Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διεξήγαγε δεύτερη ενημερωτική συνέντευξη αυτή την εβδομάδα μετά την έκτη ημέρα της συνόδου του 146ου Εκτελεστικού Συμβουλίου στη Γενεύη.

Η ενημέρωση απευθύνεται στα ΜΜΕ σχετικά με το νέο ξέσπασμα του κορονοϊού.

Ο Κορωνοϊός με επίσημη ονομασία – 2019-nCoV – ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Γουχάν που βρίσκεται στην επαρχία Χουμπέι, τον Δεκέμβριο και έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 25 χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορωνοϊός: Στους 722 οι νεκροί – Πάνω από 34.000 τα κρούσματα

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο ιός έχει ήδη προκαλέσει 722 θανάτους και πάνω από 34.000 κρούσματα.

Το προφίλ των θυμάτων – Ποιους πλήττει περισσότερο ο ιός

Μεταξύ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ο μικρότερος σε ηλικία ασθενής είναι ένα βρέφος ενός μηνός, ενώ ο γηραιότερος είναι 90 ετών.

Σημειώνεται πως οι νεκροί εκτός Κίνας ανέρχονται σε δύο: πρόκειται για έναν άνδρα 39 ετών από τη Γουχάν, ο οποίος πέθανε στο Χονγκ Κονγκ, ενώ ένας Κινέζος τουρίστας από την ίδια πόλη άφησε την τελευταία του πνοή στις Φιλιππίνες.

Βάσει των στοιχείων των κινεζικών αρχών, οι νεκροί βρίσκονται στο εύρος ηλικίας 36 έως 89 ετών, με τους περισσότερους (το 80%) να είναι πάνω από 60 ετών.

Ο νεότερος σε ηλικία άνθρωπος που έχασε τη ζωή του, 36 ετών, κατέληξε από καρδιακή ανεπάρκεια μετά από νοσηλεία δύο εβδομάδων στη Γουχάν, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν είχε παλαιότερα προβλήματα υγείας.

Ανάμεσα σε εκείνους που ανάρρωσαν, περιλαμβάνονται μικρή σε ηλικία ασθενείς, όπως ένας άνδρας 35 ετών και ένα αγόρι 10 ετών.

Προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας – Δεν είχαν όλοι πυρετό

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, πολλοί από τους ασθενείς που κατέληξαν υπέφεραν από άλλα προβλήματα υγείας, κυρίως υπέρταση και διαβήτη, πριν μολυνθούν από τον κορονοϊό. Ωστόσο, κατά τις κινεζικές αρχές, δεν εμφάνισαν πυρετό όλοι οι νεκροί από την επιδημία προ της νοσηλείας τους.

Ενδεικτικά, ένας 66χρονος είχε εκδηλώσει «ξηρό βήχα» στις 22 Δεκεμβρίου και μία εβδομάδα αργότερα εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα, με αποτέλεσμα σταδιακά να τεθεί σε αναπνευστική υποστήριξη.

Πηγή: Philenews / sputniknews.gr