Τι είχε ο Άντρος Κυπριανού που δεν το έχει η Σκεύη Κουκουμά; Τι έχει ο Στέφανος Στεφάνου που δεν το έχει η Ελένη Μαύρου; Τι έχει ο Χρίστος Χριστοφίδης κι ο Γιώργος Λουκαΐδης που δεν το έχουν η Αργεντούλα Ιωάννου, η Χριστίνα Χριστόφια, η Μαρίνα Σάββα και πολλές άλλες γυναίκες μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κύπρου; Απλά, αυτοί είναι άντρες κι εκείνες είναι γυναίκες. Κι οι γυναίκες, ως γνωστόν, είναι για τα μετόπισθεν. Τους επιτράπηκε να βγουν από την κουζίνα, αλλά όχι και να βρεθούν να διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος. 

Δεν τις αποκλείει κανείς από την ηγετική πυραμίδα. Όχι να τους πούνε και φαλλοκράτες, οπισθοδρομικούς, αυτούς που λογίζονται για αριστεροί, προοδευτικοί, αλλά δεν ήρθε η ώρα. «Όταν υπάρξει κατάλληλο άτομο γιατί όχι;» δήλωσε ο αποχωρών γενικός γραμματέας του κόμματος απαντώντας στο ερώτημα αν βλέπει γυναίκα στη θέση του. 

Ακατάλληλες λοιπόν οι προαναφερόμενες όπως και εκατοντάδες άλλες γυναίκες που βρίσκονται στα διάφορα σώματα του ΑΚΕΛ και δυνητικά θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τη θέση του γενικού γραμματέα. Πώς να το κάνουν όμως, όταν ήδη ο αποχωρών γ.γ. τις απέκλεισε; 

Σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, μία γυναίκα από τα πέριξ του ΑΚΕΛ πήρε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων παγκύπρια. Αυτό, ωστόσο, δεν έστειλε κανένα μήνυμα στο κόμμα της αριστεράς. Ακολούθησε η ντρίπλα Αβέρωφ Νεοφύτου με την Αννίτα Δημητρίου η οποία, ανέλπιστα, βρέθηκε στη θέση της Προέδρου της Βουλής. Ούτε κι αυτό αποτελεί σημάδι πως ο κόσμος αλλάζει, πως οι πολίτες αλλού βρίσκονται κι οι πολιτικοί κάπου αλλού. 

Σε χώρες όπως η Ινδία και το Πακιστάν, που δεν τις λες και προοδευτικές, γυναίκες βρέθηκαν στην πρωθυπουργία από τη δεκαετία του ’60 κιόλας. Αυτή την στιγμή δέκα τουλάχιστον χώρες έχουν γυναίκα πρωθυπουργό. Πλείστες πολύ νέες, προερχόμενες από αριστερόστροφα κόμματα. Η Τζακίντα Άρτεν στη Νέα Ζηλανδία, 41 χρόνων, η Μέρκελ στη Γερμανία από το 2005, η 35χρονη Σάνα Μαρίν στην Φινλανδία, στη Δανία, στην Ισλανδία, στη Νορβηγία, στη Ναμίμπια, στη Σερβία… Το Μπαγκλαντές έχει γυναίκα πρωθυπουργό για τέσσερεις θητείες τώρα και θεωρείται ως μια από τις 30 πιο επιδραστικές γυναίκες του πλανήτη, σύμφωνα με το «Forbes». Στα νησιά Μπαρμπέιντος, η Μία Μότλι, του Εργατικού Κόμματος, πέτυχε το 2018 σαρωτική νίκη με ποσοστό 74,6%. Στην Κύπρο πόρρω απέχουμε και στο ΑΚΕΛ ακόμα ψάχνονται τι πάει λάθος κι ενώ η κυβέρνηση βουλιάζει σε ένα βάλτο με σκάνδαλα οι ψηφοφόροι τους γυρίζουν την πλάτη. Ίσως αναμένουν κι αυτοί τους κατάλληλους/ τις κατάλληλες.