Το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο είχε ακυρωθεί πέρυσι λόγω της πανδημίας, επέστρεψε στην Κρουαζέτ φέτος το καλοκαίρι από τις 6 Ιουλίου, και θα διαρκέσει ώς τις 17 του ίδιου μήνα. Οι Κάννες υποδέχονται για άλλη μια φορά, όπως παλιά, τα αστέρια του διεθνούς κινηματογράφου, όπως είναι ο Σον Πεν, η Τζόντι Φόστερ, η Μαριόν Κοτιγιάρ, αλλά και σκηνοθέτες όπως οι Γουές Άντερσον, Φρανσουά Οζόν, Πολ Βερχόφεν κ.ά.

Το πρώτο μεγάλο γεγονός της διοργάνωσης είναι η τιμητική βράβευση της 58χρονης ηθοποιού, σκηνοθέτιδας και παραγωγού Τζόντι Φόστερ, με Χρυσό Φοίνικα για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο. Στις Κάννες το 1976, παιδάκι ακόμα, έκανε την πρώτη της διεθνή εμφάνιση στο σινεμά με τον «Ταξιτζή» του Μάρτιν Σκορσέζε, ο οποίος κέρδισε τότε τον Χρυσό Φοίνικα. Η ταινία υπήρξε η αρχή μιας λαμπρής καριέρας για τη Φόστερ, η οποία προτάθηκε και για το Οσκαρ Β’ ρόλου.

Η δραματική ταινία «Anette» του Γάλλου σκηνοθέτη Λεό Καράξ, με πρωταγωνιστές τη βραβευμένη με Όσκαρ Μαριόν Κοτιγιάρ και τον Άνταμ Ντράιβερ, άνοιξαν χθες την αυλαία του φεστιβάλ. Ακολουθούν 23 προβολές στο διαγωνιστικό μέρος για τον πολυπόθητο Χρυσό Φοίνικα, τον οποίο θα απονείμει στις 17 Ιουλίου ο Αμερικανός σκηνοθέτης Σπάικ Λι, πρόεδρος της φετινής επιτροπής (η ταινία του  «Παρείσφρηση» κέρδισε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής το 2018). Στην επιτροπή συμμετέχουν επίσης η σκηνοθέτιδα Ματί Ντιόπ (Γαλλία, Σενεγάλη), η τραγουδίστρια και στιχουργός Μιλέν Φαρμέρ (Καναδάς), η ηθοποιός, παραγωγός, σκηνοθέτιδα και σεναριογράφος Μάγκι Τζίλενχαλ (ΗΠΑ), η ηθοποιός, σκηνοθέτιδα και σεναριογράφος Μελανί Λοράν (Γαλλία), η σκηνοθέτιδα, παραγωγός και σεναριογράφος Τζέσικα Χάουσνερ (Αυστρία), ο ηθοποιός Ταχάρ Ραχίμ (Γαλλία), η ηθοποιός Σονγκ Κανγκ Χο (Ν. Κορέα) και ο σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλο (Βραζιλία).

 

 

Στο διαγωνιστικό μέρος ξεχωρίζει η ταινία «Τhe French Dispatch» του Γουές Άντερσον, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Γαλλοαμερικανός Τιμοτέ Σαλαμέ. Ο Σον Πεν επιστρέφει με τη δραματική ταινία «Flag Day» και συμπρωταγωνίστρια την κόρη του Ντίλαν. Εκτός συναγωνισμού προβάλλεται το θρίλερ του Τομ Μακάρθι «Stillwater» με τον Ματ Ντέιμον, ενώ είναι έκπληξη ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Κατρίν Ντενέβ στην ταινία «Peaceful» της Εμμανουέλ Μπερσό. Στην «Benetteda» ο Πολ Βερχόφεν αφηγείται την αληθινή ιστορία μιας ομοφυλόφιλης καλόγριας, ενώ η ταινία «A hero» του βραβευμένου με Όσκαρ Ιρανού Ασγκάρ Φαραντί διαδραματίζεται και πάλι στο Ιράν. Οι πολλές αξιόλογες ταινίες που υποβλήθηκαν φέτος για το διαγωνιστικό μέρος, ανάγκασαν τους διοργανωτές να δημιουργήσουν τη νέα ενότητα Cannes Premiere.

Εκτός διαγωνιστικού μέρους, η Ελλάδα εκπροσωπείται στην Εβδομάδα Κριτικής με τη δυστοπική ταινία μικρού μήκους «Brutalia. Εργάσιμες μέρες» του Μανώλη Μαυρή, με την ταινία μεγάλου μήκους «Feathers», συμπαραγωγή Γαλλίας, Αιγύπτου, Ολλανδίας, Ελλάδας, Γαλλίας και με την «Cora» της Εύης Καλογεροπούλου.

Οι προβολές θα γίνουν σε κλειστούς χώρους, ενώ υπάρχει και το δημοφιλές Cinema a la Ρlage στην Κρουαζέτ.