Τώρα μάλιστα! Πάμε ολοταχώς για τη λύση. Η PRIO, η γνωστή νορβηγική PRIO που μας μελετά εδώ και χρόνια (πού τα βρίσκουν τα χρήματα ήθελα να ΄ξερα), έβγαλε νέα μελέτη να γυαλίσει το μάτι μας, που λέει ο λόγος. Εάν υπάρξει λύση του Κυπριακού, λέει, οι κάτοικοι της Κύπρου θα ωφεληθούν ένα μέρισμα της τάξης των €17,4 δισεκατομμυρίων. Βουράτε γειτόνοι, δηλαδή. Δεκαεφτάμιση δισεκατομμύρια στο άψε σβήσε. Διότι, η λύση του Κυπριακού θα δημιουργήσει νέες αγορές. Θα ανοίξει στους Ελληνοκύπριους μία νέα αγορά αξίας €650 δισεκατομμυρίων, την αγορά της Τουρκίας, και θα παρέχει στους Τουρκοκύπριους άμεση πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ, αξίας 16 τρισεκατομμυρίων. Μεγάλη υπόθεση να κάνεις μελέτες και να ξέρεις τι σου γίνεται.
Δεν διαφέρει και πολύ από το χτεσινό, που γράφαμε, με τους άλλους μελετητές που ανακάλυψαν ότι «ο πολιτισμός ενώνει τους ανθρώπους» ανεξαρτήτως αν ανάμεσα στους ίδιους ανθρώπους, την ώρα που τους ενώνει ο πολιτισμός, βρίσκεται ένας πάνοπλος στρατός κατοχής και μια ξένη χώρα, που τους χωρίζει. Αλλά, όταν μιλάμε για μέρισμα €17,4 δισεκατομμυρίων δεν είναι για να το προσπερνάς έτσι. Να σάσουμε την πάντα μας μια και καλή. Πώς θα μπουν οι Ελληνοκύπριοι στην αγορά της Τουρκίας να πάρουν κάτι από την πίτα των €650 δισεκατομμυρίων δεν μας το αποκαλύπτουν. Το άλλο, όμως, είναι πιο ωραίο. Ότι θα αποκτήσουν οι Τ/Κ πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ, αξίας 16 τρισεκατομμυρίων. Οι Ελληνοκύπριοι, βλέπετε, που έχουν αυτή την πρόσβαση εδώ και 16 χρόνια έκαναν την οικονομία τους να πετά. Ακόμα και τις εξαγωγές πατατών τις έχασαν κι όπως πάμε, θα χάσουν και τις εξαγωγές χαλλουμιών. Βέβαια, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να αρχίσουμε εξαγωγές παπουτσόσυκων. Μαζί μας και οι Τουρκοκύπριοι, λοιπόν, να πλημμυρίσουμε την ευρωπαϊκή αγορά των 16 τρισεκατομμυρίων και την τουρκική των €650 δισεκατομμυρίων με κυπριακά προϊόντα.
Θα μπορούσαν, βέβαια, αυτοί οι σπουδαίοι μελετητές να κάνουν και μια μελέτη για το πόση επίδραση θα είχε στην κυπριακή οικονομία το αντίστροφο. Δηλαδή, μετά από τη λύση η ειρηνική εισβολή στην Κύπρο της αγοράς των €650 δισεκατομμυρίων. Έχουν και απτά παραδείγματα από την ανάλογη εισβολή στην οικονομία των κατεχομένων. Όπου ως γνωστό «τα χρήματα από τον τουρισμό, τα ξενοδοχεία, δεν μένουν στον βορρά. Επιστρέφουν στην Τουρκία, διότι οι ιδιοκτήτες των μονάδων και των καζίνο είναι Τούρκοι. Το ίδιο συμβαίνει με τα πανεπιστήμια, που δημιουργούνται με τουρκικό χρήμα» (Σενέρ Ελτζίλ, «Φιλελεύθερος», 17/12/18). Ή θα μπορούσαν να εξηγήσουν πώς στο καλό κάνουν αυτές τις μελέτες όταν στα κατεχόμενα δεν έχουν καμιά πρόσβαση στο οικονομικό σύστημα. Ή, μήπως, αυτοί έχουν; Πώς; Όταν ούτε καν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν επιτράπηκε να κάνει μελέτη την ώρα των διαπραγματεύσεων για να ξέρουμε τι μας γίνεται με πραγματικά δεδομένα. Τότε, που ο Χάρης Γεωργιάδης χαρακτήριζε την κατάσταση που επικρατεί με τις τράπεζες στο ψευδοκράτος ως «κάπως σαν κατάσταση άγριας Δύσης» (…) «κανένας δε γνωρίζει αρκετά για την ιδιοκτησία, την κεφαλαιοποίηση και την εποπτεία του τουρκοκυπριακού τραπεζικού συστήματος» («Financial Times», 13/1/16).
Θα ήταν, επίσης, καλό να κάνουν και μια μελέτη για να μας εξηγήσουν πώς επηρεάζεται το μέρισμα των €17,4 δισεκατομμυρίων από το κόστος μιας λύσης τύπου Ανάν την οποία το PRIO ξόδεψε και λεφτά για να την προωθήσει. Διότι, τότε, το κόστος υπολογίστηκε στα £16,6 δισεκατομμύρια. Λίρες. Δηλαδή, καμιά τριανταπενταριά δισεκατομμύρια ευρώ. Φυσικά, αν θα φτάσουμε στη λύση το τελευταίο που θα σκεφτούμε θα είναι το κόστος. Αλλά, για να φτάσουμε στη λύση πρέπει να πάψουμε να υπολογίζουμε τόσο απλοϊκά και τόσο κουτουρού το οικονομικό όφελος. Το ότι η Κύπρος και οι κοινότητές της, θα αποκτήσει πολλά οικονομικά πλεονεκτήματα μετά από μια λύση κανονικού κράτους, δεν χρειάζεται κανένα διεθνές ινστιτούτο να μας το πει. Ας κάνουν καμιά μελέτη να μας πουν πώς θα φύγει η Τουρκία από τα πόδια μας για να κάνουμε κανονικό κράτος ώστε να απολαύσουμε το θαύμα της οικονομίας μας. Τα παραμύθια τα τρώμε στη μούρη χρόνια και χρόνια.

[email protected]