To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Βραβεία «Χρυσοί Σκούφοι»: Νέα εποχή για την κυπριακή γαστρονομία
ΑΡΧΙΚΗDOWN TOWNΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ • Βραβεία «Χρυσοί Σκούφοι»: Νέα εποχή για την κυπριακή γαστρονομία
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Νοεμβρίου 2019, 10:48 πμ

Ένας νέος θεσμός έρχεται να αναδείξει και να αναβαθμίσει τον γαστρονομικό πλούτο της Κύπρου, επιβραβεύοντας την αριστεία στον τομέα της εστίασης και δίνοντας τα εύσημα στην πρωτοπορία αλλά και στη δημιουργική προσήλωση στην παράδοση. Οι «Χρυσοί Σκούφοι», ο θεσμός των βραβείων που γεννήθηκε από το περιοδικό «Αθηνόραμα» και συνέβαλε στη γαστρονομική αναβάθμιση της Ελλάδος, έρχεται για να αξιολογήσει, να αναδείξει και να βραβεύσει τα καλύτερα εστιατόρια της Κύπρου, ενθαρρύνοντας την ευγενή άμιλλα ανάμεσα στους καλύτερους σεφ στο νησί. Τα βραβεία παρουσιάζει η Ελληνική Τράπεζα και διοργανώνονται από το «Αθηνόραμα» και το συγκρότημα «Ο Φιλελεύθερος». 

Στόχος είναι η καθιέρωση των βραβείων σε ετήσια βάση, με όραμα να συμβάλουν στην ανάπτυξη και ανάδειξη της Κύπρου ως γαστρονομικού προορισμού, προσελκύοντας επισκέπτες και αποφέροντας σημαντικά εισοδήματα στην οικονομία. «Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι μια εξειδικευμένη μορφή τουρισμού που ανθεί σε όλο τον κόσμο», δηλώνει στον «Φ» ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίου. «Η Κύπρος έχει όλα τα εχέγγυα να μπει στον χάρτη της γαστρονομίας και πιστεύουμε ότι μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην χώρα μας». Πέρα από την προσέλκυση επισκεπτών, στόχος είναι να δοθεί στους επισκέπτες μια αυθεντική εμπειρία, προς όφελος μεταξύ άλλων των επιχειρήσεων και των παραγωγών τοπικών προϊόντων. «Γι’ αυτό το λόγο», σημειώνει, «η γαστρονομία εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2020-2030 ως μία από τις δέκα ειδικές μορφές τουρισμού που θέλουμε να προωθήσουμε». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρυσοί Σκούφοι: Αντίστροφη μέτρηση για την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία

Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι μια παγκόσμια αναπτυσσόμενη τάση, σύμφωνα με το World Food Travel Association (WFTA) και αποφέρει διεθνώς έσοδα της τάξης των τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 93% των ταξιδιωτών δηλώνει ότι θεωρεί το φαγητό και το ποτό ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής του προορισμού του και σε αυτό δαπανά το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων του σε ένα ταξίδι. «Η τοπική κουζίνα είναι τεράστιος πλούτος για μια χώρα γιατί αυτή υποστηρίζει τον γαστρονομικό τουρισμό», λέει η εμπνεύστρια του θεσμού των βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι» και συνεκδότρια του «Αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου. Οι χώρες που έχουν επενδύσει στη γαστρονομία τους, υποστηρίζοντας τα τοπικά προϊόντα και τις τοπικές οικονομίες, έχουν καταφέρει να φέρουν ένα πολύ σημαντικό εισόδημα στον τόπο τους. Πιστεύω ότι η Κύπρος έχει τις δυνατότητες να πετύχει άλματα σ’ αυτό τον τομέα».

Ο έτερος εκδότης του Αθηνοράματος Διονύσης Κούκης συμπληρώνει ότι σήμερα ήταν το καταλληλότερο timing για τους «Χρυσούς Σκούφους» να κατέβουν στην Κύπρο και να δώσουν την εμπειρογνωμοσύνη τους στην κυπριακή γαστρονομία. «Πρέπει να πάρεις το μήνυμα ότι το έδαφος είναι έτοιμο για να σπείρεις και θεωρήσαμε ότι αυτή ήταν η καλύτερη συγκυρία, γιατί η κυπριακή γαστρονομία έχει όλα τα φόντα και τη δυναμική να αναδειχθεί σε μια μικρή υπερδύναμη». Η κ. Ηλιοπούλου συμπληρώνει ότι η ιδέα είχε ξανασυζητηθεί με τον εκδότη του Φιλελεύθερου, Νίκο Παττίχη, όμως το στάτους των κυπριακών εστιατορίων δεν επέτρεπε τότε αυστηρή αξιολόγηση και βράβευση. «Τα τελευταία δύο χρόνια θεωρώ ότι η κυπριακή γαστρονομία έχει πάρει τον δρόμο της ανόδου και αυτός ο δρόμος δεν έχει επιστροφή. Θα οδηγήσει στην κορυφή. Η γνώμη μου είναι ότι θα φτάσει στην κορυφή πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στην Ελλάδα, επειδή τα πράγματα σήμερα κινούνται πιο γρήγορα από το 1995 όταν ξεκίνησε εκεί ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων».

Δοκιμάζοντας πιάτο προς πιάτο

«Αν θέλαμε να ιχνογραφήσουμε το γαστρονομικό σκηνικό της Κύπρου, θα λέγαμε πως τα ξενοδοχειακά εστιατόρια παίζουν μείζονα ρόλο στην ποιοτική εστίαση», αναφέρει σε σημείωμά της η ιστοσελίδα των «Χρυσών Σκούφων». «Όπως και στην Ελλάδα αλλά και αλλού, η άνοδος του γευστικού επιπέδου μιας περιοχής στις μέρες μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα fine dining εστιατόρια ξενοδοχείων, που έχουν το όραμα αλλά και τους πόρους για να υποστηρίξουν μια γαστρονομική πρόταση υψηλών αξιώσεων τη στιγμή που το κίνημα του γαστρονομικού τουρισμού διαρκώς γιγαντώνεται κι εξελίσσεται σε δυναμικό εργαλείο μάρκετινγκ». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2019

Οι Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου θα απονεμηθούν για πρώτη φορά στις 11 Νοεμβρίου σε μια λαμπερή τελετή στο ξενοδοχείο «Four Seasons» της Λεμεσού, όπου το επίσημο δείπνο θα δημιουργήσει ο κορυφαίος σεφ της μιλανέζικης σκηνής Carlo Cracco. Οι δοκιμές της ομάδας ξεκίνησαν στα τέλη του 2018 και ολοκληρώθηκαν λίγο μετά το καλοκαίρι. Κατά τη διάρκειά του  αξιολογήθηκαν πάνω από 150 εστιατόρια και βαθμολογήθηκαν ένα προς ένα 1.600 πιάτα κάθε κουζίνας και κάθε κατηγορίας, σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό, Πάφο, Πρωταρά και Αγία Νάπα, Παραλίμνι, Τρόοδος και Πόλη Χρυσοχούς. Τα καλύτερα εστιατόρια κυπριακής κουζίνας, είτε παραδοσιακής είτε σύγχρονης, θα λάβουν Βραβείο Κυπριακής Κουζίνας, τα εστιατόρια που βαθμολογούνται από 14,25/20 μέχρι και 14,9/20 θα βραβευτούν με την τιμητική διάκριση Top Notch, ενώ τα εστιατόρια που έχουν βαθμολογηθεί με 15/20 και πάνω θα βραβευτούν με Χρυσό Σκούφο. «Για να σας δώσουμε μια μικρή ιδέα, θα σας αποκαλύψουμε ότι Λεμεσός και Πάφος συγκεντρώνουν τα περισσότερα βραβεία, ακολουθούμενες από τη Λάρνακα και, τέλος, τη Λευκωσία, κάτι μάλλον ασυνήθιστο για πρωτεύουσα», σημειώνει η ιστοσελίδα των «Χρυσών Σκούφων». 

Η βραδιά της απονομής αναμένεται να αποτελέσει μεγάλο πολιτιστικό και κοσμικό γεγονός, στο οποίο θα δώσουν το «παρών» προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων, των θεσμών, των επιχειρήσεων, των μέσων ενημέρωσης και, φυσικά, οι βραβευόμενοι. Ο executive chef Πανίκος Χατζηττοφής και ο F&B Manager του ξενοδοχείου Four Seasons Λεωνίδας Λεωνίδου, αποτελούν ένα δυνατό γαστρονομικό team, θα αναλάβουν το βάρος της απαιτητικής βραδιάς αλλά και τις υψηλές απαιτήσεις του guest chef Carlo Cracco. Συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση των Χρυσών Σκούφων, που θέλει μεγάλους και καταξιωμένους σεφ να δημιουργούν και να μαγειρεύουν οι ίδιοι το ειδικό μενού της τελετής απονομής, ο σταρ Ιταλός σεφ θα ταξιδέψει στην Κύπρο από το Μιλάνο για να προσφέρει μια δυνατή γεύση από τη ραφινάτη και σοφιστικέ κουζίνα που σερβίρει στο εστιατόριό του στη θρυλική Galleria Vittorio Emanuele. 

  Τώνια Σταυρινού   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...