To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Πολιτιστική ατζέντα, Τρίτη 12 Μαρτίου
ΑΡΧΙΚΗDOWN TOWNΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Πολιτιστική ατζέντα, Τρίτη 12 Μαρτίου
  12 Μαρτίου 2019, 4:53 πμ  
«Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν»
Οι θεοί κατεβαίνουν στη Γη αναζητώντας αγωνιωδώς έναν καλό άνθρωπο. Μπορεί όμως να επιβιώσει ένας καλός άνθρωπος μέσα σε έναν κόσμο διεφθαρμένων; Το ηθικό αυτό πρόβλημα βρίσκεται στο επίκεντρο του αριστουργηματικού έργου του Μπέρτολντ Μπρέχτ «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», το οποίο προτείνει από σήμερα η ΕΘΑΛ, σε σκηνοθεσία Άδωνη Φλωρίδη. Από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, τρυφερό, αλλά συνάμα σκληρό και ρεαλιστικό, αποτελεί το έργο του Μπρεχτ, με τις περισσότερες απευθύνσεις στο κοινό, με τις περισσότερες τομές στη δράση του. Κεντρική θέση κατέχουν από τη μία ο έρωτας, ως μια σαρωτική δύναμη που υπερβαίνει την λογική της ηρωίδας, από την άλλη η μητρότητα, που φέρνει την ηρωίδα αντιμέτωπη με την πιο ακραία εκδοχή της σκληρότητάς της – για να σώσει το παιδί της υιοθετεί ένα ακόμη σκληρότερο προφίλ. Παίζουν Βάρσια Αδάμου,  Μαρίνα Βρόντη, Στέλιος Καλλιστράτης, Μυρτώ Κουγιάλη, Αντρέας Κουτσούμπας, Αντρέας Λουκά, Παναγιώτης Μπρατάκος, Ήβη Νικολαΐδου.
 
Λεμεσός, Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, 8.30μ.μ. 25877827
 
«Από τον Γούναρη στον Σινάτρα»
«Από τον Γούναρη στον Σινάτρα»: ένα ζωντανό μουσικό ντοκιµαντέρ με αφήγηση και προβολές, αφιερωμένο στο παγκόσµιο chanson, παρουσιάζει σε δύο μόνο παραστάσεις η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, στις 12 και 13 Μαρτίου. Αξέχαστες μελωδίες του περασμένου αιώνα (1900-1970) που άφησαν εποχή, θα ταξιδεύουν το κοινό από την Ελλάδα µέχρι την Αµερική. Τραγούδια κορυφαίων τραγουδοποιών όπως το «Άστα τα μαλλάκια σου», το «La vie en rose», το «I did it my way», τα οποία σημάδεψαν ολόκληρες γενιές όπως τραγουδήθηκαν από σπουδαίους αοιδούς του Ευρωπαïκού και Αμερικανικού πενταγράμμου, από τον Νίκο Γούναρη μέχρι τον Φρανκ Σινάτρα, θα ερμηνεύσουν οι Κύρος Πατσαλίδης, Ζώη Νικολαΐδου και Βάκια Σταύρου με τη συνοδεία της ΣΟΝΚ με μαέστρο τον Γιώργο Κουντούρη. Συμμετέχει η Χορωδία «ΑΡΗΣ» Λεμεσού σε διδασκαλία Σόλωνα Κλαδά. Τα τραγούδια ενορχήστρωσε ειδικά για την παραγωγή αυτή η Βίκυ Στυλανού, η οποία έγραψε επίσης και το σενάριο του ξεχωριστού αυτού μουσικού ντοκιμαντέρ. Στην αφήγηση ο Πέτρος Γιωρκάτζης.
 
Λεμεσός, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, 8.30μ.μ. 25377277, 13/3 Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 8.30μ.μ. 22 410181
 
Σκηνοθέτιδες του 20ου και 21ου αιώνα
Η ΣΕΖΟΝ Γυναίκες 2019-2021 διοργανώνει παρουσίαση με θέμα «Σκηνοθέτιδες του 20ου και 21ου αιώνα: πώς άλλαξαν το θεατρικό τοπίο» με ομιλήτριες την Αύρα Σιδηροπούλου, επίκουρη καθηγήτρια του Μ.Π. Θεατρικές Σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και την Κική Αργυρού, θεατρολόγο. H ανακοίνωση της Αύρας Σιδηροπούλου εστιάζει στη γυναικεία σκηνοθετική δημιουργία στην Ελλάδα, επιχειρώντας μία ιστορική αναδρομή και ανάλυση των κοινωνικών-εκπαιδευτικών και πολιτισμικών συνθηκών που οδήγησαν στη σταδιακή εδραίωση της γυναίκας σκηνοθέτη ως ενός ισότιμου συνομιλητή μέσα σε ένα μέχρι πρόσφατα αρκετά ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Η Κική Αργυρού εξετάζει την καλλιτεχνική δράση κάποιων από τις πιο σημαντικές και διεθνώς καταξιωμένες σκηνοθέτριες του μοντέρνου και σύγχρονου θεάτρου, επιχειρώντας να αναδείξουμε τις σκηνοθετικές πρακτικές και αισθητικές αναζητήσεις τους. Μεταξύ αυτών οι Αριάν Μνουσκίν (Γαλλία), Κέιτι Μίτσελ (Αγγλία), Ανχέλικα Λίντελ (Ισπανία).
 
