είναι «θερμό» το καλοκαίρι, επιδιώκοντας να πάρει δώρα από την ελληνική κυβέρνηση.Το ζητούμενο είναι να μην πέσει στην τουρκική παγίδα η Αθήνα.