Σε συναγερμό και πάλι οι Αρχές αφού επιβεβαιωμένα πλέον ο κορωνοϊός εξακολουθεί να δημιουργεί αλυσίδες μετάδοσης μεταξύ των πολιτών και όπως τονίζουν οι ειδικοί, εάν δεν τηρούνται αυστηρά όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ο κίνδυνος για έναρξη ενός νέου κύματος της επιδημίας είναι ορατός. Τα αρμόδια Υπουργεία συντονίζονται, επαναβεβαιώνουν τις αρμοδιότητες τους, δίνουν οδηγίες για αυστηρότερους ελέγχους και εφαρμογή των Διαταγμάτων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ. 

Ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ετοιμάζεται να θέσει ενώπιον των επιδημιολόγων εισήγηση για καθολική υποχρεωτική χρήση της μάσκας ενώ οι επιστήμονες παρουσιάζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, κυρίως για την καταγραφή περιστατικών κορωνοϊού στην πόλη της Λεμεσού η οποία μέχρι σήμερα διατηρούσε το χαμηλότερο ποσοστό μετάδοσης στην Κύπρο. Στην πόλη σύμφωνα με τον καθηγητή Λεόντιο Κωστρίκη εντοπίζονται αυτή τη στιγμή τέσσερις (γνωστές) αλυσίδες μετάδοσης, ενώ και χθες τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας αφορούσαν μόνιμους κατοίκους της συμπρωτεύουσας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο καθηγητής εξήγησε ότι στη Λεμεσό, υπάρχουν αυτή τη στιγμή «4 αλυσίδες, συστοιβάδες λοιμώξεων. Τρεις είναι ενεργές ενώ δεν γνωρίζουμε για την τέταρτη. Το επίκεντρο είναι στη μαρίνα Λεμεσού κι άρχισε στο γυμναστήριο. Αυτό το κρούσμα εξελίχθηκε στην κοινωνία, μετά εντοπίστηκε κρούσμα σε ένα εστιατόριο στη μαρίνα και μετά σε μια ναυτιλιακή εταιρεία στη Λεμεσό. Φαίνεται να είναι ανεξάρτητα προς το παρόν». Εκτίμησε παράλληλα ότι «η έναρξη φαίνεται να έγινε από αλλοδαπούς που δουλεύουν σε ναυτιλιακές στη Λεμεσό» και τόνισε ότι «αν φορούσαμε όλοι μάσκες δεν θα είχαμε αυτά τα κρούσματα. Στο εστιατόριο υπάρχουν 4 λοιμώξεις σε ντελιβεράδες». 

Ο κ. Κωστρίκης, έκανε λόγο για ένα πολύ «ανησυχητικό φαινόμενο» και πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά έχουμε μικρή έξαρση από εγχώριες λοιμώξεις. Είναι πολύ σημαντικό γιατί αν το αφήσουμε ανεξέλεγκτο θα οδηγηθούμε σε αναζωπύρωση». 

Ξεκάθαρος ήταν στις δηλώσεις του και ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος μάλιστα άφησε και σαφείς αιχμές κατά συγκεκριμένων επιδημιολόγων, «τα κρούσματα και κυρίως τα «ορφανά» κρούσματα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο επιβεβαιώνουν αυτό που πάντοτε έλεγε το υπουργείο Υγείας: ότι ο κορωνοϊός δεν έχει εξαλειφθεί από την κυπριακή κοινωνία, όπως κάποιοι ήθελαν να λένε στον κόσμο. Ο κορωνοϊός, είναι εδώ, δεν τελειώσαμε μαζί του και μάλλον θα καταφέρουμε να τελειώσουμε μόνο όταν έχουμε το εμβόλιο στα χέρια μας». 

Για τη χορήγηση εμβολίων εξάλλου, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε παραγγελία 1,2 εκατομμυρίων δόσεων για να καλυφθεί ολόκληρος ο πληθυσμός «και ο αριθμός αυτός καλύπτει και τους Τουρκοκύπριους» και όπως αποκάλυψε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου «ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός για όλους στην Κύπρο». 

Με το βλέμμα στραμμένο στη Λεμεσό

Το ενδεχόμενο τοπικού lockdown στη Λεμεσό δεν συζητείται αυτή τη στιγμή, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, υποστηρίζοντας ότι «ούτε και μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό  αν κάποια ανησυχητικά φαινόμενα τοπικών αλυσίδων μετάδοσης του ιού συνεχίσουν ή γίνουν πιο σοβαρά». Το μέτρο των τοπικών lockdown, πρόσθεσε, «εφαρμόζεται άλλωστε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης». 

Σε εγρήγορση, ύστερα από τα τελευταία περιστατικά βρίσκεται και ο Δήμος της Λεμεσού ο οποίος, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, είναι έτοιμος να συνεργαστεί με το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να σταματήσει η μετάδοση του ιού μεταξύ των πολιτών.

«Ασφαλώς υπάρχει προβληματισμός, παρακολουθούμε τα δεδομένα και θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε τη μετάδοση του κορωνοϊού», είπε ο κ. Νικολαΐδης. 

Θορύβησε η απειθαρχία

Η απειθαρχία που παρατηρείται από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αλλά και από διοργανωτές εκδηλώσεων, έθεσαν σε συναγερμό τις αρμόδιες Αρχές, με τους υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης να δίνουν σαφείς εντολές για εντατικοποίηση των ελέγχων από την Αστυνομία αλλά και τους αρμόδιους υγειονομικούς λειτουργούς.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Υγείας σε νέα ανακοίνωση του επανέλαβε τις συστάσεις του για τις απαγορεύσεις που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ και αφορούν τις μαζικές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «σε σχέση με τη διεξαγωγή γάμων, υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 21 Αυγούστου ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται είναι 250 άτομα σε εξωτερικό χώρο». 

Από τις 22 Αυγούστου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου, ο μέγιστος αριθμός ατόμων (φυσική παρουσία σε δείπνο) που μπορούν να παρευρεθούν σε γάμους ή βαφτίσεις, ορίστηκε στα 350 άτομα.

Επαναλαμβάνεται πως, «στο παρόν στάδιο, η διοργάνωση και η διεξαγωγή συναυλιών επιτρέπεται ΜΟΝΟ σε υπαίθρια αμφιθέατρα και όχι σε οποιονδήποτε άλλο υπαίθριο χώρο (π.χ. γήπεδα), και νοουμένου ότι τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο για τη λειτουργία υπαίθριων αμφιθεάτρων».

Σε ό,τι δε αφορά στη διεξαγωγή πανηγυριών και φεστιβάλ, υπενθυμίζεται ότι δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση ως προς το πότε θα επιτραπεί η διενέργειά τους. Συνεπώς, η πραγματοποίηση τέτοιας μορφής εκδηλώσεων αποτελεί παραβίαση των σχετικών Διαταγμάτων και συνιστά αδίκημα.

Τις προηγούμενες μέρες, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, «έχει περιέλθει στην αντίληψη των αρμοδίων Αρχών η πραγματοποίηση μαζικών εκδηλώσεων, στις οποίες δεν τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα σε ό,τι αφορά στις αποστάσεις ή τον μέγιστο αριθμό ατόμων.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση και δέουσες ενέργειες από την Αστυνομία, ενώ σε συνεννόηση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης και του υφυπουργού Τουρισμού, δόθηκαν οδηγίες σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες για εντατικοποίηση των ελέγχων και αυστηρή επιβολή των προστίμων σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, όπου διαπιστώνεται παραβίαση».

Συναντάται με τους επιστήμονες ο υπουργός Υγείας

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα έχει συνάντηση με τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής και μεταξύ άλλων θα θέσει προς συζήτηση και το ενδεχόμενο να καταστεί καθολικά υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ως προστατευτικό μέτρο για αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

Συγκεκριμένα και αφού επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή το μέτρο της χρήσης μάσκας δεν εφαρμόζεται, όπως θα έπρεπε, ούτε καν από τα άτομα που υποχρεούνται βάσει Διαταγμάτων να την χρησιμοποιούν, ο κ. Ιωάννου είπε ότι θα εξεταστεί πλέον το ενδεχόμενο η χρήση μάσκας να καταστεί υποχρεωτική για όλους όσοι κυκλοφορούν εκτός οικίας και το θέμα αυτό θα το συζητήσω και στη συνάντηση με τους επιδημιολόγους ώστε να ληφθεί απόφαση». 

Ο υπουργός εμφανίστηκε πολύ ανήσυχος για τον εφησυχασμό, όπως είπε, που παρατηρείται σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, αλλά και σε επαγγελματίες που εργάζονται σε τομείς εξυπηρέτησης του κοινού. 

Προειδοποίησε μάλιστα πως «αν δεν αναλάβει ο καθένας τη δική του ατομική ευθύνη και δεν τηρούμε όλοι τα μέτρα προστασίας, ο ιός θα επανέλθει» και υποστήριξε ότι «ανεξαρτήτως του αν ξένες κυβερνήσεις το αναγνωρίζουν ή όχι, το δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι ήδη γεγονός στην Ευρώπη και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην υπάρξει επιδείνωση και στην Κύπρο».

Επιπρόσθετα μέτρα από τη Limassol Marina Ltd

Με αφορμή την ανακοίνωση των πρόσφατων θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί σε υποστατικά που λειτουργούν στη μαρίνα Λεμεσού, η εταιρεία Limassol Marina Ltd, ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει σε καθολική αναστολή των εργασιών όλων των εστιατορίων που βρίσκονται στη μαρίνα Λεμεσού, με ισχύ από ψες τα μεσάνυχτα μέχρι και σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να γίνει ενδελεχής απολύμανση όλων των χώρων εστίασης, αλλά και καταστημάτων και κοινόχρηστων εγκαταστάσεων της μαρίνας. 

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία ανακοινώνει ότι χθες διενεργήθηκαν προληπτικά και από προσωπική πρωτοβουλία, τεστ κορωνοϊού σε όλα τα μέλη του προσωπικού της μαρίνας, ενώ θα συνεχιστούν και σήμερα για όλο το προσωπικό των χώρων εστίασης.

Επιπρόσθετα, απόφαση της εταιρείας είναι να ακολουθήσει την πρακτική της κυβέρνησης που αφορά στους τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους και ανακοινώνει ότι, από σήμεαρα και επί τακτικής βάσεως, θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία των ελέγχων ανάμεσα στα μέλη του προσωπικού που εργάζεται στους χώρους της μαρίνας, ακολουθώντας το ποσοστιαίο μοντέλο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση.