Αυστηρότατες οδηγίες για σύλληψη μέχρι και του τελευταίου προσώπου που συμμετείχε στα έκτροπα της περασμένης Κυριακής τόσο στο συγκρότημα ΔΙΑΣ, όσο και έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, έδωσε στους ανακριτές του ΤΑΕ Λευκωσίας, ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου.

Παράλληλα, η Αστυνομία παραδέχεται σε ενδιάμεση έκθεση γεγονότων ότι δεν είχε ενημέρωση για επεισόδια στον ΔΙΑ. Χθες, η Αστυνομία προχώρησε στην έκδοση άλλων έξι ενταλμάτων σύλληψης υπόπτων, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες συνολικά 21 προσώπων που φαίνονταν να λαμβάνουν μέρος στα επεισόδια κυρίως στο συγκρότημα ΔΙΑΣ αλλά και έξω από το Προεδρικό την περασμένη Κυριακή. Επίσης, χθες άλλα δύο πρόσωπα τέθηκαν υπό οκταήμερη κράτηση ως ύποπτα για συμμετοχή στα επεισόδια, ενώ η ανακριτική ομάδα συλλέγει στοιχεία από το διαδίκτυο, από κλειστά κυκλώματα αλλά και μαρτυρίες για ταυτοποίηση υπόπτων. 

Στο μεταξύ, σε δήλωσή της στον «Φ» για τα επεισόδια της Κυριακής, η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου ανέφερε ότι καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τα όσα θλιβερά συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής στο συγκρότημα Δίας «και να εκφράσω την πλήρη στήριξη και συμπαράστασή μου στους εργαζομένους». Τέτοιες συμπεριφορές, προσθέτει, «κατά οποιουδήποτε εργαζομένου και δη δημοσιογράφων είναι απαράδεκτες και δεν θα γίνουν αποδεκτές από την Πολιτεία. Η ελευθερία του λόγου είναι αδιαπραγμάτευτη και η επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου καταδικαστέα. Την ίδια ώρα θα ήθελα να εκφράσω τη στήριξη και τη συμπαράστασή μου στα μέλη της Αστυνομίας που τραυματίστηκαν εν ώρα καθήκοντος. Η κοινωνία απαιτεί από την Αστυνομία να διασφαλίζει την ασφάλεια και να επιτελεί στο ακέραιο το καθήκον της. Και προς τούτο, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι και στη σύσκεψη, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δόθηκαν σαφείς και ξεκάθαρες οδηγίες προς όλα τα αρμόδια Τμήματα που εμπλέκονται ότι θα πρέπει με τόλμη και αποφασιστικότητα να επιτελούν, αλλά και να εξαντλούν τα αστυνομικά τους καθήκοντα για να αντιμετωπίζουν και να πατάσσουν τέτοια φαινόμενα και έκτροπα εντός των ορίων που ο νόμος καθορίζει. Στόχος θα πρέπει να είναι πάντοτε η προστασία της ζωής, της περιουσίας, της δημόσιας υγείας και του σεβασμού της έννομης τάξης. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό κάποιοι, επισημαίνει, με την πρόφαση της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να καταπατούν με τις ενέργειες τους τα ανθρώπινα δικαιώματα συνανθρώπων μας και να θέτουν τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όσον αφορά στην έκθεση γεγονότων που ζήτησε από την πρώτη στιγμή, η κ. Δράκου ανέφερε ότι έχει ήδη λάβει μια προκαταρκτική έκθεση γεγονότων από τον Αρχηγό Αστυνομίας. «Έχω μελετήσει την έκθεση, από την οποία φαίνεται πως προκύπτουν κάποια ερωτήματα. Είναι για αυτό το λόγο που ζητήθηκε συμπληρωματική έκθεση, από τον Αρχηγό Αστυνομίας, με περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις για συγκεκριμένα ζητήματα. Αφού παραληφθεί η συμπληρωματική έκθεση, θα μελετηθεί προσεκτικά, θα γίνουν συζητήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και με τον Αρχηγό Αστυνομίας και αν διαπιστώνονται κενά και αδυναμίες θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι τέτοια έκτροπα δεν θα συμβούν ξανά στο μέλλον», καταλήγει η υπουργός Δικαιοσύνης.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στην προκαταρκτική της έκθεση η Αστυνομία παραδέχεται στην ουσία ότι δεν είχε πληροφόρηση για επίθεση που σχεδίαζαν κάποιοι στον ΔΙΑ.  

Στο πεδίο των ερευνών, η Αστυνομία έχει προχωρήσει αρκετά αφού μέχρι χθες συνελήφθησαν και τέθηκαν από κράτηση 14 πρόσωπα ηλικίας από 25 μέχρι και 64 ετών. Χθες οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας άλλα δύο πρόσωπα τα οποία προφυλακίστηκαν για οκτώ ημέρες. Η Αστυνομία διερευνά εναντίον των δύο συλληφθέντων αδικήματα της διέγερσης προς διάπραξη ποινικού αδικήματος, παράνομης συνάθροισης, συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, οχλαγωγίας, προξένησης βλάβης σε μηχανήματα, εμπρησμού, πρόκλησης κακόβουλης ζημιάς, κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλών και παράνομης εισόδου στο Συγκρότημα ΔΙΑΣ.

Όπως δήλωσε στον «Φ» η λειτουργός του Κλάδου Επικοινωνίας της Αστυνομίας Μαρίνα Χριστοδουλίδου, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν άλλα έξι εντάλματα σύλληψης προσώπων που έχουν ταυτιστεί, ενώ γίνονται προσπάθειες για να ταυτιστούν και άλλα. Επίσης, ανέφερε, η Αστυνομία έχει δώσει στη δημοσιότητα 30 φωτογραφίες που αφορούν 21 πρόσωπα, τα οποία κυρίως φαίνονται από το σύστημα ασφαλείας στον ΔΙΑ να μετέχουν στα επεισόδια.

Επίσης, δεν αποκλείεται, από το οπτικό και μαρτυρικό υλικό που λαμβάνει και εξετάζει συνεχώς η ενισχυμένη ανακριτική ομάδα του ΤΑΕ Λευκωσίας, να αναγνωριστούν και άλλα πρόσωπα. Η ίδια απηύθυνε έκκληση προς οποιονδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των συγκεκριμένων προσώπων, να επικοινωνήσει με το ΤΑΕ Λευκωσίας στο τηλέφωνο 22-802222 ή με τον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό ή με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στο τηλέφωνο 1460. Επίσης, οι πολίτες μπορούν να παρέχουν σχετικές πληροφορίες (ανώνυμα) μέσω της κατηγορίας εγκλήματος στο application της Αστυνομίας Κύπρου, αλλά και μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης της Αστυνομίας, σημείωσε.

Σημειώνεται ότι εξετάσεις για τα θλιβερά επεισόδια της Κυριακής, συνεχίζει το ΤΑΕ Λευκωσίας, με την ανακριτική ομάδα να έχει ενισχυθεί και από μέλη των ΤΑΕ Λάρνακας και Λεμεσού, λόγω του μεγάλου όγκου τεκμηρίων που έχει παραληφθεί και αναμένεται να επιθεωρηθεί.

Στο μεταξύ, κύμα συμπαράστασης εκφράζεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, για τον γιατρό Ελπιδοφόρο Σωτηριάδη ο οποίος από χθες τελεί υπό κράτηση ως ύποπτος για υποκίνηση ώστε να παραβιαστούν τα διατάγματα περί λοιμοκάθαρσης. 

Τρία παράπονα στην Αρχή Διερεύνησης

Η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της δύο παράπονα πολιτών για τη στάση της Αστυνομίας κατά ή μετά τα επεισόδια. 

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Πασχαλίδης, το ένα παράπονο υποβλήθηκε από πολίτη που φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκε από τον ίδιο, να φέρει κτύπημα στο κεφάλι από καπνογόνο που έριξε αστυνομικός από απόσταση δύο μέτρων. 

Το άλλο παράπονο υποβλήθηκε από τρεις δικηγόρους και δεν αφορούσε τα επεισόδια, αλλά τη στάση αστυνομικών μετά, όταν πήγαν να εκπροσωπήσουν πελάτες τους που είχαν συλληφθεί ως ύποπτοι για τα επεισόδια. Όπως έγραψε χθες ο «Φ», αυτοί αναφέρουν ότι δεν τους άφησαν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, ενώ τελικά συνελήφθησαν επειδή αντέδρασαν.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι παράπονο στην Αρχή μέσω κατάθεσής τους στην Αστυνομία έχουν υποβάλει και τρεις συλληφθέντες ως ύποπτοι για τα επεισόδια. Όλοι είναι μέλη της ίδιας οικογένειας και σε βίντεο που έχουν αναρτήσει σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης φαίνονταν να δέχονται επίθεση από αστυνομικούς κατά την ώρα της ανακοπής του οχήματος στο οποίο επέβαιναν. Εκτός από παράπονο που υπέβαλαν στην κατάθεσή τους, προτίθενται να προχωρήσουν και σε απ’ ευθείας καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή.

Όλα τα παράπονα θα εξεταστούν κατά την επόμενη συνεδρία της Αρχής και θ’ αποφασιστεί κατά πόσον ενδείκνυται να διοριστούν ποινικοί ανακριτές.