To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Πολιτιστική ατζέντα, Τρίτη 7 Μαΐου
ΑΡΧΙΚΗDOWN TOWNΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ • Πολιτιστική ατζέντα, Τρίτη 7 Μαΐου
  07 Μαΐου 2019, 4:50 πμ  
«Θέλημα Θεού» στα K Cineplex
Το K Cineplex συνεχίζει αυτή την εβδομάδα τις προβολές ευρωπαϊκών ταινιών με τη συγκλονιστική και βραβευμένη με Αργυρή Άρκτο στο Βερολίνο ταινία του Φρανσουά Οζόν «Θέλημα Θεού» (Grâce à Dieu). Πρόκειται για ένα  πυρετώδες δημοσιογραφικό χρονικό, στα χνάρια του οσκαρικού «Spotlight», με θέμα μια πραγματική ιστορία παιδεραστίας στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας στην Λιόν. Η ταινία συντάραξε τη Γαλλία και έβαλε στο στόχαστρο την καθολική εκκλησία. Ο Αλεξάντρ ζει στη Λιόν με τη γυναίκα και τα παιδιά του. Μια ημέρα μαθαίνει τυχαία ότι ο ιερέας που τον κακοποίησε, όταν ήταν πρόσκοπος, εξακολουθεί να δουλεύει με παιδιά. Αποφασίζει να αναλάβει δράση και τον ίδιο δρόμο ακολουθούν άλλα δύο θύματα του ιερέα, ο Φρανσουά και ο Εμανουέλ. Οι τρεις τους ενώνονται για να «σηκώσουν το πέπλο της σιωπής» γύρω από τη δοκιμασία τους. Αλλά οι επιπτώσεις και οι συνέπειες δεν θα αφήσουν κανέναν ανεπηρέαστο. Παίζουν οι Μελβίλ Πουπό, Ντενί Μενοσέ, Σουάν Αρλό, Ζοσιάν Μπαλασκό, Ερίκ Καραβακά.
 
Σε όλα τα Κ Cineplex, 7.45μ.μ. 77778383
 
Τελετή Λήξης 30ων Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου διοργανώνουν τ στο Θέατρο ΘΟΚ την τελετή λήξης των 30ων Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου. Στην τελετή, θα απονεμηθούν τα βραβεία στις θεατρικές ομάδες των σχολείων που διακρίθηκαν στους φετινούς Παγκύπριους Σχολικούς Αγώνες Θεάτρου. Στις 9:15 θα απονεμηθούν τα βραβεία των θεατρικών ομάδων των Γυμνασίων και στις 11:00 των Λυκείων. Κατά τη διάρκεια της τελετής θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τις βραβευμένες με πρώτο βραβείο παραστάσεις. Την τελετή θα χαιρετίσει η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΘΟΚ Αντιγόνη Αθηαινίτη.

«Θάλασσα και Ναυτιλία» στη Λεμεσό
Έκθεση έργων τέχνης με θέμα «Θάλασσα και Ναυτιλία» εγκαινιάστηκε την Κυριακή στην γκαλερί Μορφή στη Λεμεσό. Ο πλούτος της θάλασσας και η δύναμη της ναυτιλίας αποτελούν την αποκλειστική θεματική αυτής της έκθεσης, που διοργανώνεται σε έναν τόπου που περιβάλλεται από θάλασσα και δημιουργεί διαρκώς νέες ιστορίες με πρόσωπα, γεγονότα, σύμβολα. Την έκθεση διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τσαβλίρη και την εγκαινίασε την Κυριακή η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου. Τα έργα τέχvης δεν θα διατίθενται προς πώληση.
 
Λεμεσός, γκαλερί Μορφή (25 370038). Μέχρι 12 Μαΐου
 
«Το τραγούδι της σάλπιγγας»
Για πρώτη φορά στα κυκλοφορεί ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg το «Τραγούδι της Σάλπιγγας (και άλλα διηγήματα)» του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού συγγραφέα Ουάλας Στέγκνερ (1909-1993). Απεικονίζει την καθημερινότητα της άγριας Δύσης μέσα από την ρεαλιστική γραφή του συγγραφέα. Από τους κορυφαίους Αμερικανούς πεζογράφους του 20ού αιώνα, ωστόσο παραμένει μάλλον άγνωστος όχι μόνο στο ελληνόφωνο κοινό μα και στην ίδια του τη χώρα. Ο Στέγκνερ εκτός από σπουδαίος διηγηματογράφος και ιστορικός ήταν και περιβαλλοντολόγος. Αντλώντας από τα βιώματά του κατά τις οικογενειακές περιπλανήσεις, ο «πρύτανης των συγγραφέων της Δύσης», όπως έχει χαρακτηριστεί, μιλά για την αξία της συνεργασίας και του ανήκειν σ’ ένα σύνολο. Οι ήρωές του, αναθρεμμένοι, όπως ο ίδιος, σ’ ένα σκληρό περιβάλλον, αναζητούν σε όλη τους τη ζωή την αλληλεγγύη, τη γενναιοδωρία και τη συγχώρεση. Τα χαμηλόφωνα διηγήματά του παρουσιάζουν κρυφές πλευρές της πολυδιάστατης αμερικανικής ενδοχώρας, αποδομώντας στερεότυπα και μύθους συνυφασμένους με την Άγρια Δύση: εδεμικές περιγραφές της φύσης, όπου όμως εμφιλοχωρεί το δαιμονικό στοιχείο, ύμνος στη χαρά της ζωής, παιδιά αντιμέτωπα με τη βία και τον θάνατο, γυναίκες με συμπόνια και καρτερία. Η έκδοση περιέχει και την ομιλία του συγγραφέα, στη Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών το 1963, σε μετάφραση Πέτρου Αμπατζόγλου.
 
Εκδόσεις Gutenberg, Φεβρουάριος 2019, σελίδες 238, Μετάφραση:  Γιάννης Παλαβός, Επιμέλεια: Ζωή Μπέλλα
 
Η αναζήτηση της καθαριότητας
Συνεχίζεται στην Alpha C.K. Art Gallery η εικαστική πρόταση της Ελίνας Θεοδότου και του Μάριου Θεοφιλίδη με τίτλο «Pursuit of Cleanliness» εξετάζει τις επαναλαμβανόμενες πρακτικές και τα μοτίβα καθαρισμού, όπως προκύπτουν από κοινωνιολογικές συμπεριφορές, με το σαπούνι και την οικιακή σκόνη να αποτελούν τα κύρια μέσα των έργων. Οι συμβολισμοί της πληρότητας, της κοινωνικής θέσης και της σημαντικότητας που φέρουν τα σχήματα της σφαίρας, του διαμαντιού και της πυραμίδας, χρησιμεύουν ως μέσα για να εξερεύνηση της καθαριότητας ως μια έμμονη ενέργεια, η οποία είναι είτε έμφυτη είτε υποσυνείδητη. Η καθαριότητα εξετάζεται από κοινωνιολογική άποψη, παίρνοντας τη μορφή αρετής, ως μορφή ανταγωνισμού ως προς το ποιος είναι ο καθαρότερος, ποιου η «εικόνα» είναι η καθαρότερη σε σχέση με την «εσωτερική» καθαριότητα, η καθαριότητα ως προσωπείο.
 
Λευκωσία, Alpha C.K. Art Gallery (22751325). Μέχρι 15 Μαΐου.
 
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
 
Λευκωσία
 
Opus 39, (22424983). Έκθεση της Ρέας Μπέυλι. Μέχρι 18/5
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος, (22766117). Χριστίνα Μαϊφόσιη. Μέχρι 31/5
Alpha C.K. Art Gallery (22751325). Έκθεση της Ελίνας Θεοδότου και του Μάριου Θεοφιλίδη. Μέχρι 15/5
Γκλόρια (22762605).  Ζωγραφική του Στέφανο Πάτσι. Μέχρι 13/5.
Εργαστήρι Γλαύκου Κουμίδη, Επτανήσου 103 (99848495). Έκθεση των Γλαύκου Κουμίδη, Φάνου Κυριάκου και των Άγγλων Broomberg & Chanarin. Ώρες επισκέψεων: Δευτέρα- Παρασκευή 6μ.μ. – 8.30μ.μ. και Σάββατο 10.30π.μ. 1μ.μ. ή κατόπιν ραντεβού. Μέχρι 14/2.
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπεζας Κύπρου (22128157). «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος - Ελλάδα». Μέχρι 31/12
Point Centre for Contemporary Art (22662053). Κωνσταντίνος Ταλιώτης. Μέχρι 1/6
Art Seen (99 624090). Έκθεση «Απόπειρες διαφυγής» με 12 καλλιτέχνες. Μέχρι 10/5
Δημοτικό Κέντρο Τεχνών NiMAC (22797400). Μιχάλης Αναστασιάδης «Things that go Τogether». Μια αναδρομή στο δωδεκαετές έργο του Κύπριου ντιζάινερ. Μέχρι 20/7
Βυζαντινό Μουσείο και Πινακοθήκη (22430008). Έκθεση «Παλαιολόγειες αντανακλάσεις στην τέχνη της Κύπρου (1261-1489)». Μέχρι 30/7
 
Λεμεσός

Eins (99 522977). «Play me» του Πήτερ Εραμιάν. Μέχρι 18/5
Μορφή (25 370038). «Θάλασσα και Ναυτιλία». Μέχρι 12/5
 
Λάρνακα

Δημοτική Πινακοθήκη (24658848). Ομαδική έκθεση «Τεχνών Γεύσεις». Μέχρι 29/6.
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...