Στην τελική ευθύεια μπήκε η τροποποίηση του Περί Αστυνομίας Νόμου, που στοχεύει στη σύσταση ειδικού κλιμακίου από μέλη της Αστυνομίας, το οποίο θα επιλαμβάνεται υποθέσεων κακομεταχείρισης και κακοποίησης ζώων.

Προ ημερών, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, κατέθεσε νέες τροπολογίες στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, στην οποία συζητείται το θέμα.

Μιλώντας με τον κ. Περδίκη μας ανέφερε πως «εμείς υιοθετώντας τις εισηγήσεις των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών αλλά και των φιλοζωικών οργανώσεων και του Κόμματος για τα Ζώα, βάλαμε την εισήγηση ότι θα πρέπει οι αρμοδιότητες αυτών των αστυνομικών, να μην είναι για ένα μικρό αριθμό θεμάτων, αλλά για όλα τα θέματα που αφορούν τον Περί Ευημερίας των Ζώων και Περί Σκύλων Νόμου. Επίσης όταν θα γίνεται η εκπαίδευση των αστυνομικών αυτών να πραγματοποιείται και με την συμμετοχή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Οι συζητήσεις αυτές έγιναν στην τελευταία συνεδρίαση και αποφάσισε η Επιτροπή να αναβάλει την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια γιατί θέλει να συζητήσει τις συγκεκριμένες τροπολογίες. Άρα είναι ευθύνη της Επιτροπής Νομικών».

Συγκεκριμένα, ο κ. Περδίκης σημειώνει πως:

Α. Γίνεται εισήγηση για τροποποίηση του νέου άρθρου 28Α, το οποίο περιλαμβάνεται στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου, ως ακολούθως:

1. Με την αντικατάσταση του εδαφίου (2) αυτού, με το ακόλουθο εδάφιο:

«(2) Χωρίς επηρεασμό των διατάξεων του εδαφίου (1) του άρθρου 39 ή οποιωνδήποτε άλλων αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Αστυνομία δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή οποιουδήποτε άλλου Νόμου και χωρίς επηρεασμό των αρμοδιοτήτων άλλων αρμόδιων αρχών σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία τους, τα μέλη της Αστυνομίας για τα Ζώα διερευνούν υποθέσεις που αφορούν παράβαση των διατάξεων του περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμου και του περί Σκύλων Νόμου.».      

Επεξήγηση: Προσθήκη διάταξης βάσει της οποίας η Αστυνομία για τα Ζώα θα έχει αρμοδιότητα να διερευνά οποιαδήποτε παράβαση των διατάξεων του περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμου και του περί Σκύλων Νόμου, αντί να περιορίζεται, όπως προτείνεται, στη διερεύνηση μόνο ορισμένων πολύ σοβαρών αδικημάτων που προβλέπονται στους εν λόγω νόμους.

2. Με την προσθήκη στο εδάφιο (4) αυτού, αμέσως μετά τη φράση «κατάλληλη και ειδική εκπαίδευση» (τρίτη και τέταρτη γραμμή), της φράσης «σε συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες».

Επεξήγηση: Η εκπαίδευση των μελών της Αστυνομίας για τα Ζώα θα γίνεται σε συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, οι οποίες ως η πλέον αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμου κατέχει τόσο την τεχνογνωσία όσο και την εμπειρία χειρισμού υποθέσεων κακομεταχείρισης και προστασίας ζώων, καθώς και της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας.

3. Με την προσθήκη στην παράγραφο (α) του εδαφίου (5) αυτού, αμέσως μετά τη φράση «κατάλληλη και ειδική εκπαίδευση» (έκτη και έβδομη γραμμή), της φράσης «σε συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες».

Επεξήγηση: Η εκπαίδευση των μελών της Κοινοτικής Αστυνόμευσης θα γίνεται σε συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, οι οποίες ως η πλέον αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμου κατέχει τόσο την τεχνογνωσία όσο και την εμπειρία χειρισμού υποθέσεων κακομεταχείρισης και προστασίας ζώων, καθώς και της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας.

Φωνάζει το Κόμμα για τα Ζώα

Από πλευράς του Κόμματος για τα Ζώα, ο Πρόεδρος Κυριάκος Κυριάκου σε δηλώσεις του στο philenews, σημείωσε πως το θέμα με την Αστυνομία Ζώων είχε υποβληθεί υπό προϋποθέσεις το 2014 όταν ιδρύθηκε το κόμμα. «Είχαμε πει ότι πρέπει να υπάρξει μελέτη, η οποία θα καταδεικνύει τα μέσα που θα είχε στη διάθεσή της η Αστυνομία Ζώων, την επιμόρφωση που θα έπρεπε να έχουν οι αστυνομικοί, καθώς επίσης και τον τρόπο λειτουργίας της. Όλα αυτά είχαν ενσωματωθεί στις προτάσεις και είχαν συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών», ανέφερε ο κ. Κυριάκου, επισημαίνοντας πως το κόμμα είχε δεσμευθεί στον Ιωνά Νικολάου ότι θα φέρει ειδικούς από την Βρετανία και ότι θα αποστέλλονταν αστυνομικοί για εκπαίδευση».

Ανέφερε επίσης ότι τις προηγούμενες μέρες στάλθηκε επιστολή από τον ίδιο στον Πρόεδρο της Βουλής για τα νομοσχέδια που εκκρεμούν, με πρώτο αυτό για την Αστυνομία Ζώων και ο κ. Αδάμος Αδάμου τους διαβεβαίωσε ότι θα μιλήσει με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών, Γιώργο Γεωργίου, προκειμένου να αντιληφθεί γιατί καθυστερεί το νομοσχέδιο και γιατί δεν έχει σταλεί ακόμη για ψήφιση. 

Οι ποινές

Να σημειωθεί πως τον περασμένο Νοέμβριο ψηφίστηκε από την Βουλή η τροποποίηση του νομοσχεδίου για την προστασία και ευημερία των ζώων, το οποίο εισήγαγε τις ακόλουθες πρόνοιες:

– Οι ποινές για κακομεταχείριση ζώων αυξάνονται σημαντικά, από 1.700 ευρώ σε 10.000 ευρώ σε περίπτωση πρώτης καταδίκης και από 3.400 σε 20.000 ευρώ σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης.

– Το νέο Νομοσχέδιο δίνει την εξουσία στην αρμόδια αρχή να προβαίνει σε άμεση κατάσχεση ζώου και σε ανάθεση της φροντίδας του σε άλλο κατάλληλο πρόσωπο, χωρίς μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες.

-Από τώρα και στο εξής απαγορεύεται η πρόσδεση σκύλου ή γάτας, εκτός από τις περιπτώσεις προσωρινής πρόσδεσης σκύλου σε δημόσιο χώρο ή κατά τη διάρκεια περιπάτου.

-Από τώρα και στο εξής απαγορεύεται η διατήρηση σκύλου ή γάτας σε ταράτσες, μπαλκόνια και βεράντες, συνθήκες που άφηναν τα ζώα απομονωμένα και εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Ως προς τους χώρους κράτησης σκύλων, το Υπουργείο έχει δεσμευτεί να ετοιμάσει ειδικούς Κανονισμούς που θα προσδιορίζουν τις ελάχιστες απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν οι χώροι αυτοί.

-Ενδυναμώνονται οι μηχανισμοί προστασίας των ζώων, μέσα από τη θεσμοθετημένη συνεργασία κρατικών υπηρεσιών, ιδιωτών κτηνιάτρων και φιλοζωικών οργανώσεων που θα μετέχουν στην Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Ευημερίας Ζώων και στις Επαρχιακές Επιτροπές Ευημερίας Ζώων. Οι Επιτροπές αυτές θα υποστηρίζουν και θα συμβουλεύουν το Υπουργείο για την προώθηση νέων πολιτικών και προγραμμάτων για την ευημερία των ζώων.

-Από τώρα και στο εξής απαγορεύεται η κράτηση θαλάσσιων θηλαστικών (φάλαινες, δελφίνια, φώκιες) σε συνθήκες αιχμαλωσίας, π.χ. δελφινάρια.