Στην απαρχή ενός καλοκαιριού, που σύμφωνα με τις ελληνικές κυβερνητικές προσδοκίες μπορεί να αποτελέσει τη… γέφυρα προς την ανάκαμψη της οικονομίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός άνοιξε ένα νέο κύκλο εξορμήσεων ανά την επικράτεια.

Η επικοινωνία της κυβερνητικής στρατηγικής, που σχετίζεται με την προώθηση μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση βασικών προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας, μεταφέρεται πλέον στην περιφέρεια, με στελέχη να αποσυνδέουν το επόμενο κύμα των πρωθυπουργικών περιοδειών από οποιαδήποτε ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Η κατηγορηματική τοποθέτηση Μητσοτάκη περί εξάντλησης της τετραετίας παραμένει, εξακολουθητικά, στην προμετωπίδα, τη στιγμή κατά την οποία “οδηγός” του Μεγάρου Μαξίμου είναι η αποτύπωση της θετικής ατζέντας, σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία ανοίγονται στον ορίζοντα οι προοπτικές της οικονομικής και κοινωνικής επανεκκίνησης, μέσα από την αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάπτυξης και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Χανιά, ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στην Αστυπάλαια, με αφορμή μία ακόμα επένδυση, που επιδιώκει να μετατρέψει την “πεταλούδα των Δωδεκανήσων” στο πρώτο ενεργειακά “έξυπνο και πράσινο” νησί της Μεσογείου. Ο πρωθυπουργός, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Volkswagen, Χέρμπερτ Ντις, θα βρεθούν στην Αστυπάλαια, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του έργου “Smart & Sustainable Island”. Επτά μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του γερμανικού κολοσσού, σήμερα θα παραδοθούν επίσημα τα πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα δημόσιας χρήσης από την εταιρεία, καθώς και δώδεκα σταθμοί φόρτισης από την ΔΕΔΔΗΕ. Ήδη, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-astypalea, που θα επιτρέπει στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις του νησιού να λάβουν επιδοτήσεις για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων. Το σύνολο της επένδυσης βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

-Την ηλεκτροκίνηση. Δηλαδή, την προοδευτική αντικατάσταση όλων των οχημάτων ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης.

-Τις νέες υπηρεσίες μετακίνησης, με διαμοιραζόμενα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και υπηρεσίες συγκοινωνίας κατά παραγγελία.

-Την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέσω υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

“Ζεσταίνονται οι μηχανές” του τουρισμού

Πέραν της επενδυτικής σημασίας που έχει για τη χώρα η κίνηση της Volkswagen στην Αστυπάλαια, οι εικόνες που θα κάνουν το γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης θα αποτελέσουν και μία ακόμα ευκαιρία προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό. “Πέρυσι υποδεχτήκαμε 25% των τουριστών που ήρθαν στη χώρα μας το 2019. Έναν στους τέσσερις. Εφέτος αναμένουμε, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, ότι θα έρθουν περίπου ο ένας στους δύο. Επομένως, θα περάσουμε από το 25% στο 50% (σε σχέση με το 2019). Νομίζω πως οι τάσεις είναι ενθαρρυντικές, αλλά βέβαια δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον. Κινούμαι μόνο με τις καλύτερες εκτιμήσεις που μπορούμε να κάνουμε. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος”, σημειώνει ο πρωθυπουργός. “Τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, στη high season του τουρισμού, αναμένω πως τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι”, αναφέρει, απευθύνοντας συνεχές κάλεσμα προς τους ταξιδιώτες του καλοκαιριού να…στρέψουν το βλέμμα τους προς τη χώρα μας για τις θερινές διακοπές τους.

Με τη “μηχανή” του ελληνικού τουρισμού να “προθερμαίνεται”, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μία νέα πρωτοβουλία για τη στήριξη του κλάδου, ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ. Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται σε ολόκληρο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού. Ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, πρακτορεία και τουριστικά λεωφορεία. Η ενίσχυση από το πρόγραμμα θα ανέρχεται στο 5% επί του τζίρου στα καταλύματα και στο 2,5% στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά ΑΦΜ τα 400.000 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο και αφορά Μικρομεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις τουρισμού, ενώ περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr, η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η καταβολή της επιχορήγησης θα πραγματοποιείται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης.

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Πηγή: Capital.gr