Κόντρα ξέσπασε μεταξύ Υπουργείο Εσωτερικών και Ελεγκτικής Υπηρεσίας με αφορμή εκμίσθωσης κρατικής γης για την Μαρίνα Αγίας Νάπας. Αρχικά η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέδωσε χθες έκθεση που αφορούσε το Υφυπουργείο Τουρισμού, κάνοντας εκτενή αναφορά στις μαρίνες. 

Στο θέμα της Μαρίνας Αγίας Νάπας, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημείωσε πως «ο διευθυντής της εταιρείας είναι συγγενής πρώτου βαθμού με πρόσωπο που ανήκει στο οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

​​​​​​​Το Υπουργείο Εσωτερικών σε απαντητική του επιστολή σήμερα κατηγορηματικά διαβεβαίωσε ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν σύμφωνες με την υφιστάμενη Νομοθεσία.  

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία η διάθεση κρατικής γης διέπεται από το άρθρο 18 του Κεφαλαίου 224, (Νόμος Περί διακατοχής εγγραφής και εκτίμησης ακίνητης ιδιοκτησίας) και τον Κανονισμό 8 (1) και (2) που προνοούν με σαφήνεια τη διάθεση κρατικής γης για τουριστικούς σκοπούς, δίνοντας την εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίζει σχετικά».

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σύμφωνα με τις εισηγήσεις όλων των αρμοδίων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης και της Νομικής Υπηρεσίας η οποία και ενέκρινε το περιεχόμενο της σύμβασης μίσθωσης, προσθέτει.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, συνεχίζει, η αιτήτρια Εταιρεία, η οποία είναι και η διαχειρίστρια της Μαρίνας της Αγίας Νάπας, αιτήθηκε την μίσθωση του τεμαχίου με αρ. 483 έκτασης 3,093 τμ το οποίο εισέρχεται σαν σφήνα στο χώρο υλοποίησης του έργου,  με σκοπό την αξιοποίηση του για τη δημιουργία μιας πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά άρτιας και ενιαίας ανάπτυξης στην περιοχή με απρόσκοπτη και αδιάκοπη πρόσβαση στην παραλία, πρόνοιες που προνοούνται στους σχετικούς Κανονισμούς.

«Το υπό αναφορά τεμάχιο δεν θα μπορούσε να περιληφθεί στην αρχική διαδικασία μίσθωσης/αδειοδότησης της ανάπτυξης της Μαρίνας αφού ήταν δεσμευμένο με άλλη μίσθωση η οποία τερματίστηκε μεταγενέστερα.Η δε αναφορά του Γενικού Ελεγκτή ότι «αποτελεί μη αποδεκτή πρακτική ένας ιδιώτης να εντοπίζει κρατική γη και χωρίς να τηρείται οποιαδήποτε ανταγωνιστική διαδικασία να αποτείνεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και να εξασφαλίζει την εκμίσθωση της» συγκρούεται με τις ξεκάθαρες πρόνοιες του Κανονισμού 8 εδάφια (1) και (2) τα οποία δίνουν τη σχετική εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο» προσθέτει το Υπουργείο.

Ως εκ τούτου, αναφέρει, «αντί ο Γενικός Ελεγκτής να ερμηνεύει κατά το δοκούν τις πρόνοιες των σχετικών Κανονισμών και να αφήνει υπονοούμενα για πιθανή εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην όλη διαδικασία, θα ήταν δεοντολογικά ορθότερο, να καταθέσει τη διαφωνία του για το τι οι Κανονισμοί διαλαμβάνουν και να εισηγηθεί την τροποποίηση τους».

Ως απάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει:

Σε απάντηση σημερινής ανακοίνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο μέχρι σήμερα αρνείτο να απαντήσει τις επιστολές μας για το θέμα, επισημαίνουμε τα ακόλουθα: Για το έργο της Μαρίνας Αγίας Νάπας υφίσταται αρμόδια Διαχειριστική Επιτροπή (ΔΕΜ). Είναι άξιον απορίας πως γίνεται να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να ενημερώνεται καν η ΔΕΜ. Το άρθρο 30 του περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Νόμου (Ν.38(Ι)/2014) επιβάλλει όπως, ακόμη και σε απλές ενοικιάσεις γης για τις οποίες δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία δημοσίων συμβάσεων, τηρούνται οι αρχές της διαφάνειας, της αναλογικότητας, της ίσης μεταχείρισης και της αποφυγής διακρίσεων. Τούτο συνάδει με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εκμίσθωση συνιστά και τροποποίηση υφιστάμενης δημόσιας σύμβασης, για την οποία θα έπρεπε να τηρηθεί η σχετική νομοθεσία που αφορά σε τέτοιες τροποποιήσεις. Αρμόδια όργανα για την έγκριση τέτοιας τροποποίησης είναι η ΔΕΜ και η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων. Το βασικότερο είναι πως ο χειρισμός που έγινε έβλαψε το δημόσιο συμφέρον. Η εκμίσθωση κρατικής γης μέσα από ανταγωνιστική διαδικασία, πέραν της διασφάλισης της ίσης μεταχείρισης όλων των οικονομικών φορέων, διασφαλίζει την εκμίσθωση στην καλύτερη δυνατή τιμή. Παραμένουμε στη θέση ότι η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου συνιστά ευνοϊκή μεταχείριση της συγκεκριμένης εταιρείας, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν άφησε στην έκθεση της κανένα υπονοούμενο, κατέγραψε μόνο γεγονότα. Η εκμίσθωση αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, και ένας εκ των Διευθυντών της εταιρείας είναι πρόσωπο από το οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επίσης, μεταξύ των ετών 2018 και 2020, οκτώ πρόσωπα που είναι διευθυντές σε μητρική (holding) εταιρείας έλαβαν κατ’ εξαίρεση την κυπριακή υπηκοότητα με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά παράβαση των ισχύοντων κριτηρίων, με πάροχο το δικηγορικό γραφείο στο οποίο έχουν συμφέρον οι θυγατέρες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα έπρεπε να αποσιωπήσουμε τα γεγονότα αυτά; Η Υπηρεσία μας θα συνεχίσει με την εξέταση της διαδικασίας πολιτογράφησης των οκτώ προσώπων ώστε να διερευνηθούν και άλλες τπυχές της διαδικασίας. Με δεδομένη την άρνηση της Κυβέρνησης για παραχώρηση των σχετικών φακέλων, θα αρχίσουμε με τα πέντε πρόσωπα που πολιτογραφήθηκαν στις 21.8.2020, μετά δηλαδή που τέθηκαν σε ισχύ οι σχετικοί Κανονισμοί ΚΔΠ 379/2020, και εκτός της περιόδου των όρων εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής. Σε περίπτωση που υπάρξουν οποιαδήποτε άλλα ευρήματα, πέραν αυτών που έχουν ήδη περιληφθεί στη χθεσινή έκθεση, θα εκδώσουμε ειδική έκθεση.

Πηγή: philenews