Επιρρεπείς σε σχέσεις με φορολογικούς παραδείσους είναι γνωστές ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά, ευτυχώς, στον κατάλογο που περιλαμβάνεται στην έκθεση «Have European Banks left tax havens;», του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Φορολογίας, δεν υπάρχει κυπριακή τράπεζα.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι για να αλλάξουν συμπεριφορά οι τράπεζες «μπορεί να είναι αναγκαίες πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες, όπως ένας παγκόσμιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής ύψους 25%».

Προστίθεται ακόμα ότι «οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν μειώσει σημαντικά τη χρήση των φορολογικών παραδείσων από το 2014». Οι 36 συστημικές ευρωπαϊκές τράπεζες που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για τη σύνταξη της έκθεσης, αθροιστικά εγγράφουν €20 δισ. σε κέρδη ετησίως (το 14% του συνόλου) σε 17 φορολογικούς παραδείσους, με το ποσοστό αυτό να παραμένει σταθερό μεταξύ του 2014-2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:Πάνε για περισσότερα δάνεια έως 2023

Συνολικά, 16 τράπεζες μείωσαν την παρουσία τους σε φορολογικούς παραδείσους κατά την υπό ανάλυση περίοδο, κατά έναν μέσο όρο επτά ποσοστιαίων μονάδων. Αντίθετα, οκτώ τράπεζες ενίσχυσαν τη φορολογική παρουσία τους στις επίμαχες περιοχές κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες (μέσος όρος).

HSBC η πιο ένθερμη υποστηρικτής των φορολογικών παραδείσων

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 επιβλήθηκε για πρώτη φορά η υποχρέωση δημοσιοποίησης των δικαιοδοσιών όπου εγγράφονται τα κέρδη των τραπεζών (country-by-country reporting). H πιο ένθερμη υποστηρικτής των φορολογικών παραδείσων ήταν η HSBC, σύμφωνα με την έκθεση, που ενέγραψε το 58% των κερδών της εκεί. Ακολουθεί με 56% η ιταλική Monte dei Paschi, που εθνικοποιήθηκε το 2017 και με 28% η Deutsche Bank. Συνολικά, όπως αναφέρει η έκθεση, το 25% των κερδών των 36 συστημικών τραπεζών εγγράφηκε σε δικαιοδοσίες με φορολογικό συντελεστή χαμηλότερο του 15%. Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής επτά εκ των τραπεζών ήταν κάτω από 15%. Πρόκειται για τις HSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland, Bayern LB, Nord LB, KBC, Intesa Sanpaolo. Η HSBC καταγράφει σχεδόν το 60% των συνολικών κερδών της στο Χονγκ Κονγκ, με φορολογικό συντελεστή 11%.

Οι 17 δικαιοδοσίες που χαρακτηρίζονται φορολογικοί παράδεισοι του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, βάσει των συναλλαγών τους με τις 36 τράπεζες, περιλαμβάνουν τρία κράτη-μέλη της Ε.Ε. (Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα), καθώς και τα Νησιά Κέιμαν, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, το Γκέρνσι, το Χονγκ Κονγκ, τις Μπαχάμες, τη Βερμούδα, το Γιβραλτάρ, το Μακάο, το Κουβέιτ, τον Παναμά, το Κατάρ, το Τζέρσεϊ, τη Νήσο του Μαν και τον Μαυρίκιο.