To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Βιβλιοθήκη «Βασίλης Μιχαηλίδης»: Παράθυρο στη γνώση
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Βιβλιοθήκη «Βασίλης Μιχαηλίδης»: Παράθυρο στη γνώση
  05 Νοεμβρίου 2019, 1:45 μμ  
Η βιβλιοθήκη «Βασίλης Μιχαηλίδης», σύμφωνα με τον διευθυντή της Μάριο Ζέρβα, στα 10 χρόνια λειτουργίας της έχει διευρύνει τους ορίζοντες όχι μόνο της πανεπιστημιακής κοινότητας της Λεμεσού, αλλά έχει αναπτύξει και σημαντικές συνέργειες με άλλες βιβλιοθήκες της Κύπρου. 


- Η βιβλιοθήκη «Βασίλης Μιχαηλίδης» συμπληρώνει 10 χρόνια λειτουργίας. Πώς ξεκίνησε και ποιο το σκεπτικό λειτουργίας της; Πρωτολειτούργησε το 2007, με την έναρξη λειτουργίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΠΚ) και την εισαγωγή των πρώτων φοιτητών στα προγράμματα σπουδών του πανεπιστημίου. Από τον Μάιο του 2009 τιμά τον εθνικό ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη με την ονομασία της και στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο κτήριο των Παλαιών Δικαστηρίων της Λεμεσού. Αποστολή της βιβλιοθήκης είναι να εξυπηρετεί, πρωτίστως, τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (διδακτικό προσωπικό, ερευνητές, φοιτητές) στο έργο της επιστημονικής, ερευνητικής, διδακτικής και ευρύτερης πολιτιστικής πληροφόρησης.

- Ποιες καινοτομίες εφάρμοσε η βιβλιοθήκη, ώστε να ανταποκρίνεται στην ψηφιακή εποχή; Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη της συλλογής της σε ηλεκτρονικό περιεχόμενο. Η διαχείριση του κύκλου εργασιών της πραγματοποιείται μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος. Πρωτοπορώντας στον ελλαδικό και κυπριακό χώρο, η βιβλιοθήκη του ΤΠΚ υιοθέτησε και εφάρμοσε την τεχνολογία RFID (radio frequency identification – αναγνώριση μέσω ραδιοσυχνοτήτων), προσφέροντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες δανεισμού στα μέλη της, όπως είναι η δυνατότητα αυτόματου δανεισμού και επιστροφής υλικού. 
 

- Τι είδους εκδόσεις μπορεί να βρει κάποιος στη βιβλιοθήκη; Οι συλλογές της περιλαμβάνουν 62.908 έντυπα βιβλία, τα οποία προέρχονται από τη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη και 48.152 από τη Βιβλιοθήκη «Βασίλης Μιχαηλίδης». Επίσης, προσφέρει πρόσβαση σε 27.226 τίτλους επιστημονικών ηλεκτρονικών περιοδικών, 55 επιστημονικές βάσεις δεδομένων, 570.347 τίτλους ηλεκτρονικών βιβλίων και ηλεκτρονικά εργαλεία τα οποία βοηθούν τους χρήστες στον εντοπισμό και στην αξιοποίηση του επιστημονικού υλικού.

- Έχετε ψηφιοποιήσει ιστορικές συλλογές. Μπορείτε να μας αναφέρετε τις πιο σημαντικές; Στις σημαντικές ψηφιοποιημένες συλλογές περιλαμβάνονται τεύχη της εφημερίδας «Σατιρική Επιθεώρηση» του Γεώργιου Μαυρογένη. Επίσης, έχουμε καταγράψει και ψηφιοποιήσει το αρχείου του εκπαιδευτικού Νικόλαου Ι. Ξιούτα (1901-1984) και το αρχείο του συνθέτη, μουσικολόγου, μαέστρου και δάσκαλου Σόλωνα Μιχαηλίδη, ο οποίος υπήρξε μια πολύπλευρη προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία που κυριάρχησε στη μουσική ζωή της Κύπρου και της Ελλάδας. Σημαντική είναι και η συλλογή του Θεάτρου ΡΙΑΛΤΟ, ενός από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς του τόπου μας στον τομέα των παραστατικών τεχνών. Το αρχείο αυτό αποτελείται από αφίσες, από το 1953 μέχρι το 1974. Συνολικά, έχουν ψηφιοποιηθεί και καταχωρηθεί στην ψηφιακή βιβλιοθήκη «Αψίδα» 1.095 αφίσες. Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη δυο σημαντικά έργα ψηφιοποίησης: Το αρχείο του  φωτογράφου Γιώργου Λανίτη και το αρχείο του Άρχοντα Πρωτοψάλτη Γιώργου Σπανού. 
 
- Έχετε συνεργασία με άλλες βιβλιοθήκες; Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, υποστηρίζουμε τις τοπικές βιβλιοθήκες παρέχοντας τεχνογνωσία. Έχουμε αναλάβει τη δημιουργία ενιαίου καταλόγου για τις σχολικές βιβλιοθήκες της Κύπρου, σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες της Κύπρου, δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων, έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Κοινοπραξία Κυπριακών Βιβλιοθηκών» (ΚΚυΒ), η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών. Η βιβλιοθήκη μας προεδρεύει της κοινοπραξίας για την πρώτη τριετία.

- Ποιες άλλες καινοτομίες περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας; Η βιβλιοθήκη, ακολουθώντας διεθνείς πρακτικές, προχώρησε στον σχεδιασμό και ανάπτυξη του πρώτου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης της ερευνητικής δραστηριότητας στην Κύπρο. Το σύστημα αυτό συλλέγει όλα τα αποτελέσματα της ερευνητικής δραστηριότητας των ερευνητών του πανεπιστημίου, προσφέροντας στους ερευνητές τη δυνατότητα δημιουργίας προφίλ και συμπερίληψης όλων των δραστηριοτήτων τους. Χάρη σε αυτή την πλατφόρμα, το πανεπιστήμιο, οι σχολές και τα τμήματα μπορούν να έχουν συγκεντρωμένη όλη την έρευνα που εκπονούν τα μέλη τους.
 

- Συνεργάζεστε και με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεμεσού; Με τη συμβολή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (ΤΠΚ), ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του ιστορικού κτηρίου Πηλαβάκη στο οποίο στεγάζεται και τον Σεπτέμβριο του 2018 άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό, εμπλουτισμένη και τεχνολογικά αναβαθμισμένη. Βάσει της συμφωνίας μεταξύ Δήμου Λεμεσού και Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, το τελευταίο ανέλαβε την ανακαίνιση του κτηρίου και την καταγραφή όλου του υλικού της βιβλιοθήκης, υπό την επίβλεψη των βιβλιοθηκονόμων του πανεπιστημίου. Το πανεπιστήμιο παρείχε στη βιβλιοθήκη την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, με σύγχρονα αυτοματοποιημένα συστήματα και τεχνολογίες αιχμής. Στο υπόγειο του κτηρίου βρίσκεται η συλλογή Καλών Τεχνών, η οποία αποτελεί δωρεά του αείμνηστου Κύπριου συγγραφέα και ερευνητή, Χρηστάκη Μιχαηλίδη. Το υλικό της καλύπτει θέματα εικαστικών τεχνών, αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής, φιλοσοφίας και ιστορίας της τέχνης, στην αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική, γερμανική και ελληνική γλώσσα.
 
- Τι περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις για τους εορτασμούς των 10 χρόνων λειτουργίας της; Οργανώνουμε έκθεση γελοιογραφίας του Γ. Μαυρογένη, με τίτλο «Ο διαχρονικός Μαυρογένης», η οποία θα φιλοξενείται στο φουαγιέ του κτηρίου «Τάσσος Παπαδόπουλος» μέχρι τις 17 Νοεμβρίου. Επίσης, στον χώρο της βιβλιοθήκης θα βρίσκονται αναρτημένες φωτογραφίες από τις ψηφιοποιημένες αφίσες του Ριάλτο και το φωτογραφικό αρχείο του Γιώργου Λανίτη. Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου θα προσφέρεται πρωινό στην αυλή της Βιβλιοθήκης «Βασίλης Μιχαηλίδης» και θα στηθούν ενημερωτικά περίπτερα με τη συμμετοχή όλων των γραφείων, με στόχο την παρουσίαση του έργου τους, καθώς και περίπτερο της Υπηρεσίας Συστημάτων Πληροφορικής και Τεχνολογίας (ΥΣΠΤ) και της Φοιτητικής Ένωσης  ΦΕΤΕΠΑΚ.
 
maria.panayiotou@phileleftheros.com
 
Φιλgood, τεύχος 235.
 
  Συνέντευξη: Μαρία Παναγιώτου      Χρήστος Παπαντωνίου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...