Με πτωτική τάση κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να ηγούνται των απωλειών, την ώρα που το “ράλι” των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ ασκεί πίεση σε όλα τα επενδυτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones “χάνει” 68,21 μονάδες ή 0,22%, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει πτώση 13,67 μονάδων ή 0,35%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υφίσταται απώλειες 103,12 μονάδων ή 0,77%, με τις μετοχές των Apple και Amazon να καταγράφουν απώλειες άνω του 1%.

Η απόδοση του 10ετούς T-Bond άγγιξε νωρίτερα το 1,42%, στα υψηλότερα επίπεδά της από τον Φεβρουάριο του 2020. Οι υψηλότερες αποδόσεις των ιδιαίτερα ασφαλών ομολόγων του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους πιθανόν να οδηγήσει επενδυτές μακριά από τις μετοχές, σε μια στροφή προς τα ομόλογα, απειλώντας ιδιαίτερα τις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, οι οποίες ευνοήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από το περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων.

Σε μια συνεδρίαση για γερά νεύρα την Τρίτη, ο Dow Jones και ο S&P 500 κατάφεραν να κλείσουν σε ανοδικό έδαφος, καλύπτοντας τις βαριές απώλειες που βρέθηκαν να σημειώνουν στο άνοιγμα, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με μικρές απώλειες αν και στα χαμηλά της ημέρας βρέθηκε να σημειώνει βουτιά 4%.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Ο επικεφαλής της Fed σημείωσε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζεται και οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται, ενώ επανέλαβε το καθησυχαστικό μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να αποσύρει τα μέτρα τόνωσης που έχει δρομολογήσει για να στηρίξει την οικονομία εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.

Ο πρόεδρος της Fed απέρριψε ταυτόχρονα τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, αλλά και για την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων που έχει προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στη Wall Street τις τελευταίες ημέρες.

Ο Πάουελ δήλωσε χθες ότι η άνοδος των αποδόσεων αποτελεί “μια δήλωση εμπιστοσύνης στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών”.

Ο διοικητής της Fed θα συνεχίσει σήμερα την κατάθεση του στο Κογκρέσο, εμφανιζόμενος στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Από το “μέτωπο” του κορονοϊού, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο μονής δόσης της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, σε ένα βήμα που φέρνει το πειραματικό εμβόλιο πιο κοντά στο να λάβει το πράσινο φως για έκτακτη χρήση.

Η μετοχή της Tesla σημειώνει άνοδο της τάξης του 2%, μετά την αποκάλυψη της Cathie Wood της Ark Invest ότι αγόρασε μετοχές αξίας 120 εκατ. δολ. της εταιρείας για το εμβληματικό Ark Innovation ETF.

Το Bitcoin, το οποίο ορισμένοι αντιμετωπίζουν ως βαρόμετρο της κερδοσκοπίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ανέκαμψε σε τιμή άνω των 50.000 δολ., μετά την νέα αγορά κρυπτονομίσματος εκ μέρους της Square.

Η Marci McGregor, στέλεχος επενδυτικής στρατηγικής στην Bank of America Merrill Lynch, τονίζει ότι “βρισκόμαστε ακόμη σε εποχή κερδών μιας νέας οικονομικής επέκτασης”, ενώ πρόσθεσε ότι ακούγοντας τον Τζερόμ Πάουελ, γίνεται κατανοητό ότι κι εκείνος “κρατά το πόδι του στο γκάζι”.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 11 κινούνται με θετικό πρόσημο και 19 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Boeing, Chevron, Goldman Sachs, ενώ των απωλειών εκείνες των Home Depot, Apple, Amgen.

Πηγή: Capital.gr