To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Χρίστος Χατζήπαπας: Είναι η μνήμη που διεκδικεί το μερίδιό της
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Χρίστος Χατζήπαπας: Είναι η μνήμη που διεκδικεί το μερίδιό της
  06 Νοεμβρίου 2019, 10:45 πμ  
«Δεν ήθελα να γράψω ένα αμιγώς 'ιστορικό' μυθιστόρημα». 
 
- Το βιβλίο σας «Το χρώμα του γαλάζιου υάκινθου» επανεκδίδεται τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση. Πώς προέκυψε αυτό; Ναι, είχε εκδοθεί στον Καστανιώτη και πήγε καλά τότε, εξαντλήθηκε, μου έμεινε μονάχα ένα αντίτυπο. Κάποιοι που το είχαν διαβάσει νέοι τότε, επέμεναν πως θα έπρεπε να ξαναβγεί. Κάποιοι, μελετητές, το κατέταξαν στα σημαντικότερα βιβλία της κυπριακής λογοτεχνίας… Επιπρόσθετοι λόγοι αναφέρονται στην εισαγωγή του βιβλίου: Είναι η Ιστορία, που ζητά επίμονα να ακουστεί μετά από τόσα χρόνια, με όσα άφησε ανεξίτηλα στο κορμί της πατρίδας. Ο έρωτας που μεταβάλλεται με τη φορά των ανθρώπινων συμπεριφορών. Είναι η μνήμη που διεκδικεί το μερίδιό της, η λογοτεχνία ως ίαμα της Ιστορίας κι αντάξιος ανταγωνιστής της, οι νέοι που έρχονται κι αυτοί που φεύγουν αλλάζοντας το σκηνικό του ανθρώπινου τοπίου.   
- Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας; Ο Υάκινθος, αν και μιλά για τα δύσκολα, διαβάζεται εύκολα. Σε κλίμα μαγικού ρεαλισμού απεικονίζεται η τοιχογραφία μιας εποχής και καταγράφονται τα αίτια και αιτιατά ενός τρελού ορυμαγδού που σημάδεψε ανεξίτηλα το νησί. Αιτία, ένα εγχώριο κουτόχορτο τρέλας και τυφλότητας. Συνεπαίρνει ανθρώπους, πολιτικούς, αυτόκλητους οπλαρχηγούς. Μεγαλοπαπάδες τελούν την εξόδιο ακολουθία σκύλων ράτσας, αριστοκρατικής καταγωγής, ακολουθούμενης από κηδείες ανθρώπων. Παράλληλα, η αριστοτεχνικά στημένη προδοσία χούντας και εισβολέων παίζει ταμπούρλο στο πεδίο της μάχης. Έτσι πήγε η Αϊσέ διακοπές και καμαρώνει… Ο έρωτας, όμως, κυκλοφορεί παντού. Στο λιμανάκι της Κερύνειας, τη «Νήσο των Εχιδνών» με τα κρινάκια του Αυγούστου, στο ανώγειο δωματιάκι της οδού Ανεξαρτησίας, στο πάρκο με σιντριβάνια πόθου και μιας άτακτης φυγής… Και τέλος, πίσω στο νοσοκομείο, για να ανακάμψει από την πιο βίαιη ήττα του, τον βιασμό… «Έρως ανίκατε μάχαν!».

- Θυμάστε το σημείο εκκίνησης για τη συγγραφή του; Ήταν κάποιο συγκεκριμένο συμβάν; Ο μικρότερος αδερφός μου είχε πληγωθεί άσχημα στον πόλεμο, «κάπνισε πρώτη φορά καπνό από όλμο», ανέφερα σ’ ένα ποίημά μου. Μαζί του χάθηκαν πολλοί. Τούτο στάθηκε η ζύμη, η πρώτη ώση προς τη συγγραφή.

- Ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι κατά τη διάρκεια της συγγραφής; Η συλλογή στοιχείων από ανθρώπους που ζήσανε τα γεγονότα από κοντά, ακόμη και ένα χάρτη με κηλίδες αίματος είχα συλλέξει. Όλα αυτά, ωστόσο, έπρεπε να προσαρμοστούν στο ύφος του βιβλίου, στο πνεύμα του μαγικού ρεαλισμού, όπως ανέφερα. Δεν ήθελα να γράψω ένα αμιγώς «ιστορικό» μυθιστόρημα… 
 
- Αλήθεια, από πού παίρνετε ιδέες για τα βιβλία σας; Όταν ανοίγω το παράθυρο και διαπιστώσω πως ο κόσμος θα μπορούσε να ήταν καλύτερος. Ο έρωτας, η ομορφιά, είναι κυρίαρχα στοιχεία.
Εκδ. Γκοβόστη
Σελ. 304
Τιμή: €12
 
Φιλgood, τεύχος 245.
 
  Συνέντευξη: Πιερής Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...