To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Χρυσοί Σκούφοι: Αντίστροφη μέτρηση για την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία
ΑΡΧΙΚΗDOWN TOWNΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ • Χρυσοί Σκούφοι: Αντίστροφη μέτρηση για την απόλυτη γαστρονομική...
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Νοεμβρίου 2019, 3:14 μμ
Το μεγάλο ταξίδι της γεύσης με προορισμό τα καλύτερα εστιατόρια της Κύπρου έφτασε στο τέλος του. Τη Δευτέρα, τα κορυφαία εστιατόρια θα φορέσουν Χρυσό Σκούφο σε μια λαμπερή τελετή, με γεύσεις υψηλού επιπέδου και ένα πρωτόγνωρο dîner de gala.
 
Ένα απ’ τα στοιχήματα των διοργανωτών - του Φιλελεύθερου και του περιοδικού Αθηνόραμα- είναι πως μετά το βράδυ της 11ης Νοεμβρίου, η γαστρονομική σκηνή της Κύπρου θα διαφοροποιηθεί. Οι Χρυσοί Σκούφοι ή αλλιώς τα ελληνικά Michelin θα αλλάξουν δια παντός ό,τι ξέραμε –ή ό,τι τρώγαμε- μέχρι σήμερα. Κι αυτό γιατί η γαστρονομία, από την πιο απλή αλλά ποιοτική έως την πιο πολυσύνθετη εκδοχή της, εκφράζει την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητας κάθε χώρας και κάθε λαού. Είναι αυταπόδεικτο ότι τα τελευταία χρόνια το φαγητό αποτελεί μια από τις πιο ανερχόμενες πολιτισμικές ταξιδιωτικές αναζητήσεις, βασικό στοιχείο στη σύγχρονη δυναμική του γαστρονομικού τουρισμού. Ποτέ ξανά στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν γράφτηκαν τόσες σελίδες σε περιοδικά και βιβλία για το φαγητό. Δεν είδαμε ποτέ τόσες εικόνες στην τηλεόραση, ούτε διαβάσαμε τόσα άρθρα γι’ αυτό online.
   
Ο θεσμός
 
Είναι αναμφισβήτητο ότι ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων του περιοδικού Αθηνόραμα από το 1994 μέχρι σήμερα αποτελεί τον απόλυτο γαστρονομικό θεσμό της Ελλάδας. Και αυτό σκοπεύει να κάνει και την Κύπρο. Όταν το 1993 αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλίας για την αξιολόγηση και την ανάδειξη των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της ελληνικής γαστρονομίας και των εστιατορίων της χώρας. Η πρωτοβουλία αυτή πήρε τον τίτλο «Ελληνικά Βραβεία Γαστρονομίας - Χρυσοί Σκούφοι» και αγκαλιάστηκε αμέσως από το κοινό και τους επιχειρηματίες εστίασης και φιλοξενίας, ως σημείο αναφοράς της υψηλής γαστρονομίας στην Ελλάδα – η γαλανόλευκη εκδοχή των αστεριών Michelin.
 
Η διαδικασία αξιολόγησης
 
Οι γευσιγνώστες –ομάδα που αποτελείται από έμπειρους, τεχνικά καταρτισμένους ανθρώπους- κατά την επίσκεψή τους σε ένα εστιατόριο οφείλουν να δοκιμάσουν ένα πολυσύνθετο μενού. Κάθε γευσιγνώστης βαθμολογεί ξεχωριστά κάθε πιάτο που δοκιμάζει και στη συνέχεια υπολογίζει τον μέσο όρο από το σύνολό τους. Αφού ολοκληρωθεί η ατομική βαθμολόγηση κάθε κριτή, βγαίνει ο μέσος όρος του βαθμού που προκύπτει από το μέσο όρο των ατομικών βαθμών όλων των γευσιγνωστών. Αυτός είναι και ο τελικός βαθμός με τον οποίο αξιολογείται το κάθε εστιατόριο. Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπ’ όψιν για τη βαθμολογία είναι η ποιότητα των πρώτων υλών, η μαγειρική τεχνική-επιδεξιότητα των σεφ, η αρμονία και η ισορροπία των γεύσεων, τα  πρωτότυπα υλικά, οι δόκιμα ευφάνταστοι συνδυασμοί, η αισθητική εμφάνιση των πιάτων και η γενική αίσθηση που τελικά εκπέμπει το σύνολο όλων των επιμέρους στοιχείων.
 
Carlo Cracco
Οι Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου
 
Τα εστιατόρια που θα βραβευτούν στην απονομή της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου είναι το γευστικό απόσταγμα ενός μεγάλου και απολαυστικού γευστικού σαφάρι που ξεκίνησε στα τέλη του 2018 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά το καλοκαίρι. Κατά τη διάρκειά του δοκιμάστηκαν περισσότερα από 150 εστιατόρια, τα οποία προέκυψαν ύστερα από ενδελεχή μελέτη και ανάλυση της γαστρονομικής σκηνής της Κύπρου.
 
Η ομάδα γευσιγνωστών του Αθηνοράματος διακτινίστηκε επανειλημμένως σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό, Πάφο, Πρωταράς και Αγία Νάπα, Παραλίμνι, Τρόοδος και Πόλη Χρυσοχούς δοκιμάζοντας μέσα στη χρονιά πάνω από 1.600 τα πιάτα κάθε είδους κουζίνας τα οποία βαθμολογήθηκαν ένα προς ένα με τα αυστηρά διεθνή πρότυπα και τα ίδια κριτήρια με τα οποία αξιολογούνται τα εστιατόρια και οι ταβέρνες της Ελλάδας.
   
«Αν θέλαμε να ιχνογραφήσουμε το γαστρονομικό σκηνικό της Κύπρου, θα λέγαμε πως τα ξενοδοχειακά εστιατόρια παίζουν μείζονα ρόλο στην ποιοτική εστίαση. Όπως και στην Ελλάδα αλλά και αλλού, η άνοδος του γευστικού επιπέδου μιας περιοχής στις μέρες μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα fine dining εστιατόρια ξενοδοχείων, που έχουν το όραμα αλλά και τους πόρους για να υποστηρίξουν μια γαστρονομική πρόταση υψηλών αξιώσεων τη στιγμή που το κίνημα του γαστρονομικού τουρισμού διαρκώς γιγαντώνεται κι εξελίσσεται σε δυναμικό εργαλείο μάρκετινγκ» σημειώνουν οι γευσιγνώστες σε ρεπορτάζ τους, στα μέσα Οκτωβρίου. Συνεχίζουν μάλιστα, γράφοντας «Στο μέτωπο της εθνικής κουζίνας, ακόμη ένα πολύ πρόσφορο πεδίο, με τεράστιες προοπτικές εξέλιξης στο τερέν του γαστρο-τουρισμού, η παράδοση μπορεί να επιμένει σταθερά, δεν λείπουν ωστόσο και οι προσπάθειες εκείνες που θα κατατάσσαμε στη μοντέρνα κυπριακή κουζίνα και φανερώνουν δυναμική. Είναι εμφανές ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε πολύ δυνατά δείγματα γραφής, ιδίως αν οι νεότεροι σεφ ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ελλαδιτών συναδέλφων τους, ψάξουν και διαβάσουν παλιές συνταγές και ξεχασμένα υλικά, αποδομήσουν και αναδομήσουν τη γεύση του τόπου τους για να δημιουργήσουν καινούργιους δρόμους.
   
Για να σας δώσουμε μια μικρή ιδέα, θα σας αποκαλύψουμε ότι Λεμεσός και Πάφος συγκεντρώνουν τα περισσότερα βραβεία, ακολουθούμενες από τη Λάρνακα και, τέλος, τη Λευκωσία, κάτι μάλλον ασυνήθιστο για πρωτεύουσα. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι τα βραβεία θα απονεμηθούν σε αντιστοιχία με τις κλίμακες βαθμολογίας που γνωρίζουμε και από τις ελληνικές απονομές. Τα καλύτερα εστιατόρια κυπριακής κουζίνας, είτε παραδοσιακής είτε σύγχρονης, θα λάβουν Βραβείο Κυπριακής Κουζίνας, τα εστιατόρια που βαθμολογούνται από 14,25/20 μέχρι και 14,9/20 θα βραβευτούν με την τιμητική διάκριση Top Notch, ενώ τα εστιατόρια που έχουν βαθμολογηθεί με 15/20 και πάνω θα βραβευτούν με Χρυσό Σκούφο».
 
Η λαμπερή τελετή απονομής
 
Επιστέγασμα όλης αυτής της επίπονης όσο και απολαυστικής διαδικασίας είναι ασφαλώς η τελετή απονομής, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στο Four Seasons της Λεμεσού και θα αποτελέσει ένα μεγάλο πολιτιστικό και κοσμικό γεγονός, στο οποίο θα δώσουν το «παρών» προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών και των γραμμάτων, των θεσμών, των επιχειρήσεων, των μέσων ενημέρωσης και, φυσικά, οι βραβευόμενοι. Η επιλογή του συγκεκριμένου ξενοδοχείου για τη φιλοξενία της μεγάλης γαστρονομικής γιορτής, η οποία θα κορυφωθεί –όπως πάντα– με ένα μοναδικό dîner de gala δεν είναι τυχαία, καθώς είναι το πρώτο ξενοδοχείο της Κύπρου που παρουσίασε μια υψηλού επιπέδου γαστρονομική πρόταση μέσα από τα πολύ καλά εστιατόριά του εδώ και πολλά χρόνια. Ο executive chef Πανίκος Χατζηττοφής με την μπριγάδα του και ο F&B Manager του ξενοδοχείου Λεωνίδας Λεωνίδου αποτελούν ένα δυνατό γαστρονομικό team, που μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του όχι μόνο τις ανάγκες μιας τόσο απαιτητικής βραδιάς αλλά και τις υψηλές απαιτήσεις του guest chef Carlo Cracco. Συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση των Χρυσών Σκούφων, που θέλει μεγάλους και καταξιωμένους σεφ να δημιουργούν και να μαγειρεύουν οι ίδιοι το ειδικό μενού της τελετής απονομής, ο σταρ Ιταλός σεφ θα ταξιδέψει στην Κύπρο από το Μιλάνο για να μας προσφέρει μια δυνατή γεύση από τη ραφινάτη και σοφιστικέ fine dining κουζίνα που σερβίρει στο εστιατόριό του στη θρυλική Galleria Vittorio Emanuele, κάνοντας την πόλη της μόδας να παραμιλά.
 
Carlo Cracco
 
Ο executive chef Πανίκος Χατζηττοφής
 
Μasters of ceremony θα είναι οι ηθοποιοί Προκόπης Αγαθοκλέους και Παναγιώτης Μπουγιούρης, ενώ πιάνο θα παίξει ο Ανδρέας Παντελή και θα συνοδεύσει με τη φωνή της η Μάρα Κωνσταντίνου. Η art de la table θα έχει ως centerpiece δημιουργίες του Κύπριου διεθνώς διακεκριμένου καλλιτέχνη Theo-Mass Lexileictous (κατά κόσμον Αλέξης Θεμιστοκλέους), με ξεχωριστά και μοντέρνα γλυπτά από πάγο, εμπνευσμένα από την καινούργια του έκθεση «The Ice Age», που θα παρουσιάζεται εκείνες τις ημέρες σε έξι διαφορετικούς χώρους της Λεμεσού.
 
Προκόπης Αγαθοκλέους
  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗ ΣΙΔΕΡΗ, ΠΙΕΡΗ ΠΑΝΑΓΗ, ΒΑΛΣΑΜΗ ΔΟΥΚΑΚΗ   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...