Τα δύο εικαστικά έργα που κέρδισαν στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για εμπλουτισμό του κτηρίου του με έργα τέχνης, παρουσίασε την Τρίτη ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου. 

Τον διαγωνισμό για το πρώτο έργο, που θα τοποθετηθεί στο τρίγωνο μεταξύ φουαγιέ, κεντρικής σκηνής και γραφείων (σε τρία επίπεδα), κέρδισε η πρόταση των Σωκράτη Σωκράτους, Μαρίας Λοϊζίδου (εικαστικοί) και Σωκράτη Στρατή (σύμβουλος αρχιτέκτονας) με τίτλο  «Η μνημοσύνη και ο υποβολέας».  

Τον διαγωνισμό για το δεύτερο έργο, που θα τοποθετηθεί εξωτερικά του φουαγιέ στον χώρο αριστερά από την κύρια είσοδο, κέρδισε η πρόταση του Θεόδουλου Γρηγορίου «Κύτταρα». 

Ο προϋπολογισμός δαπάνης του πρώτου έργου φτάνει τιςι €100.500 και του δεύτερου τις €41.000. Ο ΘΟΚ βράβευσε και τις προτάσεις της Μαρίας Λιανού «Η ισορροπία της στιγμής» για το πρώτο έργο και του Φάνου Κυριάκου «Street Lamp» για το δεύτερο. Το 2ο βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των €6000 και €3000 αντίστοιχα. 

Συνολικά, κατατέθηκαν 45 προτάσεις από 43 καλλιτέχνες. Η κατασκευή των έργων πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. 

Όλες οι προτάσεις που συμμετείχαν στον διαγωνισμό παρουσιάζονται σε έκθεση στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του εστιατορίου του ΘΟΚ μέχρι τις 15 Ιουλίου (Τρίτη- Σάββατο 10π.μ.- 1.30μ.μ. & 4-6μ.μ.). 

Σε συνέντευξη τύπου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι κριτήρια αποτέλεσαν κυρίως η αρτιότητα και η αισθητική ποιότητα του προτεινόμενου έργου, η σύζευξη των καλλιτεχνικών και αισθητικών χαρακτηριστικών του με την αρχιτεκτονική του κτηρίου και την αρμονία της κλίμακάς του, ηποιότητα των υλικών κατασκευής και η φιλικότητα του έργου. 

Η προκήρυξη του διαγωνισμού αποτελεί συμμόρφωση του Οργανισμού με τον νόμο γνωστό ως 1% για τον εμπλουτισμό δημόσιων κτηρίων με έργα τέχνης. 

Η ειδική επιτροπή που συστάθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΟΚ για την προκήρυξη του διαγωνισμού αποτελείται από τους Αντιγόνη Αθηαινίτη (πρόεδρο της επιτροπής και πρόεδρο του του ΘΟΚ), Κατερίνα Νικήτα (ιστορικό), Ευαγόρα Βανέζη (εκπρόσωπο Συνδέσμου Εικαστικών Καλλιτεχνών), Σοφία Χατζήπαπα (εκπρόσωπο ΕΚΑΤΕ) και Διομήδη Κυθρεώτη (αρχιτέκτονα, εκ μέρους του αρχιτεκτονικού γραφείου που σχεδίασε το κτήριο).

Πηγή: philenews