Λευκωσία, Θέατρο Χώρα, 7μ.μ. 99602428, Είσοδος ελεύθερη
 
Η Θεσσαλονίκη κατά την Ύστερη Αρχαιότητα
Με δύο διαλέξεις του Δρος Κωνσταντίνου Ράπτη, αρχαιολόγου στην Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, συνεχίζονται 12 και στις 14 Μαρτίου 2019, συνεχίζεται ο 2ος κύκλος της σειράς διαλέξεων με τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός - Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Σήμερα, ο προσκεκλημένος ομιλητής, που επισκέπτεται το ΑΠΚΥ στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, θα πραγματευθεί το θέμα «Η Θεσσαλονίκη κατά την Ύστερη Αρχαιότητα». Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Ράπτης, θα παρουσιάσει μνημεία της Θεσσαλονίκης που χρονολογούνται από τον 4ο έως τον 6ο αιώνα, αλλά και γραπτές πηγές και άλλα αρχαιολογικά τεκμήρια. Θα εξηγήσει το πώς η πόλη εκχριστιανίστηκε κατά τον όψιμο 4ο και 5ο αιώνα και το πώς μεταμορφώνεται από ένα αστικό κέντρο με τετραρχικά χαρακτηριστικά σε μια χριστιανική μητρόπολη κατά το πρότυπο της βασιλεύουσας στην αυγή του 6ου αιώνα. 
 
Λευκωσία, Αίθουσα Διαλεκτική, παλιά Πλατεία Αγλαντζιάς, 7μ.μ.
 
«Καπερναούμ» στο Πάνθεον
Το Pantheon Art Cinema επαναφέρει από τις 11 μέχρι τις 14 την ταινία της Ναντίν Λαμπακί «Καπερναούμ». Η ιστορία ενός ατίθασου, χαρισματικού αγοριού, το οποίο επαναστατεί ενάντια στη, γεμάτη κακουχίες, ζωή του και παλεύει να βρει τρόπο να επιβιώσει στις παραγκουπόλεις του Λιβάνου, μετατρέπεται σε μια συγκλονιστική ταινία για τους ανθρώπους του περιθωρίου, αλλά και το ακατανίκητο ανθρώπινο πνεύμα. Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών, υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Παίζουν οι Ζαΐν Αλ Ραφία, Γιορντανός Σιφερό κ.ά.
  
Λευκωσία, Πάνθεον, 8μ.μ. 22675787
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Λευκωσία
Δημοτικό Κέντρο Τεχνών NiMAC ( 22797400). Μιχάλης Αναστασιάδης «Things that go together». Μια αναδρομή στο δωδεκαετές έργο του Κύπριου ντιζάινερ. Μέχρι 20/7
Λευκωσία, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος (22 766117). Έλεν Μπλακ «Disjuncture in the making of place». Μέχρι τις 30/3.
Γαλλικό Ινστιτούτο.  Έκθεση δέκα Κύπριων και Γάλλων καλλιτεχνών με τίτλο «Trait d’union - Συνδετικός κρίκος» στο πλαίσιο του μήνα Γαλλοφωνίας. www.chypre.francealumni.fr. Μέχρι 19/4.
Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (22300 994). Έκθεση φωτογραφίας «Σουηδοί και Κύπριοι μπαμπάδες». Μέχρι 22/3
Point Centre (22662053). Έκθεση του Χάρη Πελλαπαϊσιώτη με τίτλο «Walking Narratives and Affective Mapping». Μέχρι 28/3
Γκλόρια (22762605). Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του Αλέξανδρου Γκραντ. Μέχρι 12/3
Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονη Τέχνης (Αμμοχώστου 73). Πρόωρα Παρών: Χριστόφορος Σάββα (1924-1968). Μέχρι 31/3
Βυζαντινό Μουσείο και Πινακοθήκη (22430008). Έκθεση «Παλαιολόγειες αντανακλάσεις στην τέχνη της Κύπρου (1261-1489)». Μέχρι 30/7
Διεθνής Έκθεση Κύπρου (Περίπτερο 3). «Ζωντανοί Δεινόσαυροι - LivingDinosaurs». Μέχρι 7/4. Εισιτήρια 10 ευρώ, www.dinoscy.com
 
Λεμεσός
Eins Gallery (99522977). Έκθεση της Αναστασίας Μηνά με τίτλο «Allways already». Μέχρι 30/3
NeMe Arts Centre. Έκθεση «Self as Actor: Colonising identity». Μέχρι 15/3
 
Λάρνακα
Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή (99 338310). Έκθεση Ελίνας Παρθενίου, με τίτλο «Έμβια Όντα: Η Εξέλιξη». Μέχρι 3/4
 
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.