Τη συμμετοχή του στην εταιρεία διαχείρισης δανείων Altamira ετοιμάζεται να διαθέσει το κράτος, ακολουθώντας τις σχετικές δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν εγκρίθηκε η κρατική στήριξη με την οποία διαλύθηκε η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. 
 
H ΚΕΔΙΠΕΣ ελέγχει το 49% της Altamira Asset Management (Cyprus) Ltd η οποία διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του πρώην Συνεργατισμού. Η δέσμευση που αναλήφθηκε ήταν η διάθεση του ποσοστού μέσα σε περίοδο έξι μηνών από την έγκριση του σχεδίου και παρόλο που υπήρξε μία καθυστέρηση, εντούτοις, η σχετική διαδικασία πλέον προχωρεί κανονικά, ειδικά μετά το διορισμό των πρώτων τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΙΠΕΣ.
 
 
Όπως όλα δείχνουν, η νέα ιδιοκτήτρια της Altamira, η doValue, που ελέγχει το 51% και της κυπριακής εταιρείας, προτίθεται να εξασκήσει το δικαίωμα πρώτης επιλογής για απόκτηση το υπόλοιπου ποσοστού. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η ολοκλήρωση των αποτιμήσεων της αξίας της εταιρείας ώστε να καθοριστεί το τίμημα της συναλλαγής για να υλοποιηθεί η συμφωνία. Σήμερα, δύο στελέχη της ΚΕΔΙΠΕΣ, οι Μάριος Παπαδόπουλος και Λάμπρος Παπαλαμπριανού συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Altamira Κύπρου. 
 
Υπενθυμίζεται πως η Altamira εξαγοράστηκε πρόσφατα από την ιταλική doBank η οποία ανήκει στον ιαπωνικό κολοσσό Softbank. Η doBank απέκτησε τις μετοχές που ήλεγχε το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Apollo. Μετά από τις απαιτούμενες εποπτικές εγκρίσεις, η doBank μετονομάστηκε σε doValue  και ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να προκύψει και μετονομασία της Altamira Κύπρου σε doValue Cyprus Limited.
 
Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στο πως θα κινηθεί τo κράτος όσον αφορά το καυτό ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία, ως γνωστό, σήμερα διεξάγεται από την Altamira. 
 
Οι δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ προβλέπουν είτε την προκήρυξη νέου ανοικτού διαγωνισμού για εξεύρεση νέας εταιρείας διαχείρισης είτε τη συνέχιση της συνεργασίας με την Altamira. Σε περίπτωση συνέχισης, αναφέρεται, η υφιστάμενη συμφωνία θα πρέπει να τύχει αξιολόγησης από ανεξάρτητο οίκο και αναθεώρησης εντός περιόδου 15 μηνών. Σημειώνεται χαρακτηριστικά πως η ανταμοιβή της διαχειρίστριας εταιρείας θα πρέπει να βασίζεται στην απόδοση σε σχέση με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων. Υπενθυμίζεται πως έχει διοριστεί ο οίκος BDO για να εξετάσει όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κληρονομήθηκαν από τον Συνεργατισμό και τα οποία σήμερα ανήκουν στην εταιρεία, της οποίας μοναδικός μέτοχος είναι το κράτος.