To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Μιχάλης Αναστασιάδης: Αναζητώντας την απλότητα
ΑΡΧΙΚΗDOWN TOWNΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Μιχάλης Αναστασιάδης: Αναζητώντας την απλότητα
  11 Μαρτίου 2019, 10:30 πμ  
Κατάφερε τα έργα του να βρίσκονται από το ΜΟΜΑ το V&A και το Pompidou, στο Τόκιο και την Αυστραλία. Και να μας εκπλήσσει σχεδιάζοντας το ελάχιστο, αλλά ταυτόχρονα πλούσιο και εκφραστικό. Η αναδρομική έκθεση στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να τον ακολουθήσει, μέσα από έργα του αλλά και την προσωπική συλλογή των αντικειμένων του.

«Νιώθω πως είμαι στην αρχή της πορείας μου…» λέει για την αναδρομική του έκθεση στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών. Στα 12 χρόνια που σχεδιάζει, η πορεία του ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική. Συγκεντρώθηκε και θέλησε να παρουσιάσει δημιουργίες του από αυτά ειδικά τα χρόνια, γιατί σηματοδοτούν τη χρονική περίοδο που αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία παραγωγής σχεδιασμού αντικειμένων, το στούντιο Michael Anastassiades. «Για πάρα πολλά χρόνια όπως πολλοί απόφοιτοι πανεπιστημίων που προσπαθούν να κάνουν καριέρα στο ντιζάιν, κτυπούν πόρτες σε διάφορες εταιρείες με σκοπό να τους δοθεί η ευκαιρία να σχεδιάσουν κάτι. Δυστυχώς το ταλέντο δεν είναι πάντοτε αρκετό…», λέει σήμερα μπροστά τα έργα του στο Κέντρο Τεχνών. Η πρώτη μεγάλη συνεργασία για τον ίδιο ήρθε το 2011, με την Floss. «Η γνωριμία έγινε στο Μιλάνο κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης όπου συμμετείχα πια με το δικό μου brand και την πρώτη συλλογή φωτιστικών...».
 
 
Η τωρινή έκθεση είναι πολύ σημαντική γι' αυτόν, ως δημιουργό. Γιατί ακριβώς μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία μπόρεσε να δει την μέχρι σήμερα δουλειά του. «Ως δημιουργικός σχεδιαστής αυτό που σκέφτεσαι συνεχώς είναι το επόμενο βήμα σου, χωρίς να έχεις το χρόνο να κοιτάξεις απαραίτητα πίσω, να δεις τι έχεις φτιάξει στο σύνολό τους. Έρχεται λοιπόν η στιγμή που τα τοποθετείς σε ένα χώρο κάνοντας μια χρονολογική και θεματική ταξινόμηση. Και τότε, όλα μαζί κάνουν νόημα. Γιατί όσο κι αν νομίζεις πως η κάθε σου δουλειά είναι διαφορετική, όπως και οι αναφορές σου επίσης, τελικά διαψεύδεσαι», λέει εξηγώντας και τον λόγο επιλογής του τίτλου της έκθεσης «Things that go together».  
 
«Αυτό που ψάχνω δεν είναι τόσο η τελειότητα, όσο η απλότητα στον τρόπο που σχεδιάζω», θα πει. «Οι πολλές πληροφορίες με αναστατώνουν κι εμένα τον ίδιο, για να κατανοήσω κάτι πρέπει να το απλοποιήσω. Είναι ένα καθαρά πρακτικό πρόβλημα που προσπαθώ να λύσω, βγάζοντας πληροφορίες από το αντικείμενο που είναι περιττές».
 
 
Τα φωτιστικά συνεχίζουν και σήμερα να παραμένουν στο επίκεντρο των δημιουργιών του, επιδιώκοντας πάντα να ισορροπούν ανάμεσα σε δυο σενάρια: Όταν είναι σε λειτουργία και όταν σβήνουν. Η ισορροπία και η ελευθερία είναι εξάλλου δυο πολύ σημαντικά εργαλεία στη δουλειά του.
 
Αναλογίες, έντιμη χρήση υλικών και η φυσική παρουσία του αντικειμένου επικεντρώνονται σε κάθε δημιουργία του σχεδιαστή, που κινείται μεταξύ του βιομηχανικού σχεδίου και ενός έργου τέχνης. Χρηστικά προς τη λειτουργία τους αλλά ποιητικά ή και αινιγματικά στην παρουσίασή τους, τα έργα του χαρακτηρίζονται από τον εκλεπτυσμό και τη διαχρονικότητά τους.  
 
 
Η καθαρότητα και η ποιητικότητα στο έργο του βγαίνει αυθόρμητα, λέει. «Πιστεύω πως είναι σημαντικό να έχουμε κάποιους ερεθισμούς πέρα από το χρηστικό κομμάτι μιας δημιουργίας», εξηγεί. 
 
Αλήθεια πόσο επηρεάζει το γεγονός πως επέλεξε να ζει σε μια σύγχρονη πόλη και όχι στον τόπο του; «Δεν επηρεάζει απαραίτητα» θα απαντήσει. «Το να εκτίθεσαι είναι πολύ πιο εύκολο σήμερα. Αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε το γεγονός πως οι μεγάλες πόλεις ελκύουν τον κόσμο που θέλει να δοκιμαστεί σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον».  
 
 

Πρόσφατα ο Κύπριος designer που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, παρουσίασε έργα του στη Βιέννη, στη Στοκχόλμη, στο Norfolk House Music Room του Victoria & Albert Μuseum της βρετανικής πρωτεύουσας και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Atelier Jesper των Βρυξελλών κατά την κυπριακή προεδρία ΕΕ, ενώ έχει σχεδιάσει προϊόντα για γνωστές εταιρείες όπως οι Flos, Herman Miller, Salvatori, Puiforcat, B&B Italia, Cassina, Fantini, Lobmeyr, Dansk Møbelkunst και Svenskt Tenn. Η Λεβέντειος Πινακοθήκη μάλιστα, στη Λευκωσία του έχει αναθέσει τη δημιουργία επιτόπιων εγκαταστάσεων στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο.
Δημιουργίες του περιλαμβάνονται σε πολλές μόνιμες συλλογές, όπως του Museum Of Modern Art της Νέας Υόρκης, του Victoria and Albert Museum και του Crafts Council στο Λονδίνο, του FRAC Centre στην Ορλεάνη της Γαλλίας, του MAK της Βιέννης και του Art Institute του Σικάγου.

Για τον σχεδιαστή, που σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Imperial College of Science Technology and Medicine του Λονδίνου και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στον Βιομηχανικό Σχεδιασμό στο Royal College of Art, ο δρόμος για να συναντήσει την επιτυχία δεν ήταν τόσο εύκολος. Ρωτώντας τον, τώρα πια αν υπάρχει συνταγή σ’ όλο αυτό, η απάντησή του είναι πως δεν υπάρχει. «Πιστεύω στη σκληρή δουλειά. Στην αρχή της πορείας μου δεν υπήρχαν βραβεία. Δεν υπήρχε αναγνώριση. Αυτό δεν επηρέασε τον τρόπο που δημιουργούσα, τον τρόπο σκέψης μου…. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως αν κάποιος πιστεύει πολύ σε κάτι θα πρέπει να βγει από τη ζώνη ασφαλείας του». 
 
Η αναδρομική έκθεση με το έργο του γνωστού designer, δίνει τη μοναδική ευκαιρία στο κοινό να ακολουθήσει τη διαδικασία σχεδιασμού, την προσωπική συλλογή αντικειμένων του, καθώς και ολοκληρωμένα έργα από το αρχείο του στούντιό του.
Θέλοντας να επικοινωνήσει όσο το δυνατό καλύτερα με τους θεατές τα αντικείμενα παρουσιάζονται σε ομάδες, έτσι ώστε να είναι φανερή η εξέλιξή τους, από την αρχή δηλαδή μέχρι την ολοκλήρωσή τους.  
 
 
Παράλληλα με την έκθεση, το NiMAC θα φιλοξενήσει μια σειρά εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων ξεναγήσεων, διαλέξεων, συζητήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δραστηριοτήτων και εργαστηρίων. 
 
Η έκθεση διοργανώνεται από το NiMAC (Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη) και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με τη στενή συνεργασία του Πολιτιστικου΄Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου. 

* Η έκθεση Things that go together, παρουσιάζεται στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών στη Λευκωσία και διαρκεί μέχρι τον Ιούλιο του 2019. Επισκέψεις: Τρίτη – Σάββατο, 10:00-21:00. Πληροφορίες τηλ. 22797400.
  Από τη Χριστίνα Σκορδή   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.