Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται σύντομα να συναντηθούν κατ’ ιδίαν, είτε στην Τουρκία, ή στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη στην Ιαπωνία τον επόμενο μήνα, δήλωσε ανώτερος τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ο Ερντογάν έχει προσκαλέσει τον Τραμπ να επισκεφθεί την Τουρκία και υπάρχουν «ενδείξεις» ότι ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ενδέχεται να αποδεχθεί την πρόσκληση.

«Δουλεύουμε το χρονοδιάγραμμα τώρα», εξήγησε. «Έχουμε ορισμένες θετικές ενδείξεις, αλλά η χρονική στιγμή [της επίσκεψης] δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη. Μπορεί επίσης να συναντηθούν στο περιθώριο [της συνόδου κορυφής] της G20 στην Ιαπωνία», συνέχισε. «Για τη διμερή επίσημη επίσκεψη, περιμένουμε [ενημέρωση] για την ακριβή ημερομηνία».

Η σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από εντάσεις το τελευταίο διάστημα, ιδίως λόγω της αγοράς από την Άγκυρα του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας S-400, που η Ουάσινγκτον ερίζει ότι είναι ασύμβατο με το αμυντικό δίκτυο του NATO κι ενδέχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αγορά μαχητικών F-35.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και εξέχοντες αμερικανοί γερουσιαστές έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Τουρκίας πως ενδέχεται να αντιμετωπίσει κυρώσεις για την αγορά των S-400, βάσει νομοθεσίας που προβλέπει την επιβολή τιμωρητικών μέτρων σε κράτη που προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία. Η Άγκυρα διαβεβαιώνει πως ως σύμμαχος στο NATO δεν εγείρει την παραμικρή απειλή για τις ΗΠΑ και ότι άρα δεν θα έπρεπε να εφαρμοστούν κυρώσεις.

Αρκετοί επενδυτές και αναλυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στο ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση των προέδρων, διότι η ελπίδα της Τουρκίας πως θα αποφύγει τις επαπειλούμενες αμερικανικές κυρώσεις μοιάζουν να εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την πιθανή παρέμβαση του Τραμπ.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας — και γαμπρός του Ερντογάν — συζήτησε τον Απρίλιο με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου — και γαμπρό του Τραμπ — Τζάρεντ Κούσνερ το ζήτημα. Ελάχιστες λεπτομέρειες δόθηκαν στη δημοσιότητα για τη συζήτησή τους, ωστόσο τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο Τραμπ «κατανοεί» τις ανάγκες της Τουρκίας που την οδήγησαν να αγοράσει τους S-400. Η Ουάσινγκτον αντιπροτείνει στην Άγκυρα την απόκτηση συστοιχιών του αντίστοιχου συστήματος Patriot. Η διαπραγμάτευση είναι ακόμη σε εξέλιξη.

 
Πηγή: philenews / protothema.gr