To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Μαρία Τριλλίδου: Ενεργοποιώντας το φαινομενικά «άδειο»
ΑΡΧΙΚΗDOWN TOWNΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Μαρία Τριλλίδου: Ενεργοποιώντας το φαινομενικά «άδειο»
  01 Δεκεμβρίου 2019, 1:00 μμ  
Πιστεύει ότι ένα έργο τέχνης θα πρέπει να «μιλά» για την εποχή του κι αυτό επιδιώκει η ίδια μέσα από τα υβριδικά ζωγραφικά και γλυπτά της.
 
Το παιχνίδι ανάμεσα σε έννοιες που αφορούν το οργανικό-συνθετικό, φυσικό-τεχνητό, πραγματικότητα-φαντασία, γνώριμο-αλλόκοτο, παροδικό-μόνιμο, χαρακτηρίζει τη νέα της εικαστική πρόταση η οποία αποτελείται από ζωγραφικά έργα και γλυπτά. Συνδετικό στοιχείο με τα προηγούμενα έργα της είναι το υβριδικό και η διαδικασία μετάβασης από μια κατάσταση σε άλλη.
 
«Αντλώ ερεθίσματα από το γνώριμο και το άγνωστο που μας περιβάλλει και αποτελεί την εμπειρία μας του κόσμου. Ακόμη με γοητεύει ο κόσμος της οργανικής ύλης και της παράδοξης συνέργειάς της με το ανθρωπογενικό περιβάλλον. Τις περισσότερες φορές όμως η δουλειά μου βγαίνει οργανικά και χωρίς να έχω σκεφτεί κάτι συγκεκριμένο από πριν. Η φόρμα προκύπτει μέσω των υλικών εξερευνήσεων και εμπλοκής με την πρακτική πλευρά τού να κατασκευάζεις κάτι», λέει η Μαρία Τριλλίδου. Μέσα από το παιχνίδι με τα υλικά έχει δώσει και τρισδιάστατες προεκτάσεις στη νέα της πρόταση. Ενώ τα προηγούμενα έργα της είχαν ένα πιο μεταφορικό και παραστατικό χαρακτήρα, τώρα προκύπτουν μέσα από την υλικότητά τους. Το ατσάλινο σύρμα, οι πλαστικές σακούλες, το νάιλον/σελοφάν, το bubble- wrap, τα συνθετικά νήματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Παρόλο που είναι βιομηχανοποιημένα υλικά, προβάλλουν αναφορές σε βιολογικά στοιχεία όπως οι νευρώνες, οι οργανικοί ιστοί, τα μιτοχόνδρια, οι έλικες dna και οι σκελετικές δομές.
 
«Είχα εκθέσει πριν αρκετά χρόνια γλυπτά μαζί με ζωγραφικά έργα και ήταν κάτι στο οποίο ήθελα να επανέλθω και να το αναπτύξω περισσότερο. Με ενδιαφέρει το είδος της «συνομιλίας» μεταξύ τους μέσα στον ουδέτερο χώρο» εξηγεί. Ένα έργο τέχνης τη συναρπάζει όταν μιλά για την εποχή του και αυτό επιδιώκει και η ίδια μέσα από τη δουλειά της. «Με ενδιαφέρει το έργο να γίνεται σημείο τομής προσωπικής και ανθρωπολογικής έκφρασης», λέει.
 

Σ’ ό,τι αφορά την εικαστική σκηνή σήμερα, παρατηρεί ότι η Κύπρος και ιδιαίτερα η Λευκωσία, είναι μια πόλη συνεχώς επαναπροσδιοριζόμενη σε διαδικασία κατάρρευσης/ανέγερσης. «Αυτή η ρομαντική γοητεία καθρεφτίζεται στη δουλειά αρκετών Κυπρίων εικαστικών από όλες τις γενιές. Θα ήθελα να δω δημιουργικές -intergenerational - επιμέλειες εκθέσεων, δηλαδή εκθέσεις στις οποίες να γίνεται ένας διάλογος ανάμεσα στις νέες και στις παλιές γενιές και αυτό είναι ίσως ‘υπό εξερεύνηση’ στα χέρια του νέου ρεύματος επιμελητών».

Για τη νέα της έκθεση με τίτλο «Under, Οver and Οtherworldly» σε επιμέλεια Ευαγόριας Δαπόλα, επέλεξε τον χώρο Nasty-Cat ANNEX, την πρώην γκαλερί Αργώ. «Ήταν η πρώτη κυπριακή γκαλερί στις αρχές του ’70 που σήμερα σαν Nasty-Cat ANNEX μεταβάλλεται σε ένα υπερσύγχρονο project space. Υπέρλευκoς, ουδέτερος χώρος με σύγχρονο φωτισμό, μέσα στον οποίο τα έργα ενεργοποιούνται και ενεργοποιούν το φαινομενικά ‘άδειο’, δίνοντας έναν υπερβατικό χαρακτήρα».

Η έκθεση της Μαρίας Τριλλίδου με τίτλο «Under, Οver and Οtherworldly» στον χώρο Nasty-Cat ANNEX θα διαρκέσει μέχρι τις 15/12, 99 433820 , 99585172.
 
maria.panayiotou@phileleftheros.com
 
  Συνέντευξη: Μαρία Παναγιώτου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...