To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Στέφανος Καράμπαμπας: Για να παραμείνει ζωντανή η Αμμόχωστος
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Στέφανος Καράμπαμπας: Για να παραμείνει ζωντανή η Αμμόχωστος
  07 Νοεμβρίου 2019, 9:28 πμ  
Εννιά χρόνια μετά την κοινή έκθεση «Σύλληψη Πόλης - Αμμόχωστος» με την Κατερίνα Ατταλίδου, ο Στέφανος Καράμπαμπας «επιστρέφει» καλλιτεχνικά στο Βαρώσι με τη νέα του δουλειά που παρουσιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts Λεμεσού.
 
Κεντρικός άξονας στη δουλειά του είναι η μνήμη, όχι ως προσκόλληση στο παρελθόν, αλλά ως ένα όχημα για το μέλλον. Οι εικόνες που πλάθει στην έκθεση «Αμμόχωστος: Μνήμες» μοιάζουν με καρτποστάλ μιας εποχής γεμάτης ρομαντισμό, παραστατικές αλλά με ποπ επιρροές. Το Βαρώσι του έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση μέσα από παλιές φωτογραφίες, πολλές εκ των οποίων δυσεύρετες, που αξιοποιεί για να αποτυπώσει μια πόλη στο μεγαλείο της, μπροστά από την εποχή της, με κοσμοπολίτικο αέρα και προσεγμένη αισθητική.
 
Η Αμμόχωστος, η μοναδική πόλη στον κόσμο που δεν κατοικείται, είναι σαν μια πόλη φυλακισμένη αλλά χωρίς τους ανθρώπους της, με τα κτήρια να περιμένουν τους κατοίκους. Αυτό το σπάνιο και μοναδικό φαινόμενο, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του κι είναι ο κύριος λόγος ενασχόλησης με τη θεματική αυτή. Γεννημένος στις Σέρρες και μεγαλωμένος στην Αθήνα, ο Καράμπαμπας ζει στην Κύπρο εδώ και 19 χρόνια, παντρεύτηκε Κύπρια με καταγωγή από την Αμμόχωστο, έχει επισκεφτεί το Βαρώσι πάνω από δέκα φορές, έχει ερευνήσει ντοκουμέντα, φωτογραφίες, βίντεο, έχει ακούσει ιστορίες. Αντιμετωπίζει την πόλη με σεβασμό, σαν ένα τεράστιο «μνημείο».
Ο μεγαλύτερός του φόβος όταν ζωγραφίζει είναι το ενδεχόμενο να προκύψουν κάποιες καταστάσεις της ζωής οι οποίες τον φέρνουν στο σημείο να μη σκέφτεται. Και θεωρεί το πιο καθοριστικό στοιχείο που πρέπει να διαθέτει ένας εικαστικός τη ροπή προς την αναζήτηση. Στόχος του με αυτή τη σειρά έργων είναι να μπουν μέσα σε σπίτια «για να παραμείνει ζωντανή η πόλη (της Αμμοχώστου), μια πιο χαρούμενη απεικόνιση της, πιο θετική, όχι βαριά, όχι πολιτική, απλά ήρεμη, καθημερινή».
 
Με την τεχνική του πειραματίζεται συνεχώς, αλλά η καλλιτεχνική του ταυτότητα παραμένει ανέπαφη. Από τον καιρό που σπούδαζε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου μέχρι σήμερα έχει ασχοληθεί με πολλά είδη τέχνης, όπως εγκαταστάσεις και σύγχρονη τέχνη, ωστόσο η ζωγραφική δεν έφυγε ποτέ από τη ζωή του, καθώς τη θεωρεί πιο άμεση. Χρησιμοποιεί κυρίως κάρβουνο και λάδι κι είναι φανερά επηρεασμένος από την ποπ αρτ, όντας κάτοχος και μιας τεράστιας συλλογής από κόμικς. Συνηθίζει να χρησιμοποιεί πολλά γεώδη χρώματα και παστέλ αποχρώσεις στην προσπάθεια να αποτυπώσει το μοναδικό κυπριακό φως.
* «Αμμόχωστος: Μνήμες»Λεμεσός, γκαλερί Kapopoulos Fine Arts (25360066). Εγκαίνια: 13 Νοεμβρίου 7.30μ.μ. Διάρκεια: Μέχρι 23 Νοεμβρίου
  Γιώργος Σαββινίδης      Μιχάλης Κυπριανού   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...