Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα εξαγγελία υποψηφιότητας για τις προεδρικές εκλογές από τον τέως διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη, λόγω του θανάτου της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Η εξαγγελία θα γινόταν μέσω μίας γραπτής δήλωσης του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος σε λίγες γραμμές θα μιλούσε για το όραμά του για την Κύπρο και την απόφασή του να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου μετά την ολοκλήρωση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης, μπαίνουν στα βαθιά της προεκλογική, σηκώνοντας τα μανίκια πάνω για να μετακινήσουν βουνά, όπως αλληγορικά ανέφερε και στο κλείσιμο της ομιλίας του την Κυριακή ο Στέφανος Στεφάνου. Οι πληροφορίες από το κόμμα του ΑΚΕΛ είναι ότι ξεκινά σιγά-σιγά η οργανωτική δουλειά, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκύπριο επίπεδο. Η ηγεσία του κόμματος αποτιμά θετικά τόσο το αποτέλεσμα της παγκύπριας συνδιάσκεψης όσο και το αίσθημα αποδοχής που εισπράττει πλέον από τον κόσμο της γενικότερα για την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, παρά τις αρχικές αντιδράσεις που είχαν καταγραφεί. Η ηγεσία του ΑΚΕΛ θεωρεί ότι ο κόσμος του κόμματος έχει πεισθεί πλέον για την ανάγκη στήριξης μίας υποψηφιότητας πέραν από τον κομματικό χώρο, έχοντας τις απαντήσεις για τους όποιους ενδοιασμούς και επικρίσεις είχαν ακουστεί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Στέφανος Στεφάνου βγήκε και χθες μπροστά στην προσπάθεια να δώσει απαντήσεις και ώθηση στον κόσμο της Αριστεράς για συστράτευση και στήριξη της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο γγ του ΑΚΕΛ σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές του παρεμβάσεις χθες έστειλε το μήνυμα πως το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί η προοδευτική αλλαγή, όπως την αντιλαμβάνονται και την έχει αναλύσει και στην εισηγητική του ομιλία στην παγκύπρια συνδιάσκεψη. Για την επίτευξη του στόχου του αυτού επέλεξαν, όπως υπέδειξε, μία προσωπικότητα από ευρύτερο χώρο. Μέσα από τις απαντήσεις του ο γγ του κόμματος έδωσε και τις κατευθυντήριες γραμμές πως το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη σε σχέση με τα ερωτήματα που τίθενται και από άλλες πολιτικές δυνάμεις αλλά και από άτομα του κόμματός του. Όπως είπε στο ερώτημα ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ήταν για εννιά χρόνια ο διαπραγματευτής του Νίκου Αναστασιάδης, ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε πως δουλειά του διαπραγματευτή είναι να μεταφέρει και να διαπραγματεύεται τις θέσεις και τις πολιτικές που ο Πρόεδρος αποφασίσει. 

Ο γγ του ΑΚΕΛ τόνισε πως η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι καθαρά ανεξάρτητη και ο υποψήφιος θα έχει το δικό του πρόγραμμα, τη δική του ομάδα και τα δικά του επιτελεία. Διευκρίνισε ότι στις συναντήσεις που είχαν μαζί του, κατατέθηκαν από μέρους του ΑΚΕΛ οι «κόκκινες γραμμές» για όλα τα θέματα, τονίζοντας πως με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη έχουν συγκλίσεις επί όλων των ζητημάτων. «Νιώθουμε πολύ σίγουροι για την επιλογή μας. Είναι μία υποψηφιότητα που μπορεί να μιλά και έξω από τις κομματικές ατζέντες». Απαντώντας στις επικρίσεις του ΔΗΣΥ για το πώς γίνεται μία υποψηφιότητα να είναι ανεξάρτητη περιμένοντας το ΑΚΕΛ να πάρει απόφαση για να τον στηρίξει, σημείωσε ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε δηλώσει πριν από μερικούς μήνες ότι θα είναι υποψήφιος, εάν θα είχε τη στήριξη ενός μεγάλου κόμματος. Αυτή η προϋπόθεση, όπως είπε, ικανοποιείται με τη στήριξη του ΑΚΕΛ. Έφερε μάλιστα το παράδειγμα της στήριξης της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Γιώργου Βασιλείου το 1988. 

Στις δηλώσεις του επίσης στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο Στέφανος σημείωσε παράλληλα ότι χρειάζεται πολλή δουλειά τόσο για τη συσπείρωση του ΑΚΕΛ όσο και για να περάσουν τα μηνύματα αλλαγής στην κοινωνία. Τόνισε ότι για την επιλογή υποψηφίου συνυπολογίστηκαν τόσο η συνοχή του κόμματος όσο και η δυνατότητά να απευθύνεται και σε άλλες δυνάμεις με διαφορετικούς πολιτικούς σχεδιασμούς.

ΔΗΣΥ: Τετραγωνίζουν τον κύκλο

Διατηρούν τους ψηλούς τόνους στην Πινδάρου με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Δημήτρη Δημητρίου, να επανέρχεται χθες με πυρά και προς Εζεκία Παπαϊωάννου και προς Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας πως «ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι ήπια έκφραση για αυτά που ζούμε».

«Στο ΑΚΕΛ επικυρώνουν την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη. Μία υποψηφιότητα που δεν έχει ανακοινωθεί και αυτό όταν γίνει θα είναι, όπως μας λέει ο ίδιος, ανεξάρτητη. Ας το κρίνουν οι πολίτες», δήλωσε, προσθέτοντας πως για το μόνο θέμα που ξέρουμε τις απόψεις του κύριου Μαυρογιάννη είναι το Κυπριακό. «Οι οποίες έρχονται σε μετωπική σύγκρουση με το αφήγημα του ΑΚΕΛ και με τον κύριο Μαυρογιάννη να μην δηλώνει αν συμφωνεί ή όχι με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Και δεν είναι ο μόνος.» 

Ο Δημήτρης Δημητρίου δεν έμεινε μέχρι εκεί, υποδεικνύοντας πως και ο Νίκος Χριστοδουλίδης το ίδιο έπραξε. «Συμφωνεί ή όχι με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης; Έχει θέσεις έστω για το Κυπριακό ή είναι και αυτό μέρος της συγγραφής του προεκλογικού προγράμματος;», διερωτήθηκε για να καταλήξει πως ο ΔΗΣΥ και ο υποψήφιός του, Αβέρωφ Νεοφύτου, συνεχίζουν «Με πολιτικές θέσεις, με χειροπιαστές, εφαρμόσιμες και κοστολογημένες προτάσεις. Συνεχίζουμε να εξελίσσουμε τον τόπο μας. Με τη σιγουριά, τη σταθερότητα και την ασφάλεια και με προοπτικές ανάπτυξης και προκοπής που ως Δημοκρατικός Συναγερμός μπορούμε και προσφέρουμε στους συμπολίτες μας», κατέληξε.