Εκτός από τις αυξημένες ποινές που έρχονται την 1η Οκτωβρίου, η Τροχαία θα έχει στη διάθεσή της άλλα δύο όπλα για να εντοπίζει τους παρανομούντες οδηγούς στους δρόμους, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα δυστυχήματα.

Τις επόμενες ημέρες παραλαμβάνει δέκα νέα περιπολικά στα οποία θα υπάρχουν εγκατεστημένα ραντάρ για έλεγχο της ταχύτητας, ενώ στον έλεγχο των οδηγών στους αυτοκινητόδρομους θα ριφθούν και τα πέντε συμβατικά οχήματα που έχει στη διάθεσή της η Τροχαία. Το πλεονέκτημα των 10 περιπολικών που θα δίνεται στα μέλη της Τροχαίας είναι πως θα μπορούν να ελέγχουν τους οδηγούς εν κινήσει. Ως τώρα έλεγχος ραντάρ γινόταν από σταθμευμένο όχημα ή από αστυνομικό που το κρατούσε στο χέρι. Τώρα με τα νέα ραντάρ θα δίνεται η ευχέρεια στους τροχονόμους να προβαίνουν σε ελέγχους ταχύτητας την ώρα που και οι ίδιοι θα κινούνται στους αυτοκινητόδρομους. Αυτό θα δίνει πλεονέκτημα στην Τροχαία να αιφνιδιάζει τους οδηγούς που δεν θα περιμένουν έλεγχο από ένα περιπολικό που βρίσκεται είτε μπροστά τους, είτε πίσω τους, είτε ακόμα και στο πλάι τους. 

Μέχρι σήμερα οι οδηγοί γνώριζαν ότι σε συγκεκριμένα σημεία των αυτοκινητόδρομων «στήνονταν» ραντάρ γι’ αυτό και όταν πλησίαζαν χαμήλωναν ταχύτητα και μόλις περνούσαν το σημείο ή έβλεπαν ότι δεν υπήρχε περιπολικό συνέχιζαν να παραβιάζουν το όριο ταχύτητας. Σημειώνεται ότι και τα 10 περιπολικά με εγκατεστημένα ραντάρ θα δοθούν για περιπολία στους μεγάλους δρόμους και όχι για τις πόλεις.

Όσον αφορά στα συμβατικά οχήματα, αυτή τη στιγμή το Τμήμα Τροχαίας διαθέτει πέντε τα οποία χρησιμοποιεί στους μεγάλους δρόμους. Το πλεονέκτημα αυτών των οχημάτων είναι πως δεν διαθέτουν διακριτικά, ούτε φάρους παρά μόνο σειρήνες και έτσι δεν γίνονται αντιληπτά από τους οδηγούς για να συμμορφώνονται προληπτικά. Οι αστυνομικοί που τα στελεχώνουν θα φορούν στολή ώστε οι οδηγοί κατά τον έλεγχο να γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένστολους. 

Στο μεταξύ, η Τροχαία αρχίζει από την ερχόμενη Δευτέρα εκστρατεία για έλεγχο των οδηγών στις πόλεις και γενικά στις κατοικημένες περιοχές, αφού έχει διαπιστωθεί πως το 84% των δυστυχημάτων συμβαίνει στις αστικές περιοχές και το 64% γενικά στις κατοικημένες περιοχές. Οι έλεγχοι θα αφορούν κυρίως ταχύτητα, ζώνες ασφάλειας και κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση.