Κόκκινο κτύπησαν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αμφιταλαντεύονται για τον κρατικό προϋπολογισμό. Στόχος είναι τα επόμενα 24ωρα η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2021. 

Η Κυβέρνηση κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς όσο και να ξαναμετρά τα κουκιά της δεν βγαίνουν. Εξελίσσεται πολύ σκληρό το παζάρι που κάνουν κάποια κόμματα, τα οποία τη δεδομένη στιγμή έχουν το πάνω χέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κάποια από τα ανταλλάγματα που θέτουν σχετίζονται με τις βουλευτικές εκλογές και κυρίως με την Προεδρία της Βουλής. Σε αυτή τη γραμμή κινούνται δύο κόμματα, τα οποία για να δώσουν τη θετική τους ψήφο στον προϋπολογισμό θέτουν ως προϋπόθεση να έχουν τη στήριξη του ΔΗΣΥ στην εκλογή Προέδρου της Βουλής. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θετικά υπέρ του προϋπολογισμού τάσσονται 20 βουλευτές (ΔΗΣΥ και Αλληλεγγύη).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Συνεργασία Δημοκρατικών διαμηνύει πως θα ανακοινώσει την απόφασή της λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Πάντως, η πλατφόρμα καταγράφει μια απώλεια λόγω του αυτοπεριορισμού του Μαρίνου Μουσιούττα, γεγονός που αποδυναμώνει κάπως τη διαπραγματευτική της θέση. Τον προϋπολογισμό θα καταψηφίσουν 25 βουλευτές (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι και Άννα Θεολόγου). Και αυτό το στρατόπεδο καταγράφει μια απώλεια λόγω του αυτοπεριορισμού του προέδρου του ΔΗΚΟ.

Η ΕΔΕΚ αναμένεται να λάβει σήμερα την τελική της απόφαση, μετά από συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου. Ήδη έθεσε κάποιους όρους και αναμένει απάντηση. Αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, τότε θα ταχθεί υπέρ. Την απόφαση της ΕΔΕΚ θα ακολουθήσει και η Συμμαχία.

Ούτε το ΕΜΑΛ κατέληξε, καθώς και εκεί είναι διιστάμενες οι απόψεις. Όπως πληροφορείται ο «Φ», σε περίπτωση που χρειάζεται μόνο μια ψήφος για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός, για να αποφευχθούν τα χειρότερα γίνονται σκέψεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, Αδάμο Αδάμου, να ταχθεί υπέρ. Πάντως, τόσο για την ΕΔΕΚ όσο και το ΕΛΑΜ η αποχή δεν είναι στους σχεδιασμούς τους.  

Στο μεταξύ, πέραν της ρευστής κατάστασης με τις κομματικές ισορροπίες, στον αέρα βρίσκεται και η πραγματοποίηση της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού λόγω του κορωνοϊού.  Μετά τον αυτοπεριορισμό βουλευτών και του φόβου απουσίας άλλων μελών της Βουλής, το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη αρχηγών. Στο τραπέζι και εισηγήσεις και γι’ αναβολή της συζήτησης.