Ο Διευθυντής Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλος Πίπης, διαψεύδει τους ισχυρισμούς περί άρνησης των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας να παράσχουν βοήθεια στο πλοίο με την ονομασία «Elbeik», που μεταφέρει 1.776 βοοειδή από την Ισπανία στη Λιβύη, βρίσκεται αγκυροβολημένο 15 ναυτικά μίλια από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, δεν δίνεται άδεια να προσεγγίσει στο λιμάνι της Λιβύης, αλλά και σε κανένα λιμάνι άλλης χώρας, λόγω του καταρροϊκού πυρετού (Bluetongue disease) που εμφάνισαν τα ζώα.

Ερωτηθείς σχετικά, κ. Πίπης ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον Ισπανό ομόλογο του για να διερευνήσει δημοσιεύματα ότι το πλοίο θα επιστρέψει στην Ισπανία και μετά το μεσημέρι της Παρασκευής πήρε απάντηση από την Ισπανία ότι δεν υπήρξε η όποια κρούση από τον καπετάνιο του πλοίου προς τις ισπανικές αρμόδιες αρχές για πλεύση του πλοίου πίσω στην Ισπανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έδωσαν τροφή σε εγκλωβισμένα βοοειδή μετά από δυο μήνες

Διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς για άρνηση στην παροχή βοήθειας, είπε ότι οι αρμόδιες κυπριακές αρχές, μέσω των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν να παρασχεθεί πρόσβαση, ώστε οι κτηνιατρικές υπηρεσίες να μεταβούν στο πλοίο και να διερευνήσουν την κατάσταση, που επικρατεί με τα ζώα και η απάντηση του κατοχικού καθεστώτος ήταν να προσεγγιστεί το πλοίο δια θαλάσσης χωρίς τις όποιες διευκολύνσεις από τα κατεχόμενα.

Επίσης, το κατοχικό καθεστώς αντέτεινε το πλοίο να πλεύσει σε λιμάνι που ελέγχει η Δημοκρατία. Ως προς αυτή τη θέση του κατοχικού καθεστώτος ο κ. Πίπης διευκρίνισε πως οι κυπριακές αρχές δεν μπορούν να επιβάλουν στον καπετάνιο του πλοίου να μεταβεί στο όποιο λιμάνι.

Επεσήμανε, επίσης, ότι είναι πολύ πιθανόν ο καπετάνιος να μην θέλει να μετακινήσει το πλοίο σε λιμάνι, που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία επειδή γνωρίζει ότι πέρα από την παραβίαση των κανονισμών για την ευημερία των ζώων θα βρεθεί αντιμέτωπος και θέματα πρόσβασης σε κλειστό λιμάνι της Δημοκρατίας και θα συλληφθεί.

Επανέλαβε ότι «εμείς δεν αρνηθήκαμε να μεταβούμε στο πλοίο για να διαπιστώσουμε ακριβώς την κατάσταση με τα ζώα, να αποκομίσουμε ίδια αντίληψη και να μπορέσουμε ακολούθως να ενημερώσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις αρμόδιες αρχές των κρατών – μελών της ΕΕ και τις αρμόδιες αρχές των γειτονικών κρατών», αλλά το κατοχικό καθεστώς προβάλλει προσκόμματα.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι το πλοίο θα επιστρέψει στην Ισπανία, είπε πως επικοινώνησε με τον Ισπανό ομόλογο του προκειμένου να διευκρινιστεί αν ο καπετάνιος του πλοίου επικοινώνησε με τις ισπανικές αρχές για να γνωστοποιήσει την πρόθεση του να πλεύσει πίσω στην Ισπανία και μεταφέρει τα ζώα πίσω και ανέφερε ότι η απάντηση που πήρε από την Ισπανία είναι ότι δεν υπήρξε η όποια επικοινωνία του καπετάνιου με τις ισπανικές αρχές για επιστροφή του πλοίου στην Ισπανία.

Πηγή: ΚΥΠΕ