Με έντονο τρόπο αντέδρασε το υπουργείο Παιδείας στη δημοσιοποίηση του αναθεωρημένου υγειονομικού πρωτοκόλλου που διέπει τη λειτουργία των σχολείων έπειτα από απόφαση του υπουργείου Υγείας. Ένα πρωτόκολλο που όπως προκύπτει από την πληροφόρηση του «Φ» έχει πίσω του ένα ιδιαίτερα περίεργο παρασκήνιο και χωρίς συνεννόηση με τον υπουργό Παιδείας, παρά το ότι το υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται το αντίθετο. 

Σε ανακοίνωσή του το Παιδείας χαρακτηρίζει το νέο πρωτόκολλο ως «πρακτικά ανεφάρμοστο», σημειώνοντας πως ενδεχόμενο εφαρμογής του θα προκαλέσει αποδιοργάνωση σχολείων και θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτα μαζική αναστολή της φοίτησης με φυσική παρουσία, χωρίς να προηγηθεί σχεδιασμός. Το σημείο που προκαλεί την αντίδραση του υπουργείου Παιδείας είναι το εξής: «Σε περιπτώσεις όπου σε μια σχολική μονάδα (σχολείο ή κύκλος) εντοπίζονται θετικοί στον ιό διαφορετικοί μαθητές/εκπαιδευτικοί από τρεις ή/και περισσότερες διαφορετικές τάξεις, σε διάστημα μίας εβδομάδας, κλείνει το σχολείο και η εκπαίδευση πραγματοποιείται εξ αποστάσεως». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαφωνία Υπ. Παιδείας με το νέο πρωτόκολλο για σχολεία

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, «η πρόταση αυτή, στη βάση στατιστικών στοιχείων, θα είχε ως συνέπεια να διακόπτεται καθημερινά η φοίτηση με φυσική παρουσία σε σημαντικό αριθμό σχολείων, με αποτέλεσμα μέσα σε διάστημα 15-20 ημερών να οδηγηθούν σχεδόν όλα ή και όλα τα σχολεία σε φοίτηση εξ αποστάσεως. Εξάλλου, προκύπτει και το ορατό ενδεχόμενο σχολεία που θα επαναλειτουργούσαν με φυσική παρουσία μετά από αναστολή, να έπρεπε σε μερικές μέρες να προχωρήσουν ξανά σε αναστολή».  

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι αριθμοί που χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας για να εκφράσει την αντίθεσή του. «Με βάση τα στοιχεία που καταγράφονται, μόνο μεταξύ 1ης και 7ης Απριλίου θα έπρεπε να ανασταλεί η φυσική παρουσία σε 62 σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, αλλά και σε επιπρόσθετα άλλες τουλάχιστον 300 τάξεις σε άλλα σχολεία. Εάν προβληθεί μια ανάλογη τάση σε διάστημα μερικών εβδομάδων, τότε τα περισσότερα σχολεία θα αναστείλουν τη φυσική παρουσία των παιδιών». 

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «η μη προγραμματισμένη και απρόβλεπτη αναστολή της φοίτησης με φυσική παρουσία σε συνεχώς διαφοροποιούμενες ομάδες μαθητών δεν δίνει τη δυνατότητα να οργανωθεί και να διεξάγεται ούτε και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ειδικά μάλιστα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα προβλήματα ως προς την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς σε λύκεια/τεχνικές σχολές, αλλά και σημαντικά πρόσθετα ζητήματα στον γυμνασιακά κύκλο που ήδη βρισκόταν πλήρως σε εξ αποστάσεως λειτουργία για διάστημα περίπου τριών μηνών». 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος με τον οποίο κλείνει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας: «Τα σχολεία συνεχίζουν προς το παρόν να εφαρμόζουν το υφιστάμενο υγειονομικό πρωτόκολλο και τις σχετικές οδηγίες». Επισήμανση που δίνει το στίγμα ότι δεν θα δώσει οδηγίες στα σχολεία για εφαρμογή του αναθεωρημένου πρωτοκόλλου του υπουργείου Υγείας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμφωνεί με τα νέα πρωτόκολλα η ΠΟΕΔ, διαφωνούν οι γονείς

Το πρόχειρο έγγραφο έγινε επίσημη ανακοίνωση

Στο μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το παρασκήνιο που προηγήθηκε της ανακοίνωσης του νέου πρωτοκόλλου για την ιχνηλάτηση από το υπουργείο Υγείας. Ο «Φ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι αμέσως μετά την έντονη αντίδραση του υπουργείου Παιδείας, η σύμβουλος του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, και συντονίστρια της Επιτροπής, δρ Ζωή Δωροθέα Πανά, με επιστολή της στους εμπλεκόμενους, διευκρίνισε μεταξύ άλλων, ότι οι εισηγήσεις ήταν υπό τη μορφή προσχεδίου δηλαδή draft, ώστε αυτό να οριστικοποιηθεί και να προωθηθεί στους υπουργούς Υγείας και Παιδείας προς ενδεχόμενη υιοθέτηση ή και απόψεις τους επί των θεμάτων. Παράλληλα, ανέφερε ότι λόγω του επείγοντος του θέματος, εκδόθηκε Νέο Δελτίο Τύπου σχετικά με τη διαφοροποίηση του πρωτοκόλλου ιχνηλάτησης στα σχολεία από το υπουργείο Υγείας, ξεκαθαρίζοντας ότι το υπουργείο Παιδείας είχε σαφείς ανησυχίες ότι οποιαδήποτε περαιτέρω αυστηροποίηση μέτρων ενδέχεται να οδηγήσει σε έμμεσο κλείσιμο των σχολείων. Με βάση αυτά, αναφέρεται ότι η οποιαδήποτε τελική εισήγηση από την πλευρά της Επιτροπής που εξετάζει το θέμα των πρωτοκόλλων, θα γινόταν προς τους αρμόδιους υπουργούς για λήψη των τελικών αποφάσεων. Παράλληλα, η δρ Πανά εισηγείται προς αποφυγή παρερμηνειών, τη σύνταξη εγγράφου που να ξεκαθαρίζει ότι η προσωρινή αλλαγή αφορά μόνο αυτή την περίοδο και ότι θα επαναξιολογηθεί. 

Διαφωνία από τους γονείς – Ποιες οι θέσεις των εκπαιδευτικών

Ανάλογη με αυτήν του υπουργείου Παιδείας ήταν και η αντίδραση των οργανωμένων γονέων στην πληροφόρηση για την εν λόγω πρόνοια του πρωτοκόλλου. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, δεν είναι δυνατό να κλείνουν σχολεία εξαιτίας τριών κρουσμάτων, ιδιαίτερα τώρα που επέστρεψαν τα παιδιά στη διά ζώσης εκπαίδευση και προετοιμάζονται για τις εξετάσεις τους. Σύμφωνα με τον κ. Διονυσίου, το κλείσιμο ενός σχολείου πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο, εφόσον πρώτα διαπιστωθεί ότι σε αυτό υπάρχει ανεξέλεγκτη αλυσίδα μετάδοσης COVID-19.

Σε αντίθεση με τους γονείς, η ΠΟΕΔ χαρακτήρισε ικανοποιητική την εξέλιξη με την αναθεώρηση του πρωτοκόλλου. Η πρόεδρος της οργάνωσης, Μύρια Βασιλείου, ανέφερε ότι «πρόκειται για υιοθέτηση μέρους των προτάσεων που καταθέσαμε προς τα αρμόδια υπουργεία και την επιδημιολογική ομάδα, ώστε να στηριχθούν τα σχολεία μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας». 

Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, ανέφερε ότι πάγια θέση της οργάνωσης του είναι η ζωντανή παρουσία στα σχολεία σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας, καλώντας τους αρμοδίους να ξεκαθαρίσουν το θέμα που έχει προκύψει και να δώσουν άμεσα οδηγίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΕΛΜΕΚ: Να ξεκαθαρίσει το θέμα με τα πρωτόκολλα στα σχολεία

ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ 

Το πρωτόκολλο όπως δημοσιεύθηκε από το υπ. Υγείας, το οποίο επικαλέστηκε αλυσίδες μετάδοσης κορωνοϊού σε σχολεία:

Στενές επαφές ενός μαθητή ή εκπαιδευτικού θετικού στον ιό θεωρούνται όλα τα παιδιά του ίδιου τμήματος, καθώς και οι επαφές του κρούσματος εκτός τάξης στα διαλείμματα, στο λεωφορείο, στις κοινωνικές συνευρέσεις, κτλ, και οφείλουν να παραμένουν σε περιορισμό.

Σε περιπτώσεις όπου σε μια σχολική μονάδα (σχολείο ή κύκλος) εντοπίζονται θετικοί στον ιό διαφορετικοί μαθητές/εκπαιδευτικοί από τρεις ή/και περισσότερες διαφορετικές τάξεις, σε διάστημα μιας εβδομάδας, κλείνει το σχολείο και η εκπαίδευση πραγματοποιείται εξ αποστάσεως για διάστημα μιας εβδομάδας. Εάν πρόκειται για Δημοτικό Σχολείο, κλείνουν όλες οι τάξεις του κύκλου εφόσον οι δύο κύκλοι είναι ξεχωριστοί χωροταξικά.

Μια βδομάδα μετά το κλείσιμο της μονάδας (δηλαδή την 6η ημέρα μετά το κλείσιμο), όλο το σχολείο υποβάλλεται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (ρινική δειγματοληψία για τους ανήλικους), πλην των τάξεων που θεωρούνται στενές επαφές και πρέπει να μείνουν σε αυτοπεριορισμό για όλο το ενδεικνυόμενο διάστημα. Όσες τάξεις δεν έχουν νέο κρούσμα επιστρέφουν την επόμενη ημέρα. Στις τάξεις όπου εντοπίζεται νέο κρούσμα, επιστρέφουν μόνο οι μαθητές/εκπαιδευτικοί της τάξης που δεν αποτελούν στενή επαφή και έχουν αρνητικό αποτέλεσμα. 

Για το διάστημα που η σχολική μονάδα λειτουργεί με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, οι μαθητές απέχουν και από τις απογευματινές και εξωσχολικές δραστηριότητες.