To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Σοφία Καλογεροπούλου: Ζωγραφίζω ό,τι φοβάμαι και αγαπώ
ΑΡΧΙΚΗDOWN TOWNΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Σοφία Καλογεροπούλου: Ζωγραφίζω ό,τι φοβάμαι και αγαπώ
  10 Νοεμβρίου 2019, 4:45 μμ  
Ο πολύχρωμος κόσμος της Ελληνίδας εικαστικού, ξεδιπλώνεται αυτό τον μήνα, στην Alpha C.K. Art Gallery.

Η Ελληνίδα ζωγράφος με τη διεθνή ακτινοβολία, ανήκει στην κατηγορία των καλλιτεχνών που δεν έπιασε πινέλο απ’ τα νιάτα της. Η ζωγραφική ήρθε με έναν αβίαστο τρόπο στη ζωή της. Η πορεία της ήταν ιδιότυπη. Πτυχιούχος Νομικής και Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στο στούντιο όπερας της Βιέννης. Η ζωγραφική στη ζωή της υπήρχε ανέκαθεν ως μια αγαπημένη ενασχόληση, το χόμπι της. Θα ζούσε στη Βιέννη, δουλεύοντας ως σολίστ την περίοδο 1976-1977, αλλά ένα πρόβλημα υγείας θα την οδηγούσε ξανά στην πατρίδα της. «Η ζωγραφική ήρθε σε αρκετά μεγάλη ηλικία και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Δεν ξέρω πως έγινε. Αλλά σίγουρα ήταν μια ωραία συνάντηση. Πιστεύω πως τα ταλέντα μας τα μπλοκάρουμε. Είναι κάτι που λέω και στους νέους που έρχονται να δουν τις εκθέσεις μου. Τον εαυτό μας τον βρίσκουμε όταν τον αφήσουμε να ελευθερωθεί, να αφεθεί. Η τέχνη εμπεριέχει την αλήθεια, δεν θα σώσει τον κόσμο αλλά σίγουρα τον παρηγορεί». 
Νεότερη ζούσε για μεγάλα διαστήματα στη Λευκάδα που αγαπά πολύ, αλλά τώρα πια η Αθήνα, ο τόπος που γεννήθηκε και σπούδασε είναι ο μόνιμος τόπος διαμονής της. «Άλλη ήταν βέβαια η Αθήνα που έζησα παιδί και άλλη τώρα. Προσπαθώ όμως να δω τη γοητεία της μέσα από τη διαχρονικότητα στις αξίες της. Την αλήθεια, το περιβάλλον, τα μνημεία, τους ανθρώπους, τη γλώσσα, που συνδέει όλους τους Έλληνες».  
Στην Κύπρο έχει να παρουσιάσει δουλειά της μια περίπου δεκαετία. Κι είναι κάτι που περιμένει με αγωνία. «Αυτή η συλλογή είναι ναΐφ, η τεχνική της είναι μεικτή», εξηγεί η αυτοδίδακτη ζωγράφος, για να συμπληρώσει πως τη θεματολογία της την αντλεί από όπερες, τον Βόσπορο και τη μυθολογία. Τα έργα της είναι εμπνευσμένα από την παράδοση και το Βυζάντιο, από την belle epoque και τα παραμύθια, από τη φύση και τη μουσική. «Όταν ζωγραφίζω, φτιάχνω με το μυαλό μου ένα γενικό τοπίο. Και μετά νιώθω πως περπατώ σ’ αυτό».  

Η διαδικασία της δημιουργίας για την ίδια είναι καθαρά ψυχαναλυτική. «Ο καθένας βάζει την ψυχή του στο έργο του. Προσωπικά ζωγραφίζω ό,τι φοβάμαι και αγαπώ. Και το ξορκίζω με χρώματα, προσπαθώ να δημιουργήσω κόσμους που θα ήθελα να υπάρχουν φυσικά έχοντας επίγνωση του πως ζούμε». 

* Η έκθεση της Σοφίας Καλογεροπούλου παρουσιάζεται στην Alpha C.K. Art Gallery μέχρι τις 16 Νοεμβρίου. Τρίτη – Παρασκευή 10:00–13:00 και 16:00–18:30, Σάββατο 10:00–13:00. Πληροφορίες 22751325, e-mail info@ackgallery.com και www.ackgallery.com.
 
Φιλgood, τεύχος 246.
  Συνέντευξη: Χριστίνα Σκορδή      Μιχάλης Κυπριανού   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...