Δυναμικά προχωρά το Υπουργείο Υγείας στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αξιοποιώντας περαιτέρω το σημαντικό «εργαλείο» των τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid tests).

Όπως πληροφορούμαστε, ενθαρρυντική κρίνεται από το Υπουργείο Υγείας η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου σε αυτά, ενώ σημαντικό πλεονέκτημά των διαγνώσεων ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου θεωρείται ο γρήγορος εντοπισμός και απομόνωση των θετικών ατόμων στον ιό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προχωρήσει στην παραγγελία ακόμη 400 χιλιάδων rapid tests, τα οποία θεωρούνται ότι θα συμβάλουν ουσιωδώς στον περιορισμό των θετικών ατόμων στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η νέα ποσότητα των rapid tests θα χρησιμοποιηθεί για επέκταση του πληθυσμιακού ελέγχου που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με στόχο τη συνέχιση της «επιθετικής» τακτικής, για έλεγχο του γενικού πληθυσμού. Η πρακτική αυτή συμβάλλει στον έγκαιρο εντοπισμό αλυσίδων μετάδοσης και συνεπακόλουθα βοηθά στον άμεσο περιορισμό των ατόμων με θετικό αποτέλεσμα, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες ευρύτερης διασποράς του ιού.

Επιπρόσθετα, διενεργείται ήδη και θα επεκταθεί με μεγαλύτερο αριθμό τεστ, ο έλεγχος σε στρατόπεδα, ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα ελέγχου με rapid test σε σχολικές μονάδες.

Παράλληλα, τα rapid tests θα αξιοποιηθούν για εντατικοποίηση των ελέγχων στους εργαζόμενους (εβδομαδιαία) και τους διαμένοντες (μηνιαία) σε γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης και άλλες κλειστές δομές από την ερχόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ελέγχου με τη μέθοδο της μοριακής εξέτασης που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Πηγή: philenews