To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Γιάννης Γεωργίου: Η μουσική μας ενώνει
ΑΡΧΙΚΗDOWN TOWNΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιάννης Γεωργίου: Η μουσική μας ενώνει
  13 Μαρτίου 2019, 5:03 μμ  
H παρουσία του στη σκηνή είναι συγκλονιστική! Μόνος, αυτός και το πιάνο του, χωρίς παρτιτούρες. Μεταμορφώνεται καθώς ακουμπάει τα πλήκτρα -άλλοτε μαλακά και άλλοτε με δύναμη. Γίνεται γέφυρα που ενώνει το ακροατήριο μ’ ένα κόσμο γεμάτο ήχους, σιωπές, εικόνες, χρώματα, παρασύροντας το στη μαγεία των μεγάλων κλασσικών συνθετών. Ο βιρτουόζος σολίστας Γιάννης Γεωργίου ετοιμάζεται για ένα καινούργιο μουσικό ταξίδι.
 
-Ακουμπώντας το πιάνο μοιάζει σαν να αρπάζετε απ’ το χέρι τον ακροατή και τον μεταφέρετε σ’ άλλη διάσταση. (Χαμογελάει) Ένα ρεσιτάλ πιάνου είναι όντως ένα ταξίδι. Και για μένα έχει ιδιαίτερη σημασία η πορεία που θα διανύσει μια συναυλία. Περνάει από διάφορες διακυμάνσεις, σταθμούς, πυροδοτεί συναισθήματα… Με απώτερο στόχο πάντα και προορισμό τον σεβασμό στον  ακροατή. Εξάλλου όλα για χάρη του γίνονται. Για να περάσει καλά.
 
-Τι είναι αυτό που κάνει μια συναυλία ζωντανή; Η επικοινωνία κυρίως ανάμεσα στον ερμηνευτή και το κοινό.  Όσο περισσότερο αγαπάει και πιστεύει τα έργα ο ερμηνευτής, τόσο καλύτερα θα τα αποδώσει. Παίζει όμως πολύ μεγάλο ρόλο τόσο η επιλογή των κομματιών, όσο και ο συνδυασμός μεταξύ τους. Η μουσική πρέπει να έχει ενδιαφέρον από μόνη της. Να υπάρχουν αντιθέσεις, με διαφορετικά στυλ συνθετών και εποχών. Σαν ένα μουσικό κολλάζ που γεννάει απ’ τους ήχους διαφορετικές εικόνες. Πολύ σημαντική επίσης, είναι η ισορροπία στο πρόγραμμα. Να μην είναι ούτε πολύ σύντομο, ούτε πολύ μεγάλο.
 
-Αυτή τη φορά τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα; Έργα Μότσαρτ, Ντεμπυσσί, Μπράμς και Ραχμάνινοφ, που παρουσιάζονται σε τέσσερις ενότητες. Με γέφυρες κάποια μικρά κομμάτια, των Σκαρλάτι και Σκριάμπιν. Πρόκειται για τέσσερις πολύ διαφορετικές εποχές πιανιστικής δημιουργίας, με μεγάλες αντιθέσεις μεταξύ τους. Πιστεύω ότι θα είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι με σταθμούς σε διάφορες εποχές, στυλ και χώρες. Συνεπώς στο πρόγραμμα αντιπροσωπεύονται πολλές διαφορετικές γλώσσες και μέσα έκφρασης.
 
-Ζήσατε πολλά χρόνια στο εξωτερικό; Πάνω από είκοσι χρόνια στο Λονδίνο, πέντε στη Μόσχα όταν σπούδαζα στο Κονσερβατόριο Τσαικόφσκι… Εδώ ζω τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.
 
-Τι κερδίσατε από τα προσωπικά σας ταξίδια; Με τι γεμίσατε τις αποσκευές σας; Το σημαντικότερο μέρος της παιδικής μου ηλικίας το πέρασα στην Κύπρο. Οπότε το μεσογειακό φως και ο μεσογειακός χαρακτήρας έχουν περάσει στο αίμα μου. Από κει και πέρα «εφοδιάστηκα» με όλα τα καλά και τους θησαυρούς που ανακάλυψα στην πορεία, στις πόλεις που έζησα. Γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι για ένα μουσικό να πηγαίνει σε συναυλίες, να παρακολουθεί θέατρο, χορό, κινηματογράφο, να διαβάζει, να ταξιδεύει. Γέμισα τις βαλίτσες μου με όλα αυτά και συμπληρώνω ακόμη- όσο μπορώ- με τις επιλογές που υπάρχουν στην Κύπρο. Μερικές από αυτές είναι πολύ καλές, αλλά σε κάποιους τομείς, παρά τις προσπάθειες, το σκηνικό παραμένει φτωχικό.
 
-Σίγουρα οι ευκαιρίες αλλά και οι προκλήσεις στο νησί, για έναν σολίστα με τις δικές σας δεξιότητες είναι περιορισμένες. Γιατί γυρίσατε; Πίστεψα στο πείραμα ότι και εδώ μπορεί να δημιουργήσει κάποιος. Πίστεψα επίσης στη σημασία που μπορεί να έχει στη διαμόρφωση του καλλιτέχνη ο τόπος, ο δικός του τόπος. Ακόμα πιστεύω φυσικά και στα δύο αυτά. Ωστόσο βλέπω και αρκετά πράγματα, σίγουρα όχι όλα, με κάποια δόση κυνισμού. Μερικές καταστάσεις φαίνεται ότι θα αργήσουν πολύ να αλλάξουν εδώ.
 
-Τι θα θέλατε να είναι διαφορετικό;  Εδώ ότι κάνει κάποιος, θα το κάνει από μόνος του. Λείπουν οι θεσμοί, οι υποδομές, η παράδοση, το όραμα, ο σχεδιασμός, η πολιτική.  Όλα αυτά υπάρχουν σε μια εμβρυϊκή μορφή, αλλά δεν είναι ζωντανά και υγιή. Οπότε, υπάρχει αναγκαστικά ένας συμβιβασμός και μια αποδοχή των αδυναμιών και της χαμηλής ποιότητας.
 
-Ωστόσο ανάμεσα στα πράγματα που έχουν αλλάξει αναμφισβήτητα τις παραμέτρους στην εποχή μας είναι το διαδίχτυο. Γιατί κάποιος να παρακολουθήσει μια ζωντανή συναυλία; Γιατί είναι ένα ταξίδι μοναδικό! Είναι πολύ διαφορετική η δυναμική και τεράστιο το ενδιαφέρον για τον ακροατή. Έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ο ίδιος μια ζωντανή δημιουργία. Η οποία και να επαναληφθεί δεν θα μπορέσει ποτέ να είναι η ίδια. Όπως είναι αδύνατο για δύο διαφορετικούς ερμηνευτές, να ερμηνεύσουν το ίδιο έργο με τον ίδιο τρόπο. Εδώ, ο ίδιος ο μουσικός δεν μπορεί να παίξει το ίδιο κομμάτι με τον ίδιο τρόπο. Στην Ευρώπη υπάρχει ένας εξαιρετικά διάσημος Ρώσος πιανίστας, που παίζει το ίδιο πρόγραμμα για μια σεζόν, δεκάδες φορές σε διαφορετικές πόλεις και χώρες και υπάρχουν φαν του που τον ακολουθούν από πόλη σε πόλη ακούγοντας, ξανά και ξανά, το ίδιο πρόγραμμα.
 
-Τι είναι το πιο ιδιαίτερο σ’ ένα ρεσιτάλ πιάνου; Μα ακριβώς το ότι βρίσκεται ένας πιανίστας μόνος με ένα πιάνο στη σκηνή. Έπειτα δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν εκφράσουν το μέγεθος της κληρονομιάς που έχουν αφήσει οι μεγάλοι συνθέτες στην ανθρωπότητα γράφοντας για σόλο πιάνο. Είναι μεγάλο προνόμιο για έναν πιανίστα να προσπαθήσει να ερμηνεύσει αυτά τα έργα και να τα μεταφέρει στο κοινό του. 
 
-Τελικά ένας καλλιτέχνης κλασσικής μουσικής, στη σκηνή, τί υπηρετεί; Τον συνθέτη, τη μουσική, τον εαυτό του, το ακροατήριο; ‘Όλα αυτά. Το ότι ο συνθέτης και οι προθέσεις του είναι ιερές είναι αυτονόητο. Αλλά όχι με ένα μουσειακό τρόπο. Καταρχάς, είναι πολύ εγωιστικό να ισχυριστεί κάποιος με σιγουριά ότι γνωρίζει τις προθέσεις του συνθέτη. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ο καλλιτέχνης είναι να ερμηνεύσει. Και αυτό θα το κάνει μέσα από τα δικά του φίλτρα, ανάλογα με το ποιος είναι. Έτσι υπηρετεί ο ερμηνευτής και τον εαυτό του, έχοντας εμπιστοσύνη στην κρίση του, γιατί δεν μπορεί να ρωτά τον καθένα τι του αρέσει. Θεωρώ μια αίθουσα συναυλιών και μια συναυλία ιερή, λόγω των προσδοκιών και των δυνατοτήτων.
 
-Η πιο μεγάλη προσδοκία; Το πιο μαγικό που συμβαίνει, χωρίς υπερβολή, είναι ότι μια καλή συναυλία ενώνει το ακροατήριο. Φέρνει τους ανθρώπους κοντά.
 
*Ο Γιάννης Γεωργίου δίνει ρεσιτάλ πιάνου στις 17 Μαρτίου, στο θέατρο Ριάλτο, στις 19.30., τηλ. 77777745
  Βαρνάβας Νικολάου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.