To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Σωκράτης Σωκράτους: Αυτή η θάλασσα η μεγάλη και ευρύχωρος
ΑΡΧΙΚΗDOWN TOWNΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Σωκράτης Σωκράτους: Αυτή η θάλασσα η μεγάλη και ευρύχωρος
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Μαρτίου 2019, 12:35 μμ
Η νέα ατομική έκθεση του Κύπριου εικαστικού στην Αθήνα, εστιάζει στον τρόπο που ο ίδιος βλέπει το μεταναστευτικό, τοποθετώντας τα έργα του σε ένα πολιτικό και εννοιολογικό πλαίσιο.
 
Μ΄ έναν τίτλο δανεισμένο από τους ψαλμούς του Δαβίδ και την Αποκάλυψη, που ξεκίνησε να μελετά από τη συμμετοχή του σε έκθεση στο Μουσείο Belvedere στη Βιέννη το 2017, ο Σωκράτης Σωκράτους, διασχίζει μια μεγάλη και ευρύχωρη θάλασσα, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα, υλικά και προσεγγίσεις. Ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως, στα ερείπια και την ελπίδα, την εκτόπιση και την ασφάλεια, προσεγγίζει ζητήματα ερείπωσης και καταστροφής, της αναζήτησης δημιουργίας μιας πατρίδας. Την ίδια ώρα ξεκινά ένα διάλογο σχετικά με τις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης, σε ένα πολιτικό και εννοιολογικό πλαίσιο. Στην τωρινή έκθεσή του παρόλα αυτά δεν επιδιώκει να αποτυπώσει την τραγικότητα της κατάστασης. Ίσως γι’ αυτό τα έργα του είναι πιο αποφορτισμένα ως προς την εικόνα τους, αλλά σίγουρα χωρίς μια επιφανειακή ανάγνωση. «Ο καθένας θα διαβάσει τα έργα, ανάλογα με τις ευαισθησίες του. Θα ήθελα φεύγοντας κάποιος από την έκθεση να διαπιστώσει πως τον αφορά έστω και λίγο προσωπικά. Μπορεί βέβαια να μην σε αγγίξει καθόλου, γιατί η ανθρώπινη φύση αποφεύγει να κοιτά το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, όταν αυτό γίνεται δεδομένο και καθημερινό. Κι αυτό είναι πολύ τρομακτικό. Προσπαθώ να μεταφέρω τη διάθεσή μου μέσα στο πέρασμα των χρόνων», λέει, εξηγώντας πως αντλεί τα θέματά του από μια κατάσταση ρευστή, που με τα χρόνια γίνεται ακόμα πιο περίεργη». 
 
Εξηγεί πως πριν τρία χρόνια βρέθηκε στην Τήνο, ένα νησί που λόγω της γεωγραφικής του θέσης δεν καταφεύγουν πρόσφυγες και παρόλα αυτά ήταν το έναυσμα για τη δουλειά του. Αν και δεν έζησε αυτό που είδε στην Πάτμο, με τους πρόσφυγες να φτάνουν στη στεριά με τις φουσκωτές βάρκες και ενώ βρισκόταν σε μια μαγευτική παραλία, το τοπίο ήταν πολύ φορτισμένο. «Δεν μπορούσα να τη χρησιμοποιήσω για δική μου απόλαυση», λέει. «Ήταν αδύνατο να κολυμπήσω σ’ αυτήν». 
 
 
Ο Σωκράτους εξηγεί πως στο έργο του δεν πραγματεύεται τη μοίρα και σχολιάζει με ένα δικό του τρόπο την έννοια της φιλανθρωπίας. «Η μοίρα λειτουργεί όταν έχουμε λυμένα τα βασικά ζητήματα στη ζωή μας, τη στέγη, το φαγητό μας. Όταν μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια». Για τον κύπριο εικαστικό, η φιλανθρωπία δεν θα έπρεπε να υπάρχει, αν ο κόσμος είναι να ζει έτσι. «Αν αγαπάς δεν αφήνεις τον άνθρωπο να βιώνει τέτοιες καταστάσεις», λέει.  
 
Βασικό στοιχείο της έκθεσης είναι ακόμα και η έννοια της διάσωσης, αλλά και οι πρακτικές της, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με κορύφωση τις δεκαετίες '80-'90, όπου το φαινόμενο του μεταναστευτικού να γίνεται εντονότερο. Τα υλικά που έχει χρησιμοποιήσει γι’ αυτό το πρότζεκτ, είναι αυθεντικά και τα βρήκε μετά από μεγάλη έρευνα για το ζήτημα διάσωσης στην Ελλάδα: ολόκληρα κομμάτια από πλεούμενα, μια μεγάλη συλλογή από πλαστικά ποτήρια, κοπτικά υλικά, σχοινιά, φάρμακα, συσκευασμένο φαγητό και ειδικές πλαστικές αμπούλες πόσιμου νερού, από αυθεντικά διασωστικά kits που χρονολογούνται από τα 80's.
 
Στην έκθεση ο Σωκράτους παρουσιάζει και δυο ζωγραφικά έργα. Ένα δίπτυχο στο οποίο αποτυπώνει και τις δυο πλευρές που εμπλέκονται σε μια διάσωση: ο σωστός και ο λάθος τρόπος «πιασίματος» του ανθρώπου που βρίσκεται στη θάλασσα, σχολιάζοντας πως εκείνος που πάει να σώσει είναι σε θέση ισχύς, αλλά και κινδύνου άμα δεν ξέρει τον τρόπο να το κάνει. «Η άγνοια κι η αδιαφορία μπορεί να οδηγήσει μια ολόκληρη κοινωνία στον πάτο», λέει. 

* Η έκθεση του Σωκράτη Σωκράτους με τίτλο «Αυτή η θάλασσα η μεγάλη και ευρύχωρος» παρουσιάζεται στην γκαλερί The Breeder (Ιάσονος 45, Μεταξουργείο, 210 3317527) στην Αθήνα. 
  Aπό τη Χριστίνα Σκορδή   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.