Αν το Συντηρητικό Κόμμα καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ή χωρίς συμφωνία, πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο Μπόρις Τζόνσον, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, διακηρύσσει πως το Brexit θα πραγματοποιηθεί και προβάλλει το θέμα αυτό ως κεντρικό της προεκλογικής εκστρατείας που πραγματοποιούν ο ίδιος και το κόμμα του.
Η στάση αυτή έχει εξοργίσει τη Σκωτία, μια περιοχή που παραδοσιακά διατηρεί ψηλό φιλοευρωπαϊκό προφίλ. Αυτό φάνηκε και στα δύο δημοψηφίσματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Οι Σκωτσέζοι είπαν «όχι» στην ανεξαρτησία τους, προκειμένου να παραμείνουν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στη συνέχεια ψήφισαν μαζικά υπέρ του Remain. 
Τώρα το πρόβλημα είναι πως είναι πολύ κοντά στο να πραγματοποιηθεί ο μεγαλύτερός τους εφιάλτης, δηλαδή να χάσουν τις Βρυξέλλες και να παραμείνουν με το Λονδίνο. Και αυτό δηλώνουν πως δεν είναι κάτι που πρόκειται να το δεχτούν. Για αυτό και κύριο θέμα συζήτησης, ενόψει των εκλογών, είναι μεν το Brexit με προτεραιότητα την παραμονή στην ΕΕ.
Το ενδεχόμενο ενός «διαζυγίου» γεμίζει με αέρα τα πανιά των Σκωτσέζων αυτονομιστών. Τα κινήματα ανεξαρτησίας, που έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή θεριεύουν υπό την απειλή των οδυνηρών οικονομικών επιπτώσεων που θα είχε ένα σκληρό Brexit και φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, σε περίπτωση νέου δημοψηφίσματος οι θιασώτες της ανεξαρτησίας θα κέρδιζαν με διαφορά 6%.
Αυτό άλλωστε επιδιώκει και η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον, η οποία έχει σηκώσει πολύ ψηλά τον αμανέ της ανεξαρτησίας. «Η Σκωτία αγνοήθηκε σε όλη τη διαδικασία του Brexit. Σταματήστε να οδηγείτε τη χώρα μας προς την άβυσσο» διακηρύσσει συνεχώς. Το μήνυμά της βρίσκει ανταπόκριση. Το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας SNP θα κόψει πρώτο το νήμα στερώντας κρίσιμες ψήφους από τους Συντηρητικούς, ενδεχομένως και την πλειοψηφία στη Βουλή.
Η Βρετανία είναι πολύ κοντά στο να κερδίσει την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να χάσει όμως τη Σκωτία. Το Brexit θα δημιουργήσει τέτοιες φυγόκεντρες δυνάμεις, που το Λονδίνο θα είναι αδύνατο να διαχειριστεί. Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και ενδεχομένως σύντομα η ονομασία «Ηνωμένο Βασίλειο» να μην είναι παρά μια μακρινή ανάμνηση